Uusimmat

Ensituntumat: OnePlus 8 Pro -puhelin – Huippumalli viritetty entistäkin kovempaan iskuun

14.04.2020 19:00 Samuli Herttua

Viime vuonna OnePlus halusi näyttää kilpailevansa tosissaan lippulaivaluokassa julkaisemalla OnePlus 7 Pro ja 7T Pro -mallit. Vaikka kilpailu lippulaivaluokassa tuntuu kiihtyvän entisestään, tuntui Pro -mallit silti osuvan sopivaan rakoon. Tänä vuonna meno ei tunnu hiipuvan, sillä OnePlus 8 Pro lyö isompaa vaihdetta silmään esimerkiksi 5G-ominaisuuden myötä.

Puhelimen ulkokuorta ei ole lähdetty radikaalisesti muuttamaan, vaan se pysyy uskollisena edellisille versioille. Kädessä puhelin tuntuu jämäkältä ja laadukkaalta, niinkuin OnePlus -puhelimilla on ollut tapana.

Uusi malli on kasvanut muutaman millimetrin pituutta, mutta on samalla edellismallia hitusen kapeampi ja ohuempi. Vaikka painoa on saatu pudotettua alle 200 grammaan, ei kyseessä ole silti mikään kevyt puhelin.

Tarkkasilmäinen kuitenkin voi huomata ulkoisessa habituksessa muutaman eron edellismalleihin. Ensimmäisenä etupuolella silmään voi iskeä näytössä oleva etukameralle tarkoitettu reikä. OnePlus onkin siis luopunut moottorisoidusta etukamerasta, joka nousi ylös puhelimen yläosasta ja on siirtynyt hieman perinteisempään kamerareikään. Tämä valinta tulee luultavasti olemaan yksi puhelimen suurimmista mielipiteiden jakajista.

Sen lisäksi näyttö kaareutuu edellisiä malleja jyrkemmin ja pidemmälle puhelimen reunoille. Tämä tekee puhelimesta ehkä joidenkin silmään vielä arvokkaamman näköisen, mutta sillä on hintansa. Pidemmälle kaartuvan näytön takia puhelimen reunat ovat entistä ohuemmat, jonka takia virhepainallukset ovat entistä todennäköisempiä puhelinta käytettäessä yhdellä kädellä. Puhelimen reunoilla olevat näppäimet ja kytkimet ovat myös aavistuksen pienempiä.

Vaikka puhelimen takakuori näyttääkin hyvin pitkälti samalta, löytyy sieltäkin silmiinpistävä ero. OnePlus ei ole lähtenyt mukaan jo viime vuoden loppupuolella alkaneeseen kameratrendiin, jossa kamerat asetettaisiin suorakulmaiselle alustalle puhelimen kulmaan. Sen sijaan se pysyy uskollisena omalle tyylilleen pitäen kamerat keskellä puhelimen yläkulmaa.

Vaikka kameroiden määrä ja järjestys on selvästi eri, kiinnittyy huomio myös kameramoduulin suuruuteen. Niin sanottu kamerakyhmy on kasvanut huomattavasti. Ongelman saa helposti korjattua laittamalla puhelimen kuoriin, jolloin kyhmy tasaantuu.

Myös puhelimen alakulman kaiutinritilä on muuttunut pienistä pyöreistä aukoista kahdeksi isommaksi aukoksi. Uuden puhelimen yläkulmaa koristaa myös mielenkiintoinen pieni railo.

Koska OnePlus haluaa kilpailla tosissaan lippulaivaluokassa isojen poikien kanssa, on niiden tarjottava parasta tekniikkaa mitä löytyy. Eikä OnePlus 8 Pro tuota pettymystä tällä saralla.

Aloitetaan näytöstä, joka on kasvanut kokoa 6,78 tuumaan. Näytön resoluutio on säilynyt QHD+ -tasolla (3168 x 1440 pikseliä) ja kuvasuhde on muuttunut hieman, ollen nyt 19,8:9. Pikseleitä tuumalla on jopa 513. Sen lisäksi OnePlus lupaa näytön toistavan värejä jopa 1300 nitin kirkkaudella.

Edellismallissa OnePlus toi puhelimiinsa 90 hertsin päivitystaajuuden, mutta se ei enää riittänyt tänä vuonna. Nyt OnePlus tuo 8 Pro -uutuuteensa 120 hertsin päivitystaajuuden jopa QHD+ -resoluutiolla. Vakiona puhelin on FHD+ -resoluutiolla ja 120 hertsin päivitystaajuudella, joka on akunkeston kannalta ehkä se järkevin vaihtoehto.

Näyttö onkin yksi puhelimen vakuuttavimmista ominaisuuksista. Erityisesti 120 hertsin päivitystaajuus tekee puhelimen käytöstä sulavamman tuntuista. OnePlussan oma optimointijärjestelmä ”OnePlus Smooth Chain” on myös lisännyt näytölle yli 280 parannusta, joiden myötä kosketukset, pyyhkäisyt ja siirtymiset ovat tarkempia ja reagoivampia kuin ennen. On kuitenkin huomioitava, että ero 90 ja 120 hertsin välillä ei ole kuitenkaan välttämättä niin iso kuin 60 ja 90 hertsin.

Puhelimessa sijaitsevan erillisen MEMC-piirin (Motion Estimation/Motion Compensation) avulla voidaan muuttaa pienemmän kuvataajuuden videoita toistamaan korkeammalla kuvataajuudella. Tämä toimii vain tietyissä sovelluksissa, kuten YouTubessa tai Netflixissä. Liikkeenpehmennys on myös tuttu nykypäivän televisioista, jossa sitä voidaan kutsua saippuaooppera-efektiksi. Valitettavasti omat kokemukset eivät olleet aivan niin ruusuiset, sillä liikkeenpehmennys ei toiminut ollenkaan niin sulavasti kuin olisi odottanut.

Sulavuudesta pitää huolta myös puhelimen suoritin, joka on tämän hetken huippua edustava Qualcommin Snapdragon 865. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650. Nämä molemmat takaavat sen, ettei puhelin hyydy tiukoimmissakaan pelisessioissa.

Sen lisäksi puhelimessa on variaatiosta riippuen joko 8 tai 12 gigatavua uutta LPDDR5 RAM-muistia, jonka OnePlus väittää nopeuttavan muistinkäyttöä parhaimmillaan jopa 30 prosenttia ja vähentävän virrankäyttöä 20 prosenttia. UFS 3.0 -tallennustilaa on tarjolla joko 128 tai 256 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei totuttuun tapaan puhelimessa ole. Koska siirrymme askel askeleelta lähemmäs 5G-aikakautta, on loogista että OnePlus 8 Pro on varustettu Qualcommin X55 5G-modeemilla.

Jotta pelikokemusta saataisiin vielä hiottua vielä paremmaksi, on värinämoottoria vielä tehostettu OnePlussan mukaan 11 prosenttia. Sen lisäksi äänentoistosta vastaavat stereokaiuttimet, joiden äänenlaatu on nopealla testaamisella pysynyt ennallaan edellismalliin verrattuna. Kuulokeliitäntäkään ei ole valitettavasti tehnyt paluuta.

Sormenjälkilukija on edelleen sijoitettuna näytön alle, josta se toimii kiitettävästi. Tarjolla on myös kasvojentunnistus, jonka turvallisuus ei kuitenkaan ole samalla tasolla. Koska etukameran ei tarvitse nyt nousta ylös puhelimen sisältä, toimii kasvojentunnistus salamannopeasti.

Koska suurempi näyttö sekä 5G-yhteydet haukkaavat enemmän virtaa, on myös akun kapasiteettia kasvatettu 4510 milliampeerituntiin. Puhelimen laturi on edelleen Warp Charge 30T (5V/6A), joka lataa puhelimeen puolessa tunnissa noin 62 prosenttia virtaa, ja täyteen puhelin latautuu noin reilussa tunnissa.

OnePlus on nyt vihdoin vastannut monen fanin huutoon, ja tuokin langattoman latauksen OnePlus 8 Pro -malliin. OnePlus ei kuitenkaan halunnut tuoda mitä tahansa langatonta latausta, vaan tuo samalla oman Warp Charge 30 -langattoman laturinsa markkinoille. Se lupaa antavan 50 prosenttia virtaa vain 30 minuutissa. Sen lisäksi puhelimen kautta onnistuu nyt käänteinen langaton lataus, jonka avulla hoituu Qi-yhteensopivien laitteiden lataaminen.

Myös kamerapuolella on laitettu asioita uusiksi. Vaikka niin sanottu peruskattaus on pysynyt ennallaan, on mukaan saatu nyt myös neljäs kamera. Niin sanotussa peruskattauksessa pääkamerana on tällä kertaa Sonyn IMX689-kennoon perustuva 48 megapikselin yksikkö. Aukkoarvona kamerassa on f1.78 ja se on sekä optisesti että elektronisesti vakautettu. Vakiona kamera tallentaa 12 megapikselin kuvia, mutta myös 48 megapikselin kuvien ottaminen onnistuu.

Sen lisäksi mukana on 8 megapikselin telekamera f2.44 aukkoarvolla sekä optisella kuvanvakaajalla. Hieman poikkeuksellisesti se on asetettuna kamerarivistön viereen.

Kolmantena kamerana on pysynyt ultralaajakulmakamera, jonka megapikselimäärä on kasvanut samaan kuin pääkamerassa eli 48 megapikseliin. Tämän kameran aukkoarvo on f2.2 ja se tarjoaa 119.7 asteen kuvakulman. Samalla se toimii myös makrokamerana, jolloin kuvaaminen onnistuu vain 3 senttimetrin päästä kohteesta.

Viimeisimpänä uutena tuttavuutena on tullut uusi viiden megapikselin värisuodatuskamera, jonka tarkoituksena on auttaa uusien efektien sekä filttereiden käytössä.

Etukamera on Sonyn IMX471-kennoon perustuva 16 megapikselin yksikkö, joka on sijoitettuna näytön vasempaan yläkulmaan kamerakoloon. Aukkoarvona siinä on f2.45 ja se on elektronisesti vakautettu. Videokuvaa sillä voi tallentaa 1080p 30 FPS:n laadulla.

Puhelimen kamerasovellus on pysynyt hyvin pitkälti samanlaisena, kuitenkin pieniä eroja voi huomata. Esimerkiksi asetusvalikko on nyt helposti löydettävissä sovelluksen oikeasta yläkulmasta.

Videota puhelin tallentaa parhaimmillaan 4K 60FPS -tarkkuudella. Uutuutena nähdään nyt myös mahdollisuus kuvata videota 4K CINE -muodossa, jolloin video tallentuu 21:9 -kuvasuhteella. Hidastusvideot tallentuvat edelleen parhaimmillaan 1080p / 120 FPS -laadulla.

Pikaisten kuvaussessioiden perusteella kamera tuottaa kaikilla kolmella kameralla hyviä kuvia hyvässä valaistuksessa. Hämärässä erityisesti ultralaajakulma- sekä telekamera alkavat näyttää heikkouksiaan, sillä kuviin ilmestyy erityisen paljon kohinaa tai ovat todella pehmeitä. Pääkamera taas suoriutuu hämäristäkin olosuhteista hyvin.

Kokonaisuutena OnePlus 8 Pro jättää hyvin vähän toivomisen varaan. Se on varustettu erinomaisella näytöllä, huippusuorituskyvyllä sekä vähintäänkin riittävillä kameroilla. Nyt mukaan ollaan saatu vielä langaton lataus, sekä 5G:n takia sen tulevaisuus yhteyksien kannalta on taattu vuosiksi eteenpäin. Mukana on nyt jopa IP68-luokitus, jota on monelta suunnalta myös OnePlus-huippumalleihin toivottu.

Tottakai aina on varaa parantaa, eikä OnePlus 8 Pro ole tässä tapauksessa poikkeus. Joillekin siirtyminen pois nousevasta etukamerasta voi aiheuttaa jopa pientä kiukkua. Myös monissa uusissa puhelimissa on eSIM-mahdollisuus, mutta OnePlussasta sitä ei vielä löydy.

Vaikka OnePlus 8 Pro -mallin hinta karkaakin ehkä jo kauas alkuperäisestä OnePlus-ideologiasta, antaa puhelin silti käsittämättömän kovan vastuksen yli tuhannen euron kilpailijoille.

Suomessa OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro ovat ensin saatavilla OnePlussan omassa online pop-up myynnissä sekä Telian yhteisön popupissa 14. huhtikuuta klo 19:00. Varsinainen myynti alkaa 21. päivä huhtikuuta.

Tekniset tiedot OnePlus 8 Pro

  • Hinta: 899€ / 999€
  • Prosessori, Grafiikkaprosessori: Qualcomm Snapdragon 865 (kahdeksanytiminen, 1 x 2,84 GHz + 3 x 2,4 GHz + 4 x 1,8 GHz), Adreno 650
  • Näyttö: 6,78″ (Fluid AMOLED, 3168 x 1440 pikseliä, 19.8:9, 513 PPI, 120Hz)
  • Kamera: 48 MP (pääkamera, Sony IMX689, f1.78, 1,12 µm/48M, 2.24µm/12M, OIS+EIS) + 48 MP (ultralaajakuva, f2.2, 119.7 astetta) + 8 MP (telekamera, f2.44, 3x hybridizoom, 1.0µm, OIS) + 5 MP (värisuodatuskamera, f2.4), kaksoisLED-salama
  • Etukamera: 16 MP (Sony IMX471, f2.45, 1.0 µm, EIS, kiinteä tarkennus, video 1080p@30FPS)
  • Muisti, tallennustila: 8/12 Gt LPDDR5, 128/256 Gt UFS3.0
  • Yhteydet: GPRS, EDGE, 3G, LTE, 5G, Wi-Fi (a/b/g/n/ac/ax), Bluetooth 5.1, USB Type-C, USB 3.1
  • Paikannus: A-GPS, Glonass, Galileo, BeiDou, SBAS
  • Akku: 4510 mAh, Warp Charge 30T (5V/6A), Warp Charge 30 Wireless
  • Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä: Android 10, OxygenOS
  • Värit: Musta Helmi, Jäätävän Vihreä ja Merensininen