Uusimmat

Uutuuselokuvan ikärajasta tehtiin valitus – Nyt sen pääsee katsomaan Suomessa vain 16 vuotta täyttäneet

30.11.2022 08:42 Muropaketin toimitus

Hetki lyö

Elokuvien ikärajoja on rukkailtu viime aikoina aktiivisesti.

Ensin Free Skaten ikäraja nousi K12 -> K16.

Sitten Enter the Dragonin ikäraja laski K18 -> K16.

Ja nyt, kolmantena elokuvana marraskuun aikana, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on muuttanut Hetki lyö -uutuuselokuvan ikärajaa yleisöpalautteen perusteella. Aikaisemmin K12-ikärajan saanut Hetki lyö on nyt kielletty alle 16-vuotiailta.

KAVIn tiedotteessa kerrotaan:

”Kuvaohjelmaluokittelija oli aiemmin arvioinut elokuvalle ikärajan sallittu yli 12-vuotiaille, perusteinaan lievää ahdistusta aiheuttava sisältö, väkivalta sekä huumeiden ei-hallitseva käyttö. KAVI katsoo aiheelliseksi nostaa elokuvan ikärajan sallituksi yli 16-vuotiaille, perusteinaan voimakas väkivalta ja voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. KAVIn näkemyksen mukaan elokuvassa on useita väkivaltakohtauksia, joista osa on voimakkaita ja yksityiskohtaisia, sisältäen myös sadistisia piirteitä. Vaikka elokuvassa on mustaa huumoria, on siinä myös järkyttävää, pitkäkestoista ja intensiivistä väkivallan ja kuoleman uhkaa, joka kasvaa väkivaltakohtauksien mukana. Päihdekriteerin käytölle KAVI ei nähnyt perusteita, sillä elokuvan päihteitä sisältävät kohtaukset ovat joko täysi-ikäisten alkoholin juomista tai muiden päihteiden väkisin syöttämistä, jota ei katsota päihtymyshakuiseksi huumausaineiden käytöksi, vaan väkivallaksi.”

Mikäli elokuvan tai televisio-ohjelman ikäraja vaikuttaa katselukokemuksen perusteella liian matalalta tai korkealta, voi siitä antaa palautetta KAVIn nettisivujen kautta. Palautetta voi antaa myös ikäraja- ja sisältömerkintöihin liittyen. Perusteltu palaute saattaa johtaa elokuvan tai televisio-ohjelman uudelleenluokitteluun.

Alla Hetki lyö -elokuvan traileri.