Uusimmat

Ensituntumat: Samsung Galaxy A80 puhelin – Kameraratkaisu on yllättävä, mutta ihastuttaa niin selfie- kuin videokäytössä

11.04.2019 12:30 Osku Kannisto

Samsung julkaisi Milanossa uuden, keskisarjan Galaxy A80 -huippumallin. Puhelimen selkeä vetonaula on sen kääntyvä kamera, joka kuvaa taakse ja eteen yhtä monipuolisesti ja laadukkaasti. Muropaketti kävi ottamassa hyvin pikaiset ensituntumat laitteesta julkaisutapahtumassa.

Samsung Galaxy A80 -uutuusmallissa on parikin hyvin mielenkiintoista ratkaisua. Kääntyvä kamerayksikkö on tietysti puhelimen vetonaula, mutta uutta myös käytetty piirisarja. Puhelimeen on nimittäin valittu Qualcommin uusi, kahdeksanytiminen Snapdragon 730G. Se on tarkoitettu kalliimpiin keskihintaluokan tehopuhelimiin, ja jää tehoiltaan Snapdragon 855 -huippusuorittimen taakse.

Piirisarjan etuihin kuuluu peleihin optimoitu suorituskyky sekä tehokas virransäästö.

Keskusmuistia Galaxy A80 -puhelimessa on hulppeat kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa 128 gigatavua. Jälkimmäisen kasvattaminen ei onnistu, sillä muistikorttipaikkaa ei puhelimesta valitettavasti löydy.

Samsung Galaxy A80:n kamera on sijoitettu vaakasuoraan moduliin puhelimen yläosaan. Se kääntyy paikallaan, joten kuvaus onnistuu eteenpäin tai suoraan kuvaajaan. Kamera soveltuukin erinomaisesti selfie- ja bloggauskäyttöön, koska se tuo monikameravarustuksen käyttöön myös kuvaajan puolelle.

Käytännössä kamera osoittaa oletuksena taaksepäin.

Selfie-tilaan siirryttäessä kamera kääntyy erittäin ripeästi osoittamaan puhelimen etupuolelle. Samalla puhelin kasvaa pituutta näytön päältä. Kameraa ei siis tarvitse manuaalisesti kääntää, tai tuskastella menetettyjä kuvaustilanteita etukameraa odotellessa.

Kolmoiskamerassa pääkamera on 48 megapikselin kennon ansiosta tarkka. Toinen kamera on tarkoitettu laajakulmakuviin ja on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä. Pääkamerassa hyödynnetään Dual Pixel -tekniikkaa, joka tarkoittaa käytännössä nopeaa tarkennusta ja parantaa tarkennuksen toimintaa hämärässä.

Valovoimaa pääkamerassa on f2.0.

Kolmas kamera on vain syvyyksien mittaukseen tarkoitettu TOF-versio (Time Of Flight), jolla taustan pehmennys saadaan kuviin luotettavammin. Taustan pehmennystä voi poikkeuksellisesti hyödyntää myös videoissa (Live focus video) eli videot saadaan enemmän järjestelmäkameralla kuvattuja vastaaviksi. Videoissa on käytössä tehokas vakautus.

Kuvauksessa mielenkiinto kohdistui monipuolisuuteen. Laajakulman ja normaalilinssi yhdistelmä toimii loistavasti sekä kuvia että videoita ottaessa. Laajakulmakameran käyttömahdollisuus selfie-puolelle on erinomainen lisä peruspuhelimeen verrattuna.

Erityisesti syvyyskamera teki toiminnallaan vaikutuksen ensikokeiluissa. Se osasi rajata kohteet kuvista varsin näyttävästi ja pehmentää taustan siististi.

Taustan pehmentäminen live-videoissa oli kokemisen arvoinen elämys, jonka soisi yleistyvän myös muihin puhelimiin nopeasti.

Puhelin on pyöristetyillä ulkomuodoillaan varsin tyylikkään ja trendikkään oloinen, mutta samalla kuitenkin melko raskaan tuntuinen. Yli yhdeksän millimetrin paksuus tuntuu kädessä, joskin pyöristyvät reunat ohentavat puhelinta sivuista.

Lasikuoret ovat hyvin peilaavat, joten sormenjäljiltä ei voi välttyä. Kuoret eivät kuitenkaan ole liukkaat, ja puhelin pysyy hyvin kädessä. Pyöreiden raamien ansiosta puhelin sujahtaa myös taskuun helposti, kunhan tasku on sille tarpeeksi kookas.

Yhtenäinen kameramoduuli ei takerru taskun reunoihin.

Massiivinen 6,7-tuuman AMOLED-näyttö vangitsee katseen tehokkaasti peittäen koko puhelimen etuosan laidasta laitaan tasaisen symmetrisesti. Näytössä kun ei tarvita lovea tai koloa etukameralle. Näytön kulmat on kuitenkin reilusti pyöristetyt puhelimen muotoihin sopiviksi.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näytön alle. Sen toimintaa ei voinut vielä arvioida, koska puhelimessa oli vielä kehityksen alla oleva ohjelmisto.

Akku riittää myös tehokäyttöön 3700 milliampeeritunnin kapasiteetillaan. Sitä pääsee lataamaan 25 watin pikalaturilla, joten joustovara latauksien ajoitusten suhteen on erinomainen.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on Android 9.0 Pie höystettynä Samsungin One UI -käyttöliittymällä, joka on jo aiemmin todettu Muropaketissa erittäin toimivaksi yhdistelmäksi.

Samsung Galaxy A80 on alkutuntumien perusteella hyvinkin mielenkiintoinen uutuusmalli. Ulkoisesti sen massiivinen koko ja iso 6,7-tuumainen näyttö sopivat loistavasti paljon kuvaaville sekä käyttäjille, jotka haluavat myös editoida kuvia ja videota suoraan puhelimellaan. Isosta näytöstä on iloa myös some-, viihde- ja pelikäytössä.

Käännettävä kamera on järkevä ratkaisu, koska käytössä on tällöin paras kuvanlaatu ja kaksi eri polttoväliä. Pikakokeilun perusteella kameran mielenkiintoisin ominaisuus on taustan pehmennys videossa. Sen avulla kohteen tai omat kasvonsa saa näyttävästi irti taustasta. Epäterävä tausta on huomattavasti levollisempaa katseltavaa niin kuvissa kuin videoissakin ja katsoja saa keskittyä kuvattavaan kohteeseen.

Valmistajan keskisarjan huippumalli Galaxy A80:n hinta on 679 € ja sen myynti alkaa kesällä kolmessa värissä.

Samsung Galaxy A80

Hinta: 679 €
Näyttö: 6,7’’ (2400 x 1080 pikseliä ) OLED
Suoritin: Qualcomm Snapdragon 730G
Keskusmuisti: 8 Gt
Tallennustila: 128 Gt
Kamerat: 48 MP (77 astetta) + 8 MP (123 astetta) + 8 MP TOF (etu/taka)
Akku: 3700 mAh
Mitat: 165 x 77 x 9,3 mm
Värit: hopea, keltainen, musta

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat