Uusimmat

Syriana

08.03.2006 00:00 Muropaketin toimitus

SYRIANA on verkostoelokuva. Se esittelee tärkeän yhteiskunnallisen aiheen useiden risteävien juonien avulla monesta näkökulmasta ja korostaa aiheen monimutkaisuutta. Keinoa hyödynsivät rotukysymyksen äärelle nöyrtynyt Crash ja huumeita käsitellyt Traffic, jonka käsikirjoitti nyt myös ohjaajan pallilla istunut Stephen Gaghan. Syrianan syynissä ovat öljybisnes, Yhdysvaltain toimet Lähi-idässä sekä näiden asioiden kietoutuminen terrorismin syihin.

Syriana on edeltäjiensä tasoinen hallittu puheenvuoro. Gaghanin tyyli ohjaajana on haastava. Hän ei taluta katsojaa mutkikkaan juonensa läpi, ei alleviivaa väreillä, valaistuksella tai selittävillä yleiskuvilla. Ilmaisu huokuu uskottavuutta ja todenperäisyyttä: tapahtumapaikat ovat tuttuja uutiskuvista ja George Clooney on pääroolissa pyylevä. Hollywood-elokuvalle harvinaisella tavalla Syriana vaatii paitsi kiinnostusta kansainväliseen politiikkaan, myös herpaantumatonta keskittymistä.

Ahneus ja kotiinpäin vetäminen ovat keskiössä omistajien, jalostajien, markkina-analyytikoiden, sheikkien ja työläisten keskinäisten riippuvuuksien verkossa. Kaikissa juonissa pintaan nousevat isien ja poikien suhteet. Se korostaa öljymaailman miehisyyttä, ja tuntuu myös kysyvän millaista maailmaa seuraavalle sukupolvelle rakennetaan. Toivoa Syriana ei tarjoa. jos elokuvaa on uskominen, nykyinen meno jatkuu vielä pitkään.

Gaghanin käsikirjoitus on mielenkiintoinen, mutta juonet etenevät turhan tavanomaisesti. Neljästä pääjuonesta kolme päättyy liian siististi, hahmoille on tuotu typeriä henkilökohtaisia motivaatioita ja arabit on typistetty pelkiksi lännen pelinappuloiksi. Seikat ovat selvässä ristiriidassa elokuvan melkein dokumentaristisen tyylin kanssa. Juuri kun Gaghan on vakuuttanut minut siitä, että öljypolitiikka on tosi monimutkaista, hän pyöräyttää sen pikkusievään pakettiin. Elokuva on rohkea, tärkeä – ja vähän dorka.

Jaakko Stenros / V

OHJAUS Stephen Gaghan
PÄÄOSISSA George Clooney, Jeffrey Wright, Matt Damon
KESTO 130 min