Uusimmat

Kestävämpiä älypuhelimia? EU haluaa lopettaa laitteiden suunnitellun vanhenemisen

14.08.2018 12:57 Muropaketin toimitus

EU haluaa lopettaa laitteiden suunnitellun vanhenemisen. Täten esimerkiksi sellaiset akut, joita käyttäjät eivät voi itse vaihtaa, voitaisiin kieltää.

Nykyajan älypuhelimilla on melko rajattu elinkaari. Harvaan laitteeseen voi enää vaihtaa akkua ilman huoltoliikkeen avustusta, jonka lisäksi myös muiden komponenttien sekä näytön korjaamisesta on tehty melko haastavaa. Valmistajien näkökulmasta tilanne on kuitenkin hyvä, sillä tämä pakottaa kuluttajat ostamaan uusia laitteita vanhojen korjaamisen sijasta.

Nyt EU aikoo lopettaa laitteiden suunnitellun vanhenemisen. Retail Detailin mukaan Euroopan Parlamentti haluaa, että Euroopan Komissio määrittelee selkeästi, mitä suunniteltu vanhenemisen tarkoittaa, ja kieltää sen. Parlamentti haluaa myös, että muutosten myötä valmistajien tulisi antaa laitteilleen selkeä ”odotettu minimielinaika” sekä laajempiotakuuturva.

Myös laitteiden korjaamisesta pitäisi tehdä helpompaa, eikä laitteissa saisi käyttää enää akkuja joita käyttäjät eivät voi vaihtaa, mikäli kiinteille akuille ei löydy turvallisuusperusteista syytä.