Uusimmat

Ensituntumat Samsung Galaxy S23 -sarja – Paljon tuttua ja toimivaa

Kuva: Samsung Galaxy S23 -mallit. @ Muropaketti

01.02.2023 20:01 Samuli Herttua

Tuttuun tapaan elektroniikkajätti Samsung julkaisee oman lippulaivasarjansa vuoden alkuun, jolloin se asettaa tämän vuoden riman muille älypuhelinvalmistajille. Viime vuosina kehitysaskeleet ovat olleet Samsungin lippulaivoissa maltillisia, eikä radikaalisia muutoksia tai repäiseviä innovaatioita ole oikein nähty. Olisiko nyt aika? Kävimme ottamassa pikaiset ensituntumat Samsungin uusista lippulaivoista.

Samsung Galaxy S23 ja Galaxy S23+

Samsung ei ole lähtenyt rohkeasti muuttamaan Galaxy S23:n tai Galaxy S23+:n muotoilua, vaan uutuuksien muotokieli nojaa hyvin pitkälti edellismalleihin (kuva alla: uudet mallit ylärivissä, Galaxy S22 -mallit alarivissä). Suurin muutos on havaittavissa takakuoressa, josta edellismallien erillinen kamerakyhmy on saanut väistyä ja kamerat ovat asetettu Ultra -mallien tavoin ilman minkäänlaista kyhmyä. Tämä tekee koko mallistosta hieman yhtenäisemmän. Virta- sekä äänenvoimakkuuspainikkeet ovat säilyneet puhelimen oikealla kyljellä.

Puhelimien fyysiset mitat poikkeavat vain millimetrin osilla edellismalleista. Galaxy S23:n tarkat mitat ovat 146,3 x 70,9 x 7,6 millimetriä ja S23+:n 157,8 x 76,2 x 7,6 millimetriä. Painoa puhelimilla on 168 ja 196 grammaa. Puhelimen etu- ja takapinnat ovat uutta Gorilla Glass Victus 2 -lasia. Puhelimet ovat IP68 -suojaluokiteltuja roisketta ja pölyä vastaan.

Kummankaan mallin näytöissä ei ole tapahtunut suuria mullistavia muutoksia edellismalleihin. S23:n näytön koko on säilynyt 6,1 tuumassa ja S23+:n 6,6 tuumassa. Molemmissa malleissa on Samsungin Dynamic AMOLED 2X -näyttö, jonka virkistystaajuus vaihtelee 48-120 hertsin välillä. Resoluutio on kummassakin mallissa 2340 x 1080 pikseliä. Kirkkauden luvataan yltävän nyt molemmissa malleissa parhaimmillaan jopa 1750 nittiin.

Suurin muutos nähdään järjestelmäpiirissä, sillä perinteisesti Samsung on käyttänyt erityisesti Euroopan malleissaan omaa käsialaa olevaa Exynos -järjestelmäpiiriä. Tällä kertaa kuitenkin Exynos on vaihtunut Qualcommin piireihin.

Kyseessä ei ole kuitenkaan aivan perinteinen Qualcommin järjestelmäpiiri, vaan kyseessä on Samsungille erityisesti valmistettu Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Edellisvuoden Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin verrattuna parannusta luvataan CPU:n osalta 34 prosenttia, GPU:n 41 prosenttia ja NPU:n osalta 49 prosenttia.

Mitään tarkkoja tietoja kuinka Samsungille räätälöity järjestelmäpiiri eroaa perinteisestä 8 Gen 2 -piiristä ei ole vielä valitettavasti tarjolla. Huomiota on kiinnitetty myös puhelimen jäähdytykseen, sillä puhelimien höyrykammioiden kokoa on kasvatettu edellismalleihin nähden.

RAM-muistia molemmissa malleissa on muistivariaatiosta riippumatta kahdeksan gigatavua, joka voi jättää nykyaikana ehkä hieman toivomisen varaa hintaluokan huomioonottaen. S23-mallissa tallennustilaa on joko 128 tai 256 gigatavua, ja S23+:ssa 256 tai 512 gigatavua. Muistikorttipaikkaa puhelimissa ei ole.

Akkujen kapasiteetit ovat aavistuksen kasvaneet edellismalleista. Kasvua on tapahtunut molemmissa malleissa noin 200 milliampeerituntia, joten Galaxy S23:n akkukapasiteetti on 3900 milliampeerituntia ja Galaxy S23+:n 4700 milliampeerituntia. Sen sijaan lataustehot ovat pysyneet ennallaan, joten Galaxy S23+ tukee 45 watin latausta, kun taas Galaxy S23 joutuu tyytymään vain 25 wattiin. Laturit eivät kuitenkaan tule mukana myyntipaketissa, vaan ne on ostettava erikseen. Molemmat mallit tukevat langatonta latausta sekä käänteistä langatonta latausta.

Takakameroissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta. Molemmat mallit luottavat samaan kolmen kameran kokoonpanoon: 50 megapikselin pääkameraan jonka aukkoarvo on f1.8, 12 megapikseliseen ultralaajakulmakameraan jonka aukkoarvo on f2.2 ja 10 megapikselin telekameraan, joka kykenee kolminkertaiseen optiseen polttoväliin ja jonka aukkoarvo on f2.4.

Sen sijaan etukamera on molemmissa malleissa päivittynyt 12 megapikselin tarkkuuteen, ja jonka aukkoarvo on f2.2. Etukamera on varustettu Dual Pixel -automaattitarkennuksella. Etukamera kykenee tallentamaan jopa HDR10+ -tason laajasävyvideota 4K 60fps -laadulla.

Kehitystä on tapahtunut kameroiden ominaisuuksissa. Esimerkiksi viime vuonna esitellyssä ammattilaisille tarkoitetussa Expert RAW -sovelluksessa on nyt mahdollista tallentaa täyden 50 megapikselin RAW-raakakuvia.

Parannuksia luvataan erityisesti hämäräkuvaukseen. Erityisesti potretti- sekä selfiet pitäisi onnistua entistäkin paremmin hämärässä. Parannusta pitäisi havaita myös videokuvauksessa, jossa digitaalisen kuvanvakaimen pitäisi toimia entistä paremmin tunnistamalla liikkeen sekä eri valo-olosuhteet.

Samsung kertoo tehneensä yhteistyötä suositumpien sosiaalisen median palveluiden kanssa kuten Snapchatin, Instagramin sekä TikTokin, jotka käyttävät nyt puhelimen omaa kamerasovellusta.

Molemmat puhelimet tulevat Android 13 -järjestelmäversiolla, jonka päällä on Samsungin oma One UI 5.1 -käyttöliittymä. Päivityslupaus uutuuksilla on enemmän kuin kohdallaan, sillä ohjelmistoversiopäivityksiä luvataan neljä kappaletta ja tietoturvapäivityksiä jopa viiden vuoden ajan.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Ensivilkaisulla malliston huipulle sijoittuvan S23 Ultran voi todella helposti sekoittaa edeltäjäänsä, sillä muotoilu on yleisilmeeltään lähes täysin muuttumaton. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa puhelimen olevan aavistuksen kulmikkaampi, eikä puhelimen sivureunat ole yhtä pyöristetyt. Tasaisempien reunojen ansiosta puhelimesta saa tukevamman otteen. Takana kamerat näyttävät piirun verran isommilta, joskin kameroiden ympärillä olevat kromireunukset voivat hieman hämätä silmää.

Galaxy S23 Ultran näyttö on pysynyt koonsa ja ominaisuuksiensa puolesta samana. Kyseessä on 6,8 tuumainen Dynamic AMOLED 2X -näyttö, jonka resoluutio on 3088 x 1440. Toisin kuin perinteiset S23-mallit, Ultran näyttö kykenee säätämään virkistystaajuutta 1-120 hertsin välillä. Maksimikirkkautta näytölle luvataan 1750 nittiä.

Mittojen puolesta Galaxy S23 Ultra on muutaman millisentin osan edellismallia isompi, tarkkojen mittojen ollessa 163,4 x 78,1 x 8,9 millimetriä. Painoa puhelimella on 234 grammaa. Etu- ja takalasi ovat uutta Gorilla Glass Victus 2 -lasia.

Galaxy S23 Ultran suorituskyvystä vastaa sama Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri kuin muissa S23 -malleissa. Ram-muistia puhelimessa on muistivariaatiosta riippuen joko 8 tai 12 gigatavua. Tallennustilaa on saatavilla 256 gigatavusta yhteen teratavuun. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.

Galaxy S23 Ultrassa suurin muutos järjestelmäpiirin lisäksi on uusi pääkamera. Pääkamera perustuu Samsungin uuteen 200 megapikselin ISOCELL HP2 -kennoon.

Uusi kenno hyödyntää pikseleiden yhdistämiseen uusinta Tetra2pixel-nimistä teknologiaa. Sen avulla kamera voi yhdistää hämärässä 16 pikseliä yhdeksi jolloin kuvien tarkkuus on 12,5 megapikseliä, tai 4 pikseliä yhdeksi ja ottaa 50 megapikselin kuvia. Kamera mahdollistaa myös täyden 200 megapikselin kuvan tallentamisen. Automaattitarkennusta avustaa pääkamerassa Super Quad Pixel -tekniikan avulla, jossa kaikki kennon pikselit osallistuvat tarkennukseen. Kameran aukkoarvo on F1.7, ja sen kuvauskulma on 85 astetta. Uusi S23 Ultra kykenee tallentamaan videokuvaa 8K 30 fps -laadulla, kun S22 Ultra kykeni vain 24 kuvaan sekunnissa.

Muiden kameroiden osalta Galaxy S23 Ultra noudattaa tuttua kaavaa edellismallista: 12 megapikselin ultralaajakulma f2.2 -aukolla, kolminkertaiseen optiseen polttoväliin kykenevä 10 megapikselin kamera f2.4 -aukolla ja toinen 10-kertaiseen optiseen polttoväliin kykenevä 10 megapikselin kamera f4.9- aukolla. Etukamera on vaihtunut S23 -malleissa olleisiin 12 megapikselin kameraan. Kaikki takakamerat ovat varustettu automaattitarkennuksella.

Galaxy S23 Ultraa koskee myös samat hämäräkuvausparannukset kuin perinteisiä S23-malleja. S23 Ultran tapauksessa optinen kuvanvakain on tuplasti entistä mallia leveämpi.

Galaxy S23 Ultran akun kapasiteettia ei ole lähdetty kasvattamaan, vaan se on pysynyt 5000 milliampeeritunnissa. Samoin maksimilatausteho on säilytetty 45 watissa. Laturi ei kuulu myyntilaatikkoon, vaan se on ostettava erikseen. Puhelin tukee langatonta latausta sekä käänteistä langatonta latausta.

Ultra -mallin erikoisuutena säilyy S Pen -piirtokynä, joka sujahtaa edelleen puhelimen sisään säilöön. Tällä kertaa kuitenkaan kynän ominaisuuksiin ei tullut mullistavia päivityksiä.

Myös S23 Ultra tulee uusimmalla Android 13 -versiolla, One UI 5.1 -käyttöliittymällä sekä samalla neljän vuoden ohjelmistopäivityslupauksella ja viiden vuoden tietoturvapäivityslupauksella.

Koko Samsung Galaxy S23 -malliston päivityksiä voi pitää kokonaisuutena mietona, ehkä jopa hieman yllätyksettömänä, erityisesti S23:n ja S23+:n tapauksessa. Uusi yksinoikeudella oleva järjestelmäpiiri sekä S23 Ultran 200 megapikselin pääkamera herättävät pientä uteliaisuutta siitä, mihin asti ne venyvät.

Uusien puhelimien hinnat eivät kuitenkaan missään nimessä ole mietoja, sillä hinnat ovat kohonneet edellismalleista. Samsung Galaxy S23:n lähtöhinta 128 gigatavun tallennusmuistilla on 999 euroa, ja suuremman 256 gigatavun muistivariaation suositushinta on 1049 euroa.

Samsung Galaxy S23+ 256 gigatavun tallennustilalla varustetun version suositushinta on 1249 euroa, ja suuremman 512 gigatavun muistivariaation suositushinta on 1399 euroa.

Samsung Galaxy S23 Ultran 256 gigatavun tallennustilalla ja 8 gigatavun ram-muistilla varustetun version suositushinta on 1449 euroa, 512 gigatavun tallennustilalla ja 12 gigatavun ram-muistilla varustetun muistivariaation suositushinta on 1649 euroa, ja suurimman 1 teratavun muistivariaation suositushinta on 1899 euroa.

Värivaihtoehdot ovat kaikille kolmelle mallille samat: Phantom Black, Green, Lavender ja Cream. Puhelinten myynti ja toimitus alkaa 1.2.2023.

Tekniset tiedot:

Samsung Galaxy S23

Hinta: 999 / 1049 € (128 Gt/256 Gt)

Muisti, tallennustila: 8 Gt, 128/256 Gt

Näyttö: 6,1” (Dynamic AMOLED 2x, 2340×1080 resoluutio, 48-120 Hz, enintään 1750 nitiä)

Takakamerat: 50 MP (pääkamera, f1.8, OIS, Dual Pixel AF, 85 asteen kuvakulma), 12 MP (ultralaajakulma, f2.2, Dual Pixel AF, 120 asteen kuvakulma), 10 MP (tele, 3x optinen zoom, f2.4, OIS)

Etukamera: 12 MP (f2.2, Dual Pixel AF)

Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri

Liitännät: USB-C

Akku: 3900 mAh, 25 W pikalataus (tuettuna myös langaton lataus + käänteinen langaton lataus)

Mitat: 146,3 x 70,9 x 7,6 mm

Paino: 168 g

Käyttöjärjestelmä: Samsung One UI 5.1 (Android 13)

Värit: Phantom Black, Green, Lavender, Cream

Muuta: IP68, Gorilla Glass Victus 2, Bluetooth 5.3

 

Samsung Galaxy S23+

Hinta: 1249 / 1399 € (256 Gt/512 Gt)

Muisti, tallennustila: 8 Gt, 256/512 Gt

Näyttö: 6,6” (Dynamic AMOLED 2x, 2340×1080 resoluutio, 48-120 Hz, enintään 1750 nitiä)

Takakamerat: 50 MP (pääkamera, f1.8, OIS, Dual Pixel AF, 85 asteen kuvakulma), 12 MP (ultralaajakulma, f2.2, Dual Pixel AF, 120 asteen kuvakulma), 10 MP (tele, 3x optinen zoom, f2.4, OIS)

Etukamera: 12 MP (f2.2, Dual Pixel AF)

Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri

Liitännät: USB-C

Akku: 4700 mAh, 45 W pikalataus (tuettuna myös langaton lataus + käänteinen langaton lataus)

Mitat: 157,8 x 76,2 x 7,6 mm

Paino: 196 g

Käyttöjärjestelmä: Samsung One UI 5.1 (Android 13)

Värit: Phantom Black, Green, Lavender, Cream

Muuta: IP68, Gorilla Glass Victus 2, Bluetooth 5.3

 

Samsung Galaxy S23 Ultra

Hinta: 1449 / 1649 / 1899 € (256 Gt/512 Gt/1024 Gt)

Muisti, tallennustila: 8/12 Gt, 256/512/1024 Gt

Näyttö: 6,8” (Dynamic AMOLED 2x, 3088×1440 resoluutio, 1-120 Hz, enintään 1750 nitiä)

Takakamerat: 200 MP (pääkamera, f1.7, OIS, Super Quad Pixel, 85 asteen kuvakulma), 12 MP (ultralaajakulma, f2.2, Dual Pixel AF, 120 asteen kuvakulma), 10 MP (tele, 3x optinen zoom, f2.4, OIS, Dual Pixel AF, 36 asteen kuvakulma), 10 MP (tele, 10x optinen zoom, f4,9, Dual Pixel AF, 11 asteen kuvakulma)

Etukamera: 12 MP (f2.2, Dual Pixel AF)

Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri

Liitännät: USB-C

Akku: 5000 mAh, 45 W pikalataus (tuettuna myös langaton lataus + käänteinen langaton lataus)

Mitat: 163,4 x 78,1 x 8,9 mm

Paino: 234 g

Käyttöjärjestelmä: Samsung One UI 5.1 (Android 13)

Värit: Phantom Black, Green, Lavender, Cream

Muuta: IP68, Gorilla Glass Victus 2, Bluetooth 5.3, UWB

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat