Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

22.08.2023 20:00 Kai Taipale

Olemus ja ominaisuudet

Samsung Galaxy Z Fold5 on olemukseltaan uudistunut miedosti, mutta yksi merkittävä uudistus on nähty saranarakenteessa. Ulkoinen olemus on silti pikavilkaisulla hyvinkin tutun oloinen – ainakin jos on aiempiin Fold-malleihin tutustunut.

Uuden Galaxy Z Fold5 -mallin merkittävin ero näkyy puhelimen ollessa suljettuna. Saranarakenne on nyt toteutettu niin, että taitoskohta kiertyy rungon sisään. Tämän ansiosta aiemmin saranapuolelta paksumpi puhelin on nyt tasainen koko matkalta. Edelleenkään väli ei ole mitenkään ilmatiivis, vaan Galaxy  Z Fold5:n sisänäyttöön kertyy pölyä lähes entiseen tahtiin. Tämä on yksi Samsungin ärsyttävimmistä piirteistä: taskukäytössä puhelimen sisänäyttöön kertyy aina pölyä. Käytännössä sitä saa aina, siis aivan jokaisen taskussa pidetyn hetken jälkeen. Uusi malli on kuitenkin tässä etevämpi, ja pienempi rako avittaa asiaa huomattavasti ja isommat roskat pysyvät kyllä poissa.

Siinä missä Galaxy Z Fold4:n mitat suljettuina ovat 155,1 x 67,1 x 15,8-14,2 millimetriä, Fold5-versiossa nämä ovat 154,9 x 67,1 x 13,4 millimetriä. Noin parin millimetrin hiominen paksuimmasta kohdasta tuntuu niin taskussa kuin puhelimen ollessa suljettuna. Puhelin yksinkertaisesti tuntuu havaittavasti pienemmältä, vaikkei ero suuren suuri mitoissa olekaan. Yksinkertaistettuna: tämä on aivan heittämällä paras taittuvanäyttöinen puhelin tähän mennessä niin taskuun laitettavaksi kuin kädessä pidettäväksi.

Malliversiot voi erottaa toisistaan myös kameroiden kohdalla. Vanhemmassa salama sijaitsi osana kamerakyhmyä, uudessa se on linssien vieressä. Itse kamerakyhmykin on uudessa matalampi, mutta linssit tulevat edelleen yhtä ulos rungosta, joten kamerat saavat puhelimen keikkumaan pöydällä.

Samsung Galaxy Z Fold5 oikealla, Samsung Galaxy Z Fold4 vasemmalla.

Kuvissa esiintyvä vanhempi Galaxy Z Fold4 edustaa väritykseltään Grey Green -sävyä, uusi Galaxy Z Fold5 on puolestaan Icy Blue. Uuden mallin väritys on pirteä, mutta kuitenkin riittävän hillitty moneen makuun. Hillitty väritys onkin omiaan taittuvanäyttöisen puhelin kanssa, sillä puhelin jaksaa itsessään edelleen herättää jonkinlaista huomiota.

Samsung Galaxy Z Fold5 -puhelimen suojausluokitus on IPX8, ja kaikki ulkopinnat ovat Gorilla Victus 2 -materiaalia. Kaikki tuntuu hyvinkin laadukkaalta, mutta rungon antennikatkoksissa on jonkinlaista karkeutta. Lasipintainen laite silein reunoin on arvatenkin liukas käsiteltävä, joten jonkinlaista kuorta puhelin periaatteessa kaipaa. Puhelinta uskaltaa jopa väännellä ilman tunnontuskia, eikä se tunnu olevan herkkä taipumaan.

Liukkaudesta huolimatta Galaxy Z Fold4 oli omassa käytössäni jatkuvasti ilman suojakuorta. Se ei kuitenkaan tipahtanut tavallista useammin, eikä muutenkaan osoittautunut niin liukkaaksi kuin ensifiilis antoi olettaa. Saman voi odottaa pätevän myös Fold5-versioon.

Sarana on uutena melkoisen jäykkä. Puhelimen avaamiseen tarvitaan kahta kättä, eli puolihuolimattomasti avaaminen ei onnistu. Määrätietoinen kahden käden käyttö avittaa kummasti, ja puhelin aukeaa ilman sen suurempaa ajatusta lyhyen tottumisen jälkeen. Testijakson aikana Fold5:n sarana ei juurikaan tuntunut löystyvän, joten uusittu ja kutistettu rakenne tuntuu toimivan hienosti.

Jäykässä saranassa on selkeä etunsa. Näytön pystyy virittämään lähes mihin tahansa kulmaan, ja se myös pysyy siinä. Tästä on iloa sisänäytön Flexmode-käyttötilassa, eli taivutetun ruudun hyödyntämisestä.

Aivan täyttä kiitosta ei voi antaa Fold4:n saranalle. Käytössä sarana löystyi selväksi kevyemmäksi muutamassa kuukaudessa. Kohtuullisen jämäkkä se on silti vielä vuoden käytönkin jälkeen. Siihen on ilmestynyt kuitenkin selkeä kauneusvirhe.

Fold4:n sarana ei automaattisesti avaudu aivan 180 asteen kulmaan vaan jää tästä joitain asteita. Näytön saa edelleen käännettyä aivan suoraksi, mutta se ei pysy siinä vaan vetäytyy aina vähän ylös. Tämä piirre ilmeni lievänä heti uutena, mutta on pahentunut ajan saatossa. Galaxy Z Fold5:n rakenne tuntuu käytössä huomattavasti napakammalta, eikä siinä vastaava ilmiötä ole ainakaan uutena – tästä vanhemman version piirteestä lienee siis nyt päästy eroon.

Aikanaan jo Galaxy Z Fold2 -versiossa malliin saatiin riittävä iso etunäyttö, ja kolmosversion myötä adaptiivinen näyttöpaneeli. Nykyversiossa on käytössä Dynamic Amoled 2x -näyttö, joka yltää 120 hertsin virkistystaajuuteen, mutta laskee tarvittaessa 48 hertsiin asti. Koko on edelleen 6,2 tuumaa. Kuvasuhde on 23,1:9, ja tarkkuutta etunäytöllä on 2316 x 904 pikseliä.

Käytössä etunäyttö on mukavan sulava. AMOLED-näytön tarkkuus on hyvinkin riittävä ja ominaisuudet ovat värejä, katselukulmia ja kontrastia myöten kohdallaan. Reilulla millimetrillä kasvaneesta leveydestään huolimatta se silti nykymittapuulla kapea, joten esimerkiksi näppäimistö tuntuu kovin ahtaalta – tilanne jonka pystyy toki korjaamaan keskinäytön kautta.

Päänäyttö on kooltaan 7,6 tuumaa, ja itse laite on avattuna mitoiltaan 154,9 x 129,9 x 6,1 millimetriä. Dynamic Amoled 2x -näytön kuvasuhde on 21,6:18. Mikä mukavinta ilmoitettu peruskirkkaus yltää 1200 nitiin, suurimmillaan jopa 1750 nitiin. Tämän myötä kiiltäväpintaisen ruudun kirkkaus riittää oikein mainiosti jopa kirkkaassa auringonpaisteessa. Näytön mukautuva virkistystaajuus voi vaihdella yhdestä aina 120 hertsiin.

Näytön käyttöominaisuudet osoittautuivat jo Fold4-mallissa hyviksi, joten sama pätee eittämättä myös uuteen versioon. Suurinta kirkkautta on vielä entisestään kasvatettu, mutta jo edellisversion kanssa on pärjännyt käytännössä kaikissa olosuhteissa.

Päänäytöltä katselee ilokseen videosisältöä, se soveltuu hienosti pelaamiseen, ja sen värien ja tummien sävyjen toisto on ihastuttava yleiskäytössä.

Näytön kiusallisin piirre on edelleen keskisauma, joka näkyy selvästi vähänkin sivusta katsoessa. Tähän kuitenkin tottuu, ja pitkässä käytössä siihen ei lähtökohtaisesti kiinnittänyt katsoessa mitään huomiota, mutta sormen alla sauma tuntuu aina. Galaxy Z Fold5 -mallissa kuoppa on kuitenkin matalampi, joten siihen kiinnittää vähemmän huomiota.

Toinen merkittävä ongelma Galaxy Z Fold4:n kanssa ilmeni noin 8-9 kuukauden käytön jälkeen. Sisänäytön pintaan ilmestyi yläsaranan kohdalle ilmakuplan näköinen jälki.

Vastaava ilmestyi myöhemmin myös alas ja käytön myötä näistä kohdista on kasvanut pieni alue, jolta näytön pintakerros on selvästi irronnut. Vaalealla taustalla tähänkään ei juuri kiinnitä huomiota, mutta tummalla taustalla näitä ei voi olla huomaamatta. Koska tilannetta haluttiin testimielessä tarkkailla, näyttöä ei yritetty vaihdattaa takuuseen. Galaxy Z Fold4 -mallia yritetään pitää satunnaiskäytössä myös testiajan jälkeen, ja seurata näytön tilannetta.

Keskinäytön kamera on piilotettu näyttöön niin hyvin, ettei sitä pikavilkaisulla edes huomaa. Sijainti kyllä löytyy tarkkaan katsomalla, mutta käytännön haitta on olematon. Etunäytön tapaan myös keskinäyttöä katselee todella ilokseen, pyörii ruudulla sitten luettavaa, videomateriaalia tai nopeatempoista peliä.

Sisänäytön pinta tuntuu edelleen etunäyttöä muovisemmalta, mutta käytössä tämä ei varsinaisesti häiritse. Käyttötuntuma on riittävän hyvä.

Samsung on onnistunut hiljalleen keventämään Fold-mallejaan. Fold4 painoi vielä 263 grammaa, mikä tarkoittaa jo kahdeksan gramman haihtumista sitä edeltäneestä mallista. Nyt Galaxy Z Fold5:n paino on 253 grammaa. Laite tuntuu käytössä jopa kevyemmältä kuin mitä vaa’an näyttämästä voisi kuvitella, erityisesti auki käännettynä se on kuin erittäin kevyt tabletti.

Koko ja paino voivat kuulostaa aika suurilta. Niin itsekin ajattelin, mutta käytännössä Fold4 on toiminut hyvin arkikäytössä. Sen pituus ja leveys eivät ole häirinneet milloinkaan, mutta puhelimen paksuus voi tuntua taskussa vähän ikävältä.

Puhelimen koko on arkikäytössä hieman kahtiajakoinen. Sileät pinnat ja pyöristetyt muodot yhdistettynä pitkulaiseen muotoon tekevät puhelimesta kohtuullisen helpon käsitellä ja sujauttaa väljempään taskuun. Ongelma on edelleen puhelimen paksuus suljettuna. Hieman kireämmässä taskussa tämä näkyy ja tuntuu kiusallisesti.

Paksuus oikeastaan näkyy eniten siinä, että kokoa ei halunnut kasvattaa yhtään. Mikä samalla tarkoitti luopumista suojakuorista. Tämä hieman pelotti käyttöjakson alussa, sillä kyseessä on kallis laite. Käytössä puhelin tipahti kyllä useamman kerran, muttei kertaakaan esimerkiksi kädestä asvaltille, vaan lähinnä taskusta tai pöydältä lattialle. Näistä puhelin ei tuntunut olevan moksiskaan, eikä siihen jäänyt mitään suoranaisia jälkikään.

Painikkeiden sijainnissa ei ole tapahtunut muutoksia mallien välillä. Äänenvoimakkuus ja virtapainikkeet ovat suljetun puhelimen oikeassa laidassa, sen alemmassa puoliskossa. Virtapainikkeeseen on integroitu myös sormenjälkilukija, joka on käytössä poikkeuksellisen nopea ja tarkka – sormea ei oikeastaan koskaan tarvitse sille asetella, vaan jonkinlainen osuma riittää.

Isohkon puhelimen yksi etu on sen äänentoisto. Stereokaiuttimet toistavat äänet selkeinä, erityisesti puheäänet ja musiikin vokaalit erottuvat riittävällä tarkkuudella. Tästä on iloa varsinkin isompaa ruutua mediatoistossa hyödynnettäessä.

Puhelimen kosketuskynätuki kattaa kaksi mallia: S Pen Fold Editionin ja S Pen Pro’n. Vain kotelon mukana tullutta, pienempää Fold Edition for Fold5 -versioita kokeiltiin pikaisesti. Jo Galaxy Z Fold  3 -malli paljasti S Pen -kynän toimivan puhelimen kanssa hyvin yhteen, eikä tältä osin vastaan tullut heikennyksiä, vaikka kutistettu versio onkin kädessä kulmikkaampi ja hieman epämukavampi.

Vaikka ulkoisesti puhelinmalli on kovin tutun oloinen, on ohjelmistoa hiottu edelleen. Käyttöjärjestelmä on nyt Samsung OneUI 5.1.1., joka perustuu Android 13 -versioon.

Käyttöjärjestelmän yksi merkittäviä piirteitä keskinäytöllä on tehtäväpalkki. Tehtäväpalkista saa avattua yhden sovelluksen, mutta haluttaessa siihen voi valita myös vaikkapa kolmen sovelluksen yhdistelmän. Jälkimmäinen on kätevä, jos on jotain toistuvia, rutiininomaisia tehtäviä, joissa pitää siirrellä tietoja sovelluksesta toiseen. Viimeksi käytettyjä sovelluksia on näkyvissä neljä. Uutta käyttöjärjestelmässä on mahdollisuus hyödyntää kahden käden raahaustoimintoa, jossa toisella valitaan siirrettävä kuva ja toisella sovellus johon sitä ollaan viemässä.

Myös useamman ikkunan toimintoihin on tullut lisämahdollisuuksia. Tämä voi olla jollekin merkittävä piirre mutta itselleni merkittävää on se, miten One UI on versioiden saatossa kehittynyt merkittävästi. Tai sitten sovelluskehittäjät ovat oppineet hyödyntämään isoa näyttöä.

Oli miten oli, vielä reilu vuosi sitten löytyi melkoinen joukko omassa käytössä olevia sovelluksia, jotka ottivat itseensä ison ja pienen näytön välisestä käytöstä. Tämä saattoi liittyä siihen, ettei hyödynnetä isoa ruutua kokonaan, tai sovellukset edellyttivät näyttötilojen välillä uudelleenkäynnistyksen – tai pahimmillaan sovellukset yksinkertaisesti kaatuivat näytöltä toiselle vaihdettaessa. Ikävintä jälkimmäinen on ollut esimerkiksi Word- tai Excel-sovellusten kanssa, ne kun hyötyvät isosta ruudusta, ja kuuluvat myös esiasennettuihin sovelluksiin. Viimeisen vuoden aikana aika monta kertaa näiden kanssa sai tapella, mutta Fold5:n kanssa lähes kaikki aidot, omassa käytössä ilmenneet ongelmat ovat poistuneet. Tätä voi pitää huomattavana parannuksena, ja ainakin omalla kohdalla on omiaan pienentämään ajatusta paluusta yhden näytön puhelimeen.

Omassa käytössä en raahaamista sovellusten välillä tarvitse puhelimella kovin usein, mutta tehtäväpalkki on osoittautunut todella toimivaksi. Toinen piirre jota Samsung usein korostaa on se, miten valituissa sovelluksissa alaosaa voi käyttää läppärin tapaan kosketusalustana – ruudulla näkyy tällöin tietokoneista tuttu osoitin.

Ominaisuus on vielä kokeiluasteella, eikä läheskään kaikki sovellukset sitä tue.

Kallis puhelin ansaitsee pitkän elinkaaren, mitä kieltämättä Samsungin nykyinen päivityslupaus enteilee. Valmistaja lupaa nimittäin peräti neljä Android-versiopäivitystä ja viiden vuoden tietoturvapäivitykset. Tätä pidempää ei oikein ole kuluttajankaan järkeä vaatia, joten tilanne on tältä osin erinomainen. Käytännössä siis luvassa on aina Android 17 -versioon asti perustuva käyttöjärjestelmä ja tietoturvapäivityksiä vuoteen 2028 asti.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat