Uusimmat

Walk The Line

01.02.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Kuuluisista muusikoista kertovien elämäkertaelokuvien ongelma on, että niissä kaikissa on sama tarina. Päähenkilö nousee rääsyistä rikkauksiin, joutuu hybrikseen, päihtyy, tärvää elämänsä ja lopulta oppii, että todellinen onni löytyy siitä ja/tai rakastavasta puolisosta.

Kun tarina on aina sama, nämä leffat joutuvat kilvoittelemaan siitä, kuinka paljon selluloidinen näköispatsas muistuttaa todellista esikuvaansa. Walk The Line ei syöksy pää edellä latteuksien peruskallioon, mutta se on silti tehty selvästi kieli keskellä suuta ja Oscar-patsaan kajo silmissä.

Ensinnäkin on tarkasteltava kriittisesti sitä, mikä ajanjakso Cashin elämästä on valittu kuvattavaksi. Elokuvan kiinnostavuutta lisää, että Cash onnistui uudistamaan itsensä muusikkona ennen kuolemaansa. Viimeisten levyjen ennakkoluulottomat kappalevalinnat ja -tulkinnat tekivät eläkeikäisestä country-tähdestä täysin uusien sukupolvien sankarin. Sen takia on sääli, että elokuva kuvaa Johnny Cashin leimallisinta country & western -kautta sekä romanssia June Carterin kanssa. Walk The Line oikeastaan loppuu siihen mistä sen pitäisi alkaa.

Joaquin Phoenixin tapa näytellä Cashia on vähintään mielenkiintoinen ja jopa rohkea. Tietyssä mielessä Phoenix näyttelee legendaa kuin tekisi sen näyttämöllä – hänen ääntään ei ole muutettu digitaalisesti, eikä näyttelijän huulihalkiota ole meikattu piiloon. Ratkaisu toimii, koska vaikka Phoenix ei yritä matkia Cashin omintakeista ääntä, hän on muuten omaksunut Cashin maneerit ja olemuksen.

Hollywoodilaiset elämänkertaelokuvat ovat viheliäisiä, koska edes sen ansaitsevien henkilöiden jalustalle nostamisesta ei synny kovin kiinnostavaa elokuvaa. Walk The Line välttää päähenkilönsä kanonisoinnin sillä, että koko elämäntarinaa ei kerrota. Sen seurauksena katsoja jää kaipaamaan sitä punaista lankaa, joka yhdistää nuoren ja vanhan Johnny Cashin toisiinsa.

Teksti: Henrik Laine / Nöjesguiden

Walk The Line
USA 2005. Ohjaaja James Mangold
Pääosissa Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon.
139 min.