Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro: Star Trek: Picardilla ei ole mitään tekemistä Star Trekin kanssa – ”Alun jälkeen sarja vain ärsyttää ja naurattaa”

02.04.2020 09:59 Aki Lehti

Picard-sarja ärsyttää ja naurattaa umpisurkeiden käsikirjoittajien ansiosta.

Tammikuun lopussa ilmestyneessä Star Trek: Picard -sarjan arviossani kehuin sen ensimmäisen jakson perusteella parhaaksi Star Trekiksi sitten Voyager-sarjan, todeten lopussa seuraavaa:

”Picard-sarja voi tietysti lähteä aivan mihin suuntaan tahansa tulevien yhdeksän jakson aikana. Ainakin pilottijakson tunnelma on aivan Star Trekkiä, toisin kuin geneeriseksi scifiksi osoittautunut Discovery-sarja, jolla ei ole oikein mitään tekemistä Trekin kanssa.”

Ja niinhän sarja lähti, todellakin. Alku oli silkkaa huijausta ja ainoa ensimmäisen kauden kymmenestä jaksosta, joka tuntui Star Trekiltä. Seuraavat pari jaksoa meni ihmetellessä, mutta viimeistään neljännen jakson kohdalla mieli oli muuttunut jo täysin. Picard on kaikista Star Trek -sarjoista huonoin, vielä kamalampi kuin samojen tekijöiden Discovery.

Discoverya pystyy juuri ja juuri katsomaan, kunhan ei edes ajattele sen olevan Star Trek -sarja, mutta Picardin kohdalla moinen on mahdotonta. Vaikka kuinka yritin keskittyä uutuuden harvoihin hyviin puoliin, niin tuomio on silti selvä – sarjan nimi on Star Trek: Picard, mutta sillä ei ole mitään tekemistä oikean Star Trekin kanssa.

Huonon sarjan tekeminen kapteeni Jean-Luc Picardin kaltaisesta hahmosta vaatii jo erityistaitoja, mutta Akiva Goldsman, Alex Kurtzman ja Michael Chabon onnistuvat moisessa vaivattomasti. Varsinkin viimeisten jaksojensa ajan Picard on niin luokattoman kehno, että 35 vuotta Star Trekiä fanittanutkaan ei enää jaksa edes ärsyyntyä, vaan nauraa kalkkunalle ääneen.

Patrick Stewart on kertonut, että hän suostui palaamaan Picardin rooliin vain jos sarja eroaa radikaalisti aiemmin nähdystä. On vaikea uskoa, että hän olisi silti halunnut sarjan keikauttavan suunnilleen kaiken mahdollisen päälaelleen. Toisaalta Stewart myönsi jo The Next Generationin ensimmäisen kauden alkaessa, ettei hän ole Trek-fani. Uudessa sarjassa vanha herra ei valitettavasti vaivaudu edes näyttelemään kuin silloin tällöin, vaan on vain oma itsensä.

Paria ensimmäistä jaksoa lukuun ottamatta sarja kaahaa eteenpäin ylinopeutta uusien hahmojensa kera, joista on melkein mahdotonta välittää. Itse en muista koko kauden katsottuani edes kaikkien hahmojen nimiä. Loppua kohden vauhti vain kiihtyy, sillä viimeisissä jaksoissa yksikään kohtaus ei taida kestää yli 30 sekuntia.

Picard on tietysti tehty jatkuvajuoniseksi, jotta sen voi bingettää kerralla läpi, vaikka jaksot eivät tulleetkaan kaikki kerralla tarjolle. Aiemmin Star Trek saattoi olla genreltään melkein mitä tahansa – kauhua, länkkäri, murhamysteeri tai ihmissuhdedraama. Jaksot käsittelivät vaikkapa aikamatkustusta, virusepidemiaa, perhesuhteita sekä moraalisia ja filosofisia kysymyksiä.

Yrittäkääpä kuvitella Picard-sarjaan esimerkiksi TNG:n Qpid-jakson kaltainen kertomus, jossa omnipotentti Q muuttaa miehistön trikoisiin pukeutuneiksi Robin Hood -hahmoiksi. Ei, ei onnistu. Sen sijaan tarjolla on jaksoja, jotka keskeyttävät kantavan juonen esitelläkseen uusia hahmoja paremmin, onnistumatta siinä lainkaan.

Otetaan esimerkiksi jakso jossa poikansa ja perheensä hylännyt Raffi haluaakin yhtäkkiä korjata suhteensa jälkikasvunsa kanssa. Junioria ei moinen voisi kuitenkaan vähempää kiinnostaa, joten Raffi palaa alukselle ja alkaa jälleen juopotella. Naisen alkoholismiin kiinnitetään huomiota vain silloin kun se estää hänen hahmoaan tekemästä jotain, jota tarvitaan kuljettamaan juonta eteenpäin.

Raffin tavattua poikansa koko juonikuvio unohdetaan. Junioria ei mainita enää kertaakaan, eikä alkoholismillakaan ole enää mitään merkitystä. Miksi moinen sivujuoni on edes mukana, jos se ei liity mihinkään mitenkään? Haloo? Hahmokehitys ei ole oikea vastaus, sillä Raffi ei muutu tapahtumien myötä lainkaan.

Käsikirjoitus on kaikin puolin yhtä luokatonta.

Aiemmin Star Trekin maailma oli melkein kuin utopia. Picardissa ympäröivä todellisuus on muuttunut dystopiaksi, joka ei tunnu haittaavan hahmoja lainkaan. Valehtelu, ahneus ja eriarvoisuus ovat arkea, eikä ketään kiinnosta yrittää muuttaa vallitsevaa tilannetta. Kapteeni Picardiakin motivoivat lopulta vain hänen omat itsekkäät tarpeensa.

Vaikka Tähtiliitto olisi muuttunut täysin korruptoituneeksi, niin se ei silti selitä sitä miten sarjan maailmassa kaikki muukin on mennyt huonompaan suuntaan.

Picard-sarja yrittää käsitellä nykymaailmaa ja sen ongelmia, Stewartin itsensä mukaan esimerkiksi Donald Trumpin valtaannousua ja Brexitiä. Sen myötä katsoja ei voi tarkastella asioita objektiivisesti kuten aiemmin. Vanha Star Trek käsitteli ongelmia niin, että se esimerkiksi esitteli kahden eri osapuolen mielipiteiden hyvät sekä huonot puolet ja antoi katsojan pohtia niitä. Nykymaailmasta jokaisella on jo valmis mielipiteensä.

Star Trek -universumin muuttamisessa samanlaiseksi kuin meidän maailmamme ei ole yhtikäs mitään järkeä. Aiemmin kaikki elivät harmoniassa, rasismia ei ollut ja tärkein päämäärä oli sivistää itseään. Rahasta oltiin luovuttu ja kaikkien rotujen kanssa yritettiin elää rauhassa.

Picard tekee pesäeroa aiempaan yrittämällä olla myös aiempaa räväkämpi. Hahmot kiroilevat ja päälleliimattua väkivaltaa on mukana suunnilleen joka jaksossa. Jos en nyt aivan väärin muista, niin jo alkuperäissarjassa kerrottiin ihmiskunnan ja muiden sivistyneiden rotujen olevan alatyylisten ilmaisujen yläpuolella, mutta Picardissa hoetaan fuck-sanaa vähän väliä.

Kurtzmanilla, Goldmanilla ja kumppaneilla ei tunnu olevan Star Trek -historia hallussa lainkaan, eikä se tunnu heitä edes kiinnostavan. Picard on suunnattu osittain uudelle yleisölle – nuoremmille katsojille, joille on se ja sama mitä yli 50 vuotta sitten vanhassa sarjassa tapahtui. Silti Picard on täynnä vanhoille faneille suunnattuja viittauksia menneeseen, fan servicea ja täysin turhaa nostalgiaa. Monia sarjan asioita ei voi kuitenkaan tajuta jos ei tiedä mitä aiemmin on tapahtunut.

Itse asiassa Michael Chabon kertoi Varietyn haastattelussa halunneensa ärsyttää trekkieitä tahallaan ja kutsuu fandomia ”toksiseksi”. Miksi tämä sälli tekee Trekkiä? Jos ainoa tarkoitus on ärsyttää, niin siinä hän todellakin onnistuu. Vaikka CBS-kanava kuinka yrittää tavoitella Picardilla uusia nuorempia katsojia, niin väitän tätä tapittavista suuren osan olevan keski-ikäisiä tai vanhempia, joilla on tunneside hahmoihin ja aiemmin nähtyyn.

Picard on kamalinta kuonaa mitä Star Trek -nimellä on koskaan julkaistu, pelkkää myötähäpeää aiheuttavaa rahastusta, jonka tekijät ovat täysin lahjattomia tonokkeja.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat