Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro: Vapaaehtoisesti legendaarisesta Orion-elokuvateatterista luopuvan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin sekoilu jatkuu

20.06.2018 10:08 Aki Lehti

KAVI tiedottaa epäolennaisista asioista vastaamatta oikeasti tärkeisiin kysymyksiin.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli KAVIn juuri saapunut tiedote kertoo todella olennaisista asioista, paljastamalla Helsingin uuteen keskuskirjastoon avattavan uuden elokuvateatterin saavan nimekseen Kino Regina.

Kiinnostavampaa olisi kuulla esimerkiksi miksi KAVI luopuu vapaaehtoisesti legendaarisesta Orion-elokuvateatterista ja siirtää suurimman osan toiminnastaa keskuskirjastoon, jossa ei saa edes esittää elokuvia Kalle Kinnusen Suomen Kuvalehdessä julkaistavan Kuvien takaa –blogin mukaan iltayhdeksän jälkeen.

Kinnunen on yrittänyt penkoa ja saada vastausta KAVIn touhuihin aiemminkin, saamatta kuitenkaan minkään sortin vastausta. Omilla Facebook-sivuillaan KAVI on tarjonnut lähinnä ympäripyöreää lässytystä.

Lafkan tiedote uuden elokuvateatterin nimestä kertoo seuraavaa:

”Tammikuussa 2019 Oodissa toimintansa aloittavan teatterin nimi on kunnianosoitus suomalaisen elokuvan valovoimaisimpiin kuuluvalle tähdelle Regina Linnanheimolle (1915-1995), jonka vaikutus näkyi vahvasti paitsi kameran edessä myös sen takana.

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Regina Linnanheimo aloitti elokuvauransa 1930-luvulla Valentin Vaalan komedioissa ja Teuvo Tulion melodraamoissa. Seuraavalla vuosikymmenellä hänestä tuli suurten kotimaisten elokuvastudioiden, Suomen Filmiteollisuuden ja Suomi-Filmin, rakastettu kassamagneetti, jolle ennustettiin myös kansainvälistä menestystä. 1940-luvun puolivälissä Linnanheimon ja Tulion yhteistyö tiivistyi entisestään huipentuen valtavirrasta poikkeaviin intohimodraamoihin, joissa näyttelijän vahvasti eläytyvä, kokonaisvaltainen ilmaisu pääsi todellisiin oikeuksiinsa. Kino Regina muodostaakin mitä luontevimman parin KAVIn Sörnäisten elokuvateatterille Kino Tuliolle.

Kino Regina on monikasvoisen muusansa tavoin Helsingin keskustan urbaani kuningatar (regina, lat. kuningatar), joka tervehtii Mannerheimintien toisella puolen hallitsevaa ’kuningasta’, Bio Rexiä. Kino Regina on suunniteltu elokuva-arkiston cinemateekin vaativiin tarpeisiin: modernin elokuvateatteritekniikan lisäksi teatterissa on mahdollista esittää perinteistä filmiä parhaalla mahdollisella tavalla sen kaikissa muodoissa. Uutuutena KAVI saa käyttöönsä 70 mm:n elokuvatekniikan ja täysimittaisen cinemascope-formaatin.

Elokuvateatterin ohjelmisto tulee seurailemaan KAVIn esitystoiminnan jo vakiintuneita pääperiaatteita. Esille pääsevät entiseen tapaan niin elokuvahistorian keskeiset teokset kuin harvinaisuudet populaarikulttuuria unohtamatta. Suurelle yleisölle tarjotaan nykyelokuvaa, arthousea ja kulttiklassikoita – myös yhteistyössä festivaalien kanssa. Keskeisen aseman saavat yhteisöllisyys ja tapahtumallisuus.

Kino Regina on oma selkeä kokonaisuutensa keskustakirjastossa ja eroaa Oodin muusta tarjonnasta. KAVI toivottaa yhtälailla cinefiilit kuin Oodin asiakkaat tervetulleiksi parhaiden elokuvien pariin.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat