Uusimmat

Kiristäjillä on nyt pirullinen toimintatapa – tekoälyilevät ihmisten some-tilien kuvilla

11.06.2023 18:10 Muropaketin toimitus

Tekoäly tuo tullessaan hyviä ja pahoja asioita. Rikolliset ikävä kyllä käyttävät sitä pahaan.

Kiristäjät ovat keksineet hyödyntää ihmisten sosiaalisen median tilien julkaisuja. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI varoitti, että kohteena ovat niin aikuiset kuin lapsetkin.

Tilien kuvia voidaan hyödyntää deepfake eli syväväärennösteknologiassa. Kiristäjä voisi esimerkiksi tehdä videon, jolla kiristyksen kohde näytetään epäsuotuisassa valossa.

Kiristyksen kohde ei olisi videolla itse, mutta videolla esiintyvän henkilön kasvot voi korvata syväväärennösteknologialla toisen henkilön kasvoilla – tässä tapauksessa kiristyksen kohteen kasvoilla.

Riski tällaiseen toimintaan on ollut aiemminkin, mutta PC World kertoo tekoälytyökalujen tehneen rikollisten työstä paljon helpompaa. Aiemmin väärennösten tekemiseen tarvittiin kokemusta ja asiantuntemusta – nykyisin se onnistuu muutamalla kuvalla ja tekoälyä hyödyntävällä sovelluksella.

Suojautumiskeinona toimii, jos ei lataa kuviaan sosiaaliseen mediaan, mutta juurikaan muita suojautumiskeinoja ei ole. FBI kehottaa vanhempia seuraamaan tarkasti lastensa toimintaa verkossa, ja etsimällä heidän henkilökohtaisia tietojaan ja kuviaan verkosta paikoista, joissa niitä ei pitäisi olla.

Kuvien etsimiseen soveltuvat käänteiset kuvahaut kuten Google tai TinEye. FBI kehottaa myös, ettei kiristäjille kannata maksaa tai suostua heidän pyyntöihinsä. Maksaminen ei takaa sitä, että materiaali poistuu verkosta.