Uusimmat

Testi Samsung Galaxy Z Fold4 ja Galaxy Z Fold5 – Vuosi ja kaksi viikkoa Samsungin taittuvanäyttöisten puhelinten kanssa

22.08.2023 20:00 Kai Taipale

Samsung on päässyt hienoon tilanteeseen: taittuvanäyttöisten puhelinmallien kohdalla ei ole todellista kilpailua. Tämä antaa mahdollisuuden hienosäätää huippumalleja maltillisesti. Jo edellinen Galaxy Z Fold4 oli pitkälle hiottu, toimiva ja kallis kokonaisuus. Samsung Galaxy Z Fold5 -mallia on hiottu entisestään. Tällä kertaa testissä käydään läpi uusimman mallin tärkeimmät uudistukset, mutta myös käyttökokemuksia edellismallista vuoden ajalta.

Samsung julkisti uusimman version taittuvanäyttöisestä Galaxy Z Fold5 -puhelimistaan heinäkuun 26. päivä. Kauppoihin puhelimet ehtivät juuri taannoin eli 11. päivä elokuuta. Pääpaino testissä on uudessa puhelinmallissa, mutta samalla kerrotaan käyttökokemuksia vuoden käytön ajalta, ja paikoitellen verrataan myös edelliseen malliversioon.

Hinnoille ei ole tapahtunut mitään suuren suuria muutoksia sitten edellisen version, vaan puhelimet ovat markkinoiden ehdotonta yläpäätä. Uusien mallien hinnat alkavatkin 256 gigatavun tallennustilalla varustetun version 1979 eurosta. Korotusta on tullut Galaxy Z Fold4 -malliin satasen verran. Tallennustilan tuplaaminen 512 gigatavuun nostaa hinnan 2099 euroon. Huippumallissa tallennustilaa onkin jo teratavu, mutta samalla hinta on huimat 2349 euroa. RAM-muistia on kaikissa versioissa 12 gigatavua. Perusvärivaihtoehdot ovat Icy Blue, Phantom Black ja Cream. Valmistajan omasta verkkokaupasta on saatavilla myös värivaihtoehdot Grey ja Blue.

Aivan suorat kilpailijat ovat edelleenkään harvassa, vaikka taittuvanäyttöisiä puhelimia on aikaisempaa ahkerammin esitelty muiltakin valmistajilta. Esimerkiksi Xiaomi, Oppo ja Honor ovat mallinsa esitelleet. Näistä vain viimeinen on myös Suomessa myynnissä.

LUE MYÖS: Testi  Taittuvanäyttöinen Honor Magic Vs -puhelin – Hyvälläkään haastajalla ei ole helppoa

Ehkä todellisempi kilpailu muodostuu muiden valmistajien kookkaimmista huippumalleista, kuten vaikkapa Xiaomi 13 Pro ja Samsung Galaxy S23 Ultra tai Apple iPhone 14 Pro Max. Näistä tosin vain jälkimmäiset kaksi osuvat hinnaltaan edes jotenkin samaan luokkaan.

LUE MYÖS: Ensituntumat  Taittuvanäyttöinen Xiaomi Mix Fold 2 -puhelin – Iso etunäyttö on fiksu ratkaisu, johon ei helposti pääse käsiksi

Myyntipakkauksessa ei ole kuin pikaopas, SIM-työkalu ja USB-C-kaapeli. Ei siis latauslaitetta, suojakuoria tai S Pen -kynää, jollaiselle tuki tuli Fold-malleihin Fold3-version myötä.

Ainakin pikalaturi on tarpeen isonäyttöisen laitteen kanssa, ja täyden hyödyn saamiseksi myös S-Pen on järkevä hankinta, eikä tämän hintaluokan laitteelle suojakuorikaan olisi kovin typerä ostos. Lisäkuluihin on kovan hinnan päälle vielä syytä varautua.

Galaxy Z  Fold5 -mallin kanssa esiteltiin myös uusi suojakuori, jossa on mukana pieni S Pen Fold Edition -kynä. Valitettavasti tämäkin yhdistelmä kasvattaa paksuhkon puhelimen mittoja entisestään, joten kuoren käyttäminen heikentää omaan makuun liikaa käyttömukavuutta. Samalla kynä jää harmillisesti hyödyntämättä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat