Uusimmat

Acer lähtee haastamaan Applen iPadia ChromeOS -tabletilla

27.03.2018 20:24 Muropaketin toimitus

Pitkään odotettu Chrome OS -tabletti on nähnyt lopulta päivänvalon. Valmistajana on vankkana Chromebook-tukijana tunnettu Acer.

Acer Chromebook Tab 10 on nimensä mukaisesti kymmentuumainen tabletti. Erityisesti se on suunnattu oppilaitoskäyttöön, jossa sen on tarkoitus haastaa monissa kouluissa käytössä olevat iPad-tabletit. Suomessakin monet oppilaitokset hyödyntävät Googlen palveluita, ja myös Chromebookeja, joten siirtyminen myös Chrome OS -tabletteihin voi tuntua seuraavalta loogiselta askeleelta.

Laitteen näyttö on tarkasti ottaen kooltaan 9,7 tuumaa. Sen tarkkuus on 2048 x 1536 pikseliä, jolloin pikselitiheydeksi muodostuu 264 ppi. Monia Chromebook-koneita korkeammalla pikselitiheydellä pyritään AndroidHeadlinesin mukaan ”maksimoimaan oppimiskokemus”. Käyttökokemusta on myös säädetty toimimaan optimaalisesti paitsi kymmenen kosketuspistettä tunnistavalla sormikäytöllä, myös mukana seuraavalla Wacom EMR -kynällä.

Tabletin kuorien sisällä hyrrää kuusiytiminen OP1, joka koostuu kahdesta Cortex-A72 -ytimestä ja neljästä Cortex-A53 -ytimestä. Käytännössä kyseessä on Rockchip RK3399, mutta ilman Rockchip-brändäystä. Sama piiri löytyy esimerkiksi Samsungin Chromebook Plus -kannettavasta. Muistia laitteessa on 4 gigatavua ja tallennustilaa 32 gigatavua.

Tablettipuolella ei yleensä juurikaan panosteta kameroihin, eikä Chromebook Tab 10 tee tähän sääntöön poikkeusta. Takakamera esimerkiksi AR-kokemuksia varten on tarkkuudeltaan vain 5 megapikseliä ja etupuolen videpuhelukäyttöön suunnattu kamera vain 2 megapikseliä.

Lisälaiteliitäntöjä on tarjolla niukasti, vain yksi USB-C, kuulokeliitäntä sekä microSD-muistikorttipaikka. Tabletin akun kapasiteetiksi kerrotaan 34 wattituntia, josta AndroidHeadlines laskeskelee sen olevan noin 6000-7000 milliampeerituntia. Yhdellä latauksella käyttöaikaa pitäisi riittää yhdeksäksi tunniksi.

Chrome OS -käyttöjärjestelmästä löytyvät, etenkin oppilaitoskäyttöön sopivat ominaisuudet ovat luonnollisesti välittömästi käytettävissä. Tablettia on esimerkiksi helppo hallita etänä, ja sen kanssa voi vaivattomasti käyttää useita eri käyttäjätunnuksia. Opiskelijan koulun tabletilla aloittamat työt tallentuvat suoraan Google-tunnuksen alle, jolloin niitä voi jatkaa kotona omilla laitteilla.

Alustavasti Acer on kertonut tablettinsa tulevan saataville Yhdysvalloissa huhtikuussa 329 dollarin hintaan. Eurooppa joutuu odottamaan toukokuulle, täälläkin hinta on sama – tosin euroissa.