Uusimmat

Rakkaat rikkaat ystävät

09.06.2006 13:44 Pihla Hintikka

Neljä nelikymppistä naista elää amerikkalaista porvarielämää Nicole Holofcenerin draamakomediassa. Käsikirjoittaja Cristine rakennuttaa lukaaliinsa toisen kerroksen saadakseen hienot näkymät. Frannyn suurin ongelma on, kenelle luovuttaisi osan omaisuudestaan tällä kertaa ja vaatesuunnittelija Jane purkaa tyytymättömyyttään raivoamalla puolituntemattomille. Pilveä poltteleva Olivia on joukon musta lammas, joka vaihtoi hienostokoulussa opettamisen vieraiden vessanpönttöjen kuuraamiseen.

Rikkaat rakkaat ystävät on haalinut itselleen paljon hyvän draaman aineksia, mutta sekoitusvaiheessa on jokin mennyt mönkään. Luulisi, että näin erilaiset ystävättäret ajautuisivat väkisinkin yhteentörmäyksiin, mutta ohjaaja on päättänyt pehmustaa ystävysten suhteet pumpulilla. Naisten kriisit ovat näennäisiä ja ystävyys pinnallista. Näkökulma tarjoaisi mahdollisuuden yhteiskuntakriittiseen tarkasteluun, mutta ohjaaja ei tartu siihenkään. Harmi.

Potentiaalinen näyttelijäkaarti pelastaa elokuvan täystuholta. Frances McDormand ei ole menettänyt vetovoimaansa ja Jennifer Aniston hyppää kiinnostavimman henkilöhahmon saappaisiin. Olivian rooli poikkeaa piristävästi Anistonin samaa toistavista bravuureista romanttisissa komedioissa.

Tyhjää keskustelua

Rikkaat rakkaat ystävät on niin kevyt elokuva, että se haihtuu välittömästi ilmaan, kun astelee ulos teatterista. Holofcenerin tavoitteena on varmasti ollut keskusteluun nojaava hetken kuvaus nelikymppisten naisten elämästä, mutta tyhjä dialogi huuhtelee elokuvan viemäriin. Naisten käymät keskustelut eivät kairaa koskaan pintaa syvemmälle ja terävät kommentit loistavat poissaolollaan. Eric Rohmer teki tämän jo 80-luvulla niin paljon paremmin.

Rakkaat rikkaat ystävät. (Friends with Money, USA 2006). Ohjaus: Nicole Holofcener. Näyttelijät: Jennifer Aniston, Catherine Keener, Joan Cusack, Frances McDormand. 89 min.