Uusimmat

Step Up

19.11.2006 13:46 Johanna Siik

Musikaalit ja tanssielokuvat ovat aina viehättäneet yleisöä. Parhaimmillaan ne ovat onnistuneet viihdyttämään omana aikanaan ja päässeet vielä osaksi elokuvahistorian kaanoniakin. Vuonna 1980 Alan Parkerin Fame päivitti lajityypin katu-uskottavalle tasolle jazzin ja show-tanssin askelin, nyt koreografi-ohjaaja Anne Fletcher yrittää samaa elokuvallaan Step Up.

Step Up on hyvä tanssielokuva, mutta kuten arvata saattaa, kehno draama. Käsikirjoitukseen ei onneksi tarvitse elokuvan aikana juuri keskittyä, sillä tanssiin hassahtanut katsoja seuraa silmä kovana koreografioiden kulkua. Vain silloin, kun itse asiasta liutaan siirappisiin suhdeselvittelyihin, tulee hieman tylsä olo. Mutta onneksi loppukohtaus on paikallaan siellä missä pitääkin, taidekoulun lavalla.

Vastakkain ovat eliittikoulun tanssioppilas Nora ja kadulla miten kuten aikansa viettävä Tyler, joka pistää yhtenä iltana palasiksi Noran koulun draamaprojektin lavasteet. Rangaistuksena Tyler määrätään suorittamaan yhdyskuntapalvelua kyseiseen kouluun. Tietysti Noran tanssipari venäyttää nilkkansa sopivasti samaan aikaan ja, yllätys yllätys, Tyler on lopulta ainoa, joka pystyy nostamaan Noran vahvoilla käsivarsillaan uusiin korkeuksiin.

Channing Tatum (She’s the Man) ja Jenna Dewan (Take the Lead, The Grudge 2) suoriutuvat tanssiosuuksista yhdessä ja erikseen mainiosti, mutta muuten parin välillä ei juurikaan kipinöi. Sääli, sillä toisiinsa nopeasti ihastuville nuorille on kirjoitettu sen verran paljon dialogia ja muuta pohdiskeltavaa, että niitä kuuluisia näyttelijäntaitoja olisi voinut yrittää kaivaa esiin. Muitakin romansseja ja kolmiodraamantynkää tarinasta löytyy, mutta rönsyilevä juonirakennelma tekee enemmän hallaa kuin hyvää tanssiosuuksien välissä.

Koska elokuvassa eletään breakdancen ja katukoripallon maailmassa, on vain sopivaa, että sivurooleihin on pestattu ihan oikeita muusikkopersoonallisuuksia. Heavy D näyttelee bileitä ja hieman laitonta bisnestäkin pyörittävää katujen kingiä. Parikymppinen amerikkalainen r&b-laulaja Mario esittää käytännössä itseään, uraa aloittelevaa muusikkoa, joka iskee silmänsä gasellisilmäiseen tanssijatyttöön. Elokuvan traagisin rooli on Tylerin kaverilla Macilla ja tämän veljellä Skinnyllä, joita Damaine Radcliff ja De’Shawn Washington antaumuksella esittävät.

Step Up
USA 2006

Ohjaus Anne Fletcher
Käsikirjoitus Duane Adler, Melissa Rosenberg
Rooleissa Channing Tatum (Tyler Gage), Jenna Dewan (Nora Clark), Damaine Radcliff (Mac Carter), De’Shawn Washington (Skinny Carter), Mario (Miles Darby)

K7
Kesto 105 min