Uusimmat

Huawei P9 ja P9 Plus ensituntumat: ”Haastaa markkinajohtajan Leican kaksoiskameralla”

08.04.2016 08:18 Juha Kokkonen

huawei-p9-ensituntumat-0

Huawei on parannellut asemiaan älypuhelinmarkkinoilla huomattavasti viimeisten parin vuoden aikana ja onnistunut lunastamaan jalansijan tiukasti kilpaillusta markkinoiden kolmospaikasta. Yrityksen strategiana on ollut tarjota huippumalleja useammassa eri mallistossa ja se on ripotellut niiden julkaisut melko tasaisesti pitkin vuotta.

Keväisin on tyypillisesti julkaistu designiin panostavan P-sarjan uudet mallit ja tänä vuonna vuorossa oli P9-sukupolvi. TaskuMuro matkusti paikan päälle Lontooseen seuraamaan uutuuksien julkaisua.

huawei-p9-ensituntumat-3

huawei-p9-ensituntumat-2

Viime vuodesta poiketen Huawei lanseerasi tällä kertaa kaksi uutta P9-mallia, joista molemmat sijoittuvat high-end-luokkaan.

Edullisempi vaihtoehto on perus-P9, jonka suositushinta on Suomessa 549 euroa. P9 Plus on puolestaan uutuuden hieman suurikokoisempi ja paremmin varusteltu versio, jonka maailmanlaajuinen suositushinta on 749 euroa. Houkuttelevana lisänä Huawei tarjoaa P9-malleilleen kolmen vuoden takuun, vioittuneen laitteen vaihtamisen suoraan uuteen ensimmäisten kolmen kuukauden aikana sekä yhden ilmaisen rikkoontuneen näytön vaihdon ensimmäisen kolmen kuukauden aikana.

Suomessa P9:n ennakkomyynti alkaa 8. huhtikuuta ja se saapuu kauppoihin 29.4. Nopeimmille ennakkotilaajille on tarjolla kova kylkiäinen, sillä Huawei jakaa kaupantekijäisinä rajatun erän ilmaisia Huawei Watch -älykelloja. Plus-version saatavuudesta Suomessa ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa.

Huawei P9

huawei-p9-ensituntumat-5

huawei-p9-ensituntumat-6

Huawei P9:n sukunäkö edeltäjämalli P8:aan on selvä (kuvassa P8 on valkoinen), mutta myös muutoksia on tapahtunut.

Metallirakenteisen puhelimen muotoilu on edelleen melko laatikkomaista, mutta yksityiskohtiin on lisätty pyöristettyjä muotoja. Selkeimmin se on nähtävissä laitteen kyljissä sekä lasiosien reunoissa. Näiden muutosten ansiosta P9 tuntuu kädessä selvästi edeltäjäänsä mukavammalta ja ero käsituntumassa on itse asiassa yllättävänkin suuri.

Fyysiseltä toteutukseltaan P9:n yksiosainen alumiinirakenne vaikuttaa tukevalta ja laadukkaalta.

Etupuoli on kokonaan Gorilla Glass 4 -lasin peitossa, kun taasen takakuoressa lasia löytyy vain laitteen yläosasta. Fyysiset mitat ovat pysyneet lähes samoina edeltäjämallin kanssa. P9 on 145 mm pitkä, 70,9 mm leveä ja 6,95 mm paksu, sekä 144 gramman painoinen. Kädessä P9 tuntuu varsin kevyelle. Suomessa saataville tulevia värivaihtoehtoja ovat valko-hopea, titaaninmusta sekä ruusukulta.

huawei-p9-ensituntumat-4

P9:n näyttökoko on säilynyt 5,2-tuumassa, joka on kohtalaisen hyvä kompromissi käytettävyyden ja koon suhteen.

NEO-IPS-näytön resoluution osalta Huawei on pysynyt uskollisena muissakin malleissaan käyttämälleen linjalle, jossa riittävä maksimiresoluutio on Full HD -tasoa. Se tarjoaa edelleen hyvän 423 PPI:n pikselitiheyden, mutta kuluttaa QHD-näyttöä vähemmän akkua. Ensituntumien perusteella ei voi tehdä vielä kovin painavia analyysejä näytön kuvanlaadusta, mutta emme ainakaan havainneet juuri valittamista minkään osa-alueen suhteen.

huawei-p9-ensituntumat-7

Rautatasolla Huawei on päätynyt käyttämään omaa Kirin 955 -piiriään, joka on uusi 200 MHz korkeammalle kellotettu versio syksyllä esitellystä Kirin 950 -mallista. Muutaman ajamamme testisovelluksen perusteella suorituskyky on varsin lähellä Kirin 950 -piiriä.

RAM-muistia P9:n perusversioon on pakattu kolme gigatavua ja tallennustilaa 32 gigatavua. Laitteesta löytyy myös 4 Gt RAM-muistilla ja 64 Gt tallennustilalla varustettu versio, mutta se ei ole näillä näkymin tulossa Suomen markkinoille. Etenkin tallennustilan suhteen Huaweilla olisi potentiaalia erottua positiivisesti massasta, mutta näin ei siis ole päätetty Suomen markkinoiden osalta tehdä.

Tallennustilaa on onneksi mahdollista laajentaa muistikortilla.

huawei-p9-ensituntumat-8

P9:n takakuori on edelleen valtaosin metallipintainen – vain yläosan kamera- ja antennikaistale on peitetty reunoista pyöristetyllä lasipinnalla, joka sulautuu lähes saumattomasti alumiinipintaan. Suomessa myyntiin tulevissa värivaihtoehdoissa kuoren pinta on viimeistelty hiekkapuhaltamalla, mutta ulkomailla on saatavilla myös valkoisella keraamisella pinnoitteella sekä kiillotetulla harjatulla viimeistelyllä varustetut mallit.

Kyljistä P9 on edeltäjämallia pyöristetympi.

Huaweille tuttuun tapaan sormenjälkitunnistin on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa ja se toimii erittäin nopeasti. Valmistajan mukaan se perustuu neljännen sukupolven tekniikkaan, joka tunnistaa sormenjäljen urien syvyyserot. Puhelimen sisältä löytyy integroitu 3000 mAh akku, jonka Huawei lupaa kestävän 12 tuntia HD-videotoistoa sekä 8 tuntia 4G webbiselailua. Pikalataustuen ansiosta akku latautuu tyhjästä yli 80 %:iin tunnissa. Lataamiseen käytetään alapäädyssä sijaitsevaa USB Type-C-liitäntää.

huawei-p9-ensituntumat-9

Kameraosastolla Huawei on lyöttäytynyt yhteen Leican kanssa ja tuloksena on mielenkiintoinen kahden kameran ratkaisu.

Takakameroista toinen ottaa tavallisia värikuvia ja toinen sensori on puolestaan mustavalkoinen, jonka ansiosta sen kerrotaan kykenevän keräämään kolme kertaa enemmän valoa. Kaksoiskamera käyttää hyödykseen molempien kuvasensorien tuottamaa dataa ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi. Huawein mukaan kyseisellä tekniikalla on saatu aikaan paremmat hämäräkuvausominaisuudet sekä parempi värintoisto, dynamiikka ja kontrasti. Huawei myös rehvasteli P9:n kameran kykenevän keräämään 90 % enemmän valoa kuin Samsung Galaxy S7:n kamera. Lisäksi kahta kameraa hyödynnetään myös syvyyspohjaisessa tarkennuksessa laser- ja kontrastitarkennuksen ohella.

Molemmat takakamerat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja niistä löytyy kuvanvakaimeton Leican Summarit H -objektiivi. Videokuvaus on tuettuna ”vain” 1080p-tarkkuudella.

Huawei P9 Plus

huawei-p9-plus-ensituntumat-1

P9-malliston kalliimpi vaihtoehto on nimeltään P9 Plus ja se sijoittuu noin 750 euron hintaluokkaan.Laitteen saapumisesta Suomen markkinoille ei kuitenkaan ole toistaiseksi tietoa.

Ulkonäöltään Plus on käytännössä identtinen perus-P9:n kanssa – ainoastaan ulkomitoissa ja painossa on eroa. P9 Plussan ilmoitetut fyysiset mitat ovat 152,3 x 75,3 x 6,98 mm ja 162 grammaa. Vaatiikin todella harjaantuneen silmän tunnistaakseen mallit ulkoisesti toisistaan mittasuhteiden perusteella. Laitteen käsituntuma ja laatuvaikutelma ovat yhteneväiset perus-P9:n kanssa. Puhelin tuntuu kädessä kokoistaan kevyemmältä.

P9 Plussan värivaihtoehtoja ovat keraamisen valkoinen, ruusukulta, harjattu kulta sekä harjattu metallinharmaa.

huawei-p9-plus-ensituntumat-2

P9 Plussan näyttö on kooltaan 5,5 tuumaa, eli 0,3 tuumaa sisarmalliaan isompi.

Myös näyttötekniikassa on eroa, sillä Plussan näyttö käyttää Super AMOLED -paneelia. Näytön resoluutio on pysynyt samassa 1080 x 1920 pikselissä, joten pikselitiheys on hieman matalampi 401 PPI. P9 Plussan näyttö tukee myös Press Touch -ominaisuutta, joka tarkoittaa kaksivaiheista paineentunnistusta. Ominaisuutta voi hyödyntää Applen 3D Touchin tapaan käyttöliittymän lisätoimintojen aktivoimiseen (asiasta lisää tuonnempana).

Kuvanlaadun suhteen ei hankalasta messuvalaistuksesta johtuen voinut vielä tehdä tarkempia päätelmiä, mutta ainakin tummat sävyt vaikuttivat toistuvan AMOLED-näytölle tyypillisen syvinä.

huawei-p9-plus-ensituntumat-3

Keskeisiltä komponenteiltaan, kuten järjestelmäpiirin ja muistin osalta Plus-malli sisältää täysin samat osat P9:n kanssa. Vakio-P9:n ja Plus-version väliltä löytyy kuitenkin muutamia pienempiä teknisiä eroavaisuuksia.

Plussan yläpäätyyn on sijoitettu infrapunasensori, jota voi hyödyntää kaukosäätimenä. Kaiuttimet ovat Plussassa stereo-malliset ja niistä toinen sijaitsee kuulokeritilän takana. Huawein mukaan ylempi kaiutin vastaa diskantti- ja alempi puolestaan bassotoistosta. Emme päässeet arvioimaan kaiuttimien äänenlaatua meluisassa esittelytilassa.

Myös näytön yläpuolella sijaitseva kahdeksan megapikselin selfie-kamera on Plussassa parempi, sillä se on varustettu valovoimaisella f1.9-objektiivilla sekä etukamerassa suht harvinaisella automaattitarkennuksella.

huawei-p9-plus-ensituntumat-4

Plus-mallin suuremman koon myötä myös laitteen sisuksiin on saatu mahdutettua suurempi akku, jonka kapasiteetiksi ilmoitetaan 3400 mAh. Sen kerrotaan riittävän yhdellä latauksella kahden päivän normaalikäyttöön sekä 1,35 päivän raskaaseen käyttöön. Huawein mukaan akku latautuu pikalaturilla tyhjästä 70 % varaukseen tunnissa.

Ylemmässä kuvassa on nähtävissä P9 Plussan Haze Gold -värivaihtoehto, jossa kuoret ovat sekä harjattu että kiillotettu. Esittelykappaleiden perusteella kyseinen pintaviimeistely keräsi varsin iloisesti sormenjälkiä.

Alemmassa kuvassa on puolestaan P9 Plussan mielenkiintoinen ”ceramic white” -värivaihtoehto, joka poikkeaa muista värivaihtoehdoista viisikerroksisen 0,1 mm paksun valkoisen pinnoitteen muodossa. 23-vaiheisen pinnoitusprosessin tuloksena on kiiltävän valkoinen pinta, joka on alumiinikuoren päällä puhelimen takakuoressa ja kyljissä.

Valitettavasti ceramic white ei ole ainakaan toistaiseksi saatavilla Suomessa myytävissä malleissa.

 

EMUI 4.1 & Android Marshmallow

Uudet P9-mallit ovat varustettu Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmällä sekä Huawein oman EMUI-käyttöliittymän tuoreimmalla 4.1-versiolla. Käyttöliittymän uudistukset ovat varsin pieniä ja ne keskittyvät lähinnä yksityiskohtiin, yksittäisiin ominaisuuksiin ja sovelluksiin. Ulkoisesti EMUI 4.1 on käytännössä identtinen edellisen EMUI 4.0 -version kanssa. Valmistaja ei tuonut uudistuksia julkaisun yhteydessä juurikaan esiin, joten niiden kaikkien löytäminen esittelytilassa ilman vertailukohtaa oli mahdotonta.

huawei-emui-41-ensituntumat-0

huawei-emui-41-ensituntumat-1

Oikeastaan ainut P9:n julkaisun yhteydessä mainittu ohjelmistouudistus on kamerasovellus, jonka Huawei kertoo olevan suunniteltu yhteistyössä Leican kanssa. Sitä kutsuttiin ”Leica Experienceksi”, jota osana ovat Leica-kuvakkeet, -fontti ja -suljinääni. Käyttöliittymän ulkoasua on muutettu ensikokeilun perusteella parempaan suuntaan. Keskeisimpänä uudistuksena kuvaustilavalikko ja asetusvalikko on siirretty ”piiloon” – nyt ne aukeavat näytön reunoilta pyyhkäisemällä.

Manuaalikuvaustila puolestaan on muutettu aukeamaan suljinpainikkeen viereen sijoitetusta pienestä korvakkeesta pyyhkäisemällä. Uutta on myös ”suuren aukon tila” -kuvausmoodi, jossa käyttäjä voi valita jälkikäteen otoksen tarkennuspisteen sekä syvyysterävyysefektin.

huawei-emui-41-ensituntumat-2

huawei-emui-41-ensituntumat-3

P9 Plussan erikoisuus on näytön Press Touch -ominaisuus, joka hyödyntää kahden eri painetason tunnistusta. Idea on yksinkertaistetumpi versio Apple iPhone 6s:n 3D Touchista, johon tutustuimme TaskuMurossa viime syksynä.

Ohjelmistotasolla Press Touch tarjoaa muutamia lisätoimintoja näyttöä voimakkaammin painaessa. Käyttöjärjestelmän vakiosovellusten kuvakkeita voimakkaammin avaamalla ruudulle aukeaa pikatoimintoja sisältävä ponnahdusvalikko. Kuvagalleriassa kuvaa voi tutkia lähempää voimakkaamin kuvaa painamalla. Lisäksi asetusvalikosta saattoi kytkeä päälle muutamia pikavalintatoimintoja, jotka aktivoituvat eri puolilta näytön reunoilta voimakkaammin painamalla.

Lyhyen kokeilun perusteella P9 Plussan Press Touch -ominaisuutta ei hyödynnetä kovinkaan monipuolisesti, vaan kyse on lähinnä muutamasta yksittäisestä kikasta, jotka eivät muodosta yhtenäistä intuitiivista kokonaisuutta. Lisäksi koska paineentunnistus ei toimi lineaarisesti, ei se tunnu yhtä responsiiviselta kuin Applen ratkaisu.

Ensituntumien yhteenveto

huawei-p9-ensituntumat-1

Ensituntumien perusteella uusi Huawei P9 vaikuttaa varsin lupaavalta uutuudelta high-end-älypuhelintarjonnan edullisempaan päähän.

Suorituskyvyn osalta HiSiliconin tuore Kirin 955 -piiri on huomattava parannus viimevuotiseen P8-mallin Kirin 930 -piiriin. Ehkäpä mielenkiintoisin yksityiskohta on kaksoiskamera, jonka kuvanlaatua tarkempaa testaamista odotamme malttamattomana. Bränditietoisuuden kasvaessa Huawei on hilannut tuotteidensa hintatasoa ylöspäin ja näin on tapahtunut myös P9-mallien kanssa. 50 euron korotus edeltäjämalliin nähden on kuitenkin maltillinen, kun otetaan huomioon P9:n ominaisuudet. Nykyinen hinta on hyvinkin kilpailukykyinen Samsungin ja LG:n huippumallien kanssa.

Suurempimuistiset versiot sekä Plus-mallit olisi myös mukava nähdä Suomen markkinoilla, mutta ainakaan toistaiseksi niin ei valitettavasti ole tapahtumassa. TaskuMuro testaa P9:ää huhtikuun aikana ja testiartikkeli on luvassa huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa.

Huawei P9 vaikuttaa varsin lupaavalta uutuudelta high-end-älypuhelintarjonnan edullisempaan päähän.

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat