Uusimmat

Ensituntumat: Huawei Mate X -taittopuhelin tarjoaa viisi poikkeuksellista ominaisuutta – ja joukon tavanomaisempia valttikortteja

12.03.2019 17:00 Kai Taipale

Muropaketti pääsi ensimmäisten suomalaismedioiden joukossa ottamaan pikaista tuntumaa Huawein tulevasta taittopuhelimesta. Huippumielenkiintoisessa laitteessa pitkä liuta ominaisuuksia, joihin on syytä perehtyä aikanaan ajan kanssa perusteellisen testin muodossa. Ensituntumissa keskitymme poimimaan tuntemuksia laitteen ykkösvalteista.

1. Sarana

Huawei Mate X:n käyttökokemus lepää yhden asian varassa, nimittäin saranan. Sen pitää toimia sujuvasti ja luotettavasti, jotta laitteen käyttäminen olisi miellyttävää ja onnistuisi ongelmitta.

Miten sarana sitten käytännössä toimii?

Pääsääntöisesti hyvin. Sarana on lyhyesti kuvailtuna jämäkkä. Sen kääntäminen ei suoranaisesti vaadi suurta voimaa, mutta saranassa on riittävästi vastetta, jotta se pysyy halutussa asennossa. Taiton saavuttaessa lakipisteensä, ei näyttö käänny ainakaan herkästi yli, ja pysäytyskohta on helppo havaita. Demolaitteet ovat vielä niin harvinaisia, jotta mitään voimakkaita vääntötestejä ei uskaltanut tehdä, mutta hyvin kevyestä yliväännöstä ei Mate X ollut moksiskaan.

2. Näyttö

Näytön avaaminen vaatii lukituspainikkeen avaamisen. Myös painikkeessa on riittävästi vastetta, joten se pysynee kiinni myös taskussa. Vahinkoaukeaminen ei kuitenkaan olisi katastrofi, sillä näyttö ei pyri itsekseen pomppaamaan mihinkään.

Mate X:n näyttö hoitaa asiansa hyvin. Paneeli perustuu AMOLED-tekniikkaan, joten musta on mustaa. Demolaitteen näyttö ei kuitenkaan ollut mitenkään erityisen kirkas, eikä sen luvata kykenevän esimerkiksi huippumalleissa nopeasti yleistyvään HDR-laajasävytoistoon.

Näytön taitoskohta käyttäytyy mielenkiintoisesti. Sivulta katsottuna se on helppo erottaa reilun senttimetrin levyisenä kaistaleena. Edestä katsottuna se kuitenkin katoaa käytännössä täysin. Taittuvuuden ensimmäinen ongelma onkin siis saatu hienosti taklattua.

Näytön suojaaminen voi osoittautua hankalaksi, sillä kalvot tai panssarilasit eivät oikein tule kysymykseen. Huaweilta on kuitenkin tulossa puhelimen kanssa myyntiin suojakotelo, joka tarjoaa suojaa, muttei mahdollista näytön kääntämistä auki ilman puhelimen ottamista pois kotelosta.

Näyttöä voi käyttää kolmella eri tavalla, aukinaisena se on kooltaan kahdeksan tuumaa ja sen tarkkuus on 2480 x 2200 pikseliä. Kuvasuhde on eksoottisempi 7:1.

Kiinni taitettuna näytöstä voi katsoa joko etu- tai takapuolta, jolloin puhelin tunnistaa kumpaa niistä ollaan tuijottamassa. Etupuolen näyttö on kooltaan 6,6 tuumaa. Takapuolelle riittää vielä 6,38-tuumainen ”pikkunäyttö”, josta on iloa esimerkiksi selfie-käytössä. Jälkimmäisen osalta on hyvä huomata, että koko kamera-arsenaali on käytössä näinkin päin kuvatessa.

 

Puhelin reagoi riittävän nopeasti käytettävän näytön vaihtoihin. Ruudun avaaminen levitti kuvan käytännössä heti, samoin kuin suljetun puhelimen kääntäminen vaihtoi ruutua välittömästi.

Ruudun ehkä ikävin puoli oli sen kiiltäminen. Kaikki kirkkaat valopisteet tuntuivat näkyvän korostetun hyvin, sillä tablettimuotoon avattuna heijastavaa pintaa on paljon.

3. 5G-yhteys

Uudenlaisen puhelimen on syytä sisältää myös uusinta puhelintekniikkaa. Huawei Mate X:n ytimenä on jo valmistajan edellisistä huippumalleista tuttu, seitsemän nanometrin valmistustekniikkaan perustuva Huawei Kirin 980 -mobiilialusta. Sen rinnalle on kuitenkin tuotu uusi Balong 5000 -modeemi, joka tukee huippumallin arvoisesti 5G-yhteyksiä.

5G-standardista on käytössä kahta versiosta. Ensiksi käyttöön tulevassa ohjausdataa kulkee 4G-verkossa (Non-standalone). Varsinaisessa SA-5G-verkossa (Standalone) kulkevat sekä data että ohjaustiedot. Huawein Balang 500 -modeemin tekee edistykselliseksi sen kyky toimia myös standalone-5G-verkossa.

4. Lataaminen

Vaikka Mate X on kokoontaitettunakin vain 11 millimetriä paksu, ja avattuna vaivaiset 5,4 millimetriä, pitää laite sisällään peräti 4500 milliampeeritunnin akun. Se koostuu kahdesta osiosta, jotka sijaitsevat saranan molemmilla puolilla. Mikäli iso näyttö on jatkuvassa käytössä, voi isokin akku tyhjentyä reippaaseen tahtiin, mutta siihen saa onneksi latausta vieläkin vikkelämmin. USB-PD-standardia noudattava Huawein SuperCharge-pikalataus on nimittäin todella nopea. 55 watin lataustehon ansiosta iso akku latautuu valmistajan ilmoituksen mukaan puolessa tunnissa peräti 85 prosenttiin.

5. Otekahva

Yksi Mate X:n järkevistä ratkaisusta liittyy sen muotoiluun. Laitteen toiseen laitaan on jätetty selvä paksunnos, jonne on voitu sijoittaa monia käytön kannalta välttämättömiä komponentteja, kuten kamera ja osa 5G-yhteyden antenneista.

Mate X:n kohdalla paksunnos ei kuitenkaan ole ollenkaan välttämätön paha, vaan pikemminkin hyvä. Paksunnos tarjoaa laitteeseen otekahvan, jonka myötä sitä voi pitää yhdessä kädessä kevyesti. Käytännössä otekahvasta pidellessä laite tuntuu tablettikäytössä todella kevyeltä.

Muuta

Muropaketti tutustui Mate X:ään vajaan tunnin verran. Tuossa ajassa ei uudesta laitteesta saa tietenkään mitään kattavaa kuvaa, mutta ensivaikutelma sai silti suupielet nousemaan ylös. Huawei on onnistunut luomaan uudenlaisen laitteen, jonka käyttökokemuksen voi myyntiversiossa odottaa olevan oikeinkin miellyttävä.

Ja mikä parasta, puhelin sujahti yllättävän helposti farkkujen taskuun. Mikäli on valmiiksi tottunut lippulaivojen isompaan kokoluokkaan, ei Huawei Mate X tunnu mitenkään möhkäleeltä. Puhelin oikeastaan näyttää rakenteensa johdosta suuremmalta kuin miltä se tuntuu käsiteltäessä.

Vahvimmillaan puhelin on, kun on tarvetta tehdä kahta asiaa yhtä aikaa. Ruudulle mahtuu aidosti vaikka video ja sen alapuolelle some-ikkunaa ja näppäimistö. Lukulaitteena Mate X olisi erinomaisen kokoinen ja varsinkin surffilautana iso ruutu pääsee täysin oikeuksiinsa.

Hyöty- ja toki myös hupikäytössä valtti tulee olemaan kohteiden raahaaminen avoinna olevien sovellusten välillä. Jälkimmäinen valitettavasti vaatii tuen käytetyltä ohjelmistolta, joten toimintoa ei varsinkaan heti tulla kaikissa appseissa näkemään.

Kaikkia kameran yksityiskohtia ei demolaitteesta vielä haluttu paljastaa. Selvää kuitenkin on, että Leica-merkkiä kantava kolmoiskamera koostuu kolmesta yksiköstä: 40 megapikselin peruskamera, 16 megapikselin laajakulma ja 8 megapikselin telekamera. Näiden yhdistelmä tulee tarjoamaan myös poikkeuksellisen kattavan zoomin. Kameran käyttöliittymä on tuttu muista Huawei-perheen lippulaivamalleista.

Kaikesta näkyy, että kahdeksan gigatavun käyttömuisti on tarpeen, sillä demolaitteessa oli havaittavissa Kirin 980 -suorittimen ja Mali G76 -GPUn laitteeksi yllättävän selvää hidastelua. Osa toki johtuu varmasti loppuun hiomattomasta softaversiosta, mutta myös runsaista ominaisuuksista. Käyttöliittymä on EMUI 9.1, joka perusuu Android 9.0 -versioon. Tallennustilaa on mukavat 512 gigatavua.

Monimutkainen rakenne herättää toki huolta Mate X:n kestosta käytössä. Valmistaja kertoo laitteen laskennallisen kestoiän olevan kaksi vuotta. Heti laitteen tekniikan ei siis pitäisi antautua, mutta toisaalta parin vuoden käyttöikä kuulostaa ikävän vähältä peräti 2299 euroa maksavalle puhelimelle.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat