Uusimmat

Transamerica

15.02.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Transamerica on lammas suden vaatteissa. Viimeistä leikkausta vaille valmis sukupuolensa miehestä naiseksi korjannut transseksuaali saa tietää, että hänellä on huumeita vetävä katuprostituoitu-poika. Matkatessaan mantereen halki molempien karun elämän koulima huumorintaju nousee esiin.

Ulkomuoto ei täysin vastaa sisältöä. Elokuva tasapainottelee draaman ja vinon lämpimän komedian välillä. Komedia äityy välillä ylilyödyksi (transutapaaminen menee friikkisirkukseksi), mutta kokonaisuus on yllättävän jouheva.

Felicity Huffman (Täydellisten naisten kotiin jäänyt uranainen Lynette) on pääosassa loistava. Roolissaan hän sekoittaa maskuliinisuutta, feminiinisyyttä ja ylinäyteltyä feminiinisyyttä, sekä epävarmuutta että peräänantamattomuutta hienosti. Kerätessään viimeisiä nimikirjoituksia päästäkseen lopulliseen leikkaukseen hän on sekä nöyryytetty, että nöyrtynyt. Epätoivo ja epäreiluus, jotka liittyvät muiden päätäntävaltaan oman kehon ja identiteetin yhteensovittamisesta, välittyvät vahvasti. Silti Huffmanin esittämä Bree ei typisty stereotyypiksi tai symboliksi. Hän on kokonainen ihminen. Huffman on roolista Oscar-ehdokkaana parhaasta naispääosasta, vaikka rooli osoittaa moisen sukupuolijaottelun keinotekoisuuden.

Transamericanssa tavanomaisen roadmovien luurangon päälle on kasattu koskettava indie-komedia harvemmin elokuvissa nähdyistä tyypeistä – ja sen päällä on sitten ”shokeeraava” kuori.

Teksti: Jaakko Stenros / Nöjesguiden

Transamerica
USA 2005. Ohjaus ja käsikirjoitus Duncan Tucker, pääosissa Felicity Huffman ja Kevin Zegers. 106 min, K15.

Muropaketin uusimmat