Uusimmat

Kokeilu Langattomat Samsung Buds2 Pro -kuulokkeet – Mukavat käyttää ja erityisesti kuunnella

26.08.2022 10:00 Kai Taipale

Samsungin uusimmat Galaxy Buds2 Pro -nappikuulokkeet osoittautuivat heti miellyttäviksi käyttää. Äänikin miellyttää, joten puhelinjätti on onnistunut luomaan toistaiseksi parhaat nappikuulokkeensa – tämä toki näkyy hinnassakin.

Samsung julkaisi uusimmat langattomat nappikuulokkeensa yhdessä uusimpien taittuvanäyttöisten puhelimien kanssa elokuun 10. päivä, jolloin alkoi myös ennakkomyynti. Kauppoihin kuulokkeet ehtivät hieman myöhemmin eli 28. päivä elokuuta.

Kilpailua riittää, sillä hieman yli tai alle 200 euron hintaluokkaan osuu malleja todella monilta äänentoistostaan tunnetummilta valmistajilta, kuten JBL, Sony tai Sennheiser. Myös Xiaomin ja Huawein tapaisten kiinalaisvalmistajien hinnakkaimmat mallit ovat suoria kilpailijoita, ja osuvatpa edullisimmat pään Apple Airpodsitkin tähän. Samalla vaatimustaso asettuu jo melkoisen korkealle.

Galaxy Buds2 Pro -kuulokkeiden värivaihtoehdot ovat Graphite, White ja Bora Purple.

Myyntipakkauksessa on kuulokkeiden lisäksi latauskotelo, joka kytketään USB-C-kaapelilla. Kotelo latautuu myös langattomasti Qi-standardin mukaisella alustalla. Käyttöohjeiden lisäksi mukana on yhteensä kolmet silikonisovitteet, joilla istuvuutta korvaan pystyy hienosäätämään.

Heti kun ottaa napit käteensä, ne näyttävät ja tuntuvat tutuilta Samsungin kuulokkeilta. Tämä on silti hieman hämäävää, sillä valmistaja ilmoittaa nappien kutistuneen 15 prosentilla aiempaa malliin verrattuna. Ero ei kuulosta mullistavalta, mutta käytännössä tämä tuntuu, ja nimenomaan hyvässä mielessä. Istuvuutta voi nimittäin pitää suorastaan hyvänä, ellei peräti erinomaisena.

Kuulokkeiden latauskotelo on rakenteeltaan kiitettävän jämäkkä, sen sarana napsahtaa tukevasti kiinni. Napitkin on helppo poimia koloistaan. Kokoa ei ole liikaa, ja kantikkuudestaan huolimatta kyseessä oikein taskukelpoinen tapaus. Latauksen täydentäminen onnistuu USB-C-liitännän kautta, mutta myös langattoman Qi-latausalustan kautta.

Mukana tulee kolmet eri kokoiset sovitteet, ja sovelluksen kautta voi vielä testata niiden istuvuuden. Kevyessä sisäkäytössä napit pysyivät omissa korvissani suorastaan erinomaisesti, ja niitä jaksoi pitää korvissa tuntitolkulla ilman mitään paineentunnetta, tai muutakaan rasitusta.

Reippaammassa ulkokäytössä, kun korvatkin hikoilivat, toinen nappi pysyi edelleen erinomaisesti paikallaan, mutta toisessa korvassa asentoa sai ajoittain korjailla. Suoritus on silti erittäin hyvä korvan sisällä istuville kuulokkeille, joissa ei ole erillistä tukievärakennetta.

Käyttömukavuutta avittaa myös kuulokkeen 5,5 gramman paino. Se kuulostaa kohtuullisen tavanomaiselta lukemalta, mutta käytössä tuntuma on silti miellyttävän kevyt. Paino jakautuu ilmeisen mukavasti. Kuulokkeiden rakenne on muutenkin melkoisen huoleton, sillä niille on myönnetty IPX7-luokitus. Napit kestävät siis jopa hetkellisen veteen upottamisen.

Kuulokkeita testattiin sekä uudemman että vanhemman Samsung-puhelimen kanssa. Niiden kanssa yhdistäminen on helppoa, sillä latauskotelon kannen avaaminen pompauttaa puhelimen ruudulle yhdistämisikkunan, joka ohjaa viemään toimenpiteen suoraviivaisesti loppuun.

Nappeja voi ohjata koskettamalla niiden pintaa. Tämä onkin näiden kuulokkeiden ehkä ärsyttävin piirre, sillä ne ottavat painallukset vastaan todella herkästi. Monet joutuvat säätämään nappikuulokkeita korvassa aika ajoin, ja tällöin napit lähes poikkeuksetta tunnistivat kosketuksen jonkinlaiseksi ohjauskomennoksi. Ominaisuuden voi kuitenkin kytkeä pois sovelluksen kautta.

Samasta Wear-sovelluksesta voi myös määrittää ennakolta valikoiduista toiminnoista, mitä pitkä painallus tekee. Yhden, kahden tai kolmen napautuksen toiminta on täysin määrätty ennakolta. Hieman erikoista toiston ohjauksessa on se, ettei yhden napin ottaminen pois korvasta pysäytä toistoa, vaan vasta molempien nappien ottaminen korvasta tekee tämän.

Samsung Wear -sovelluksen kautta voi säätää myös ääntä. Äänelle on kuitenkin tarjolla vain esiasetuksia, eikä mahdollisuutta hienosäätöön tai omien säätöjen tallentamiseen – tältä osin on tyydyttävä toistavan laitteen suomiin vaihtoehtoihin. Sovelluksen kautta löytyvä kiva pikkulisä on Etsi korvanappini -toiminto, jonka avulla napit voi paikallistaa kohtuullisen vaivattomasti – jopa silloin kun kuulokkeet eivät ole kotelossa.

Akkukestoksi saatiin vastamelutoiminto päällä hieman yli 5,5 tuntia. Tuttuun tapaan toisen nappikuulokkeen akku tyhjeni ensiksi, joten monokuuntelu olisi onnistunut tämän jälkeenkin. Suoritus on siis oikeinkin hyvä, sillä valmistaja lupailee vastamelukäytössä ”vain” viiden tunnin käyttöaikaa.

Ilman vastamelutoimintoa kestoksi ilmoitetaan kahdeksan tuntia, mikä tuntuisi olevan sekin saavutettavissa.

Napit voi vielä tankata latauskotelosta nelisen kertaa, joten kokonaiskuunteluaika venyy jopa lähemmäs 30 tuntia, vaikka käyttäisi vastamelua. Akkukestoa voi siis pitää hyvinkin riittävänä, joskaan ei nykymittapuulla mitenkään poikkeuksellisen hyvänä.

Jotta näistä kuulokkeista saa kaiken irti, käytössä olisi hyvä olla Samsung-puhelin (ja vähintään OneUI 4.0 -käyttöjärjestelmä), se on nimittäin ainoa keino saada käyttöön valmistajan oma Samsung Seamless Codec, joka koodaa äänen 24-bittisenä. Luonnollisesti Galaxy Buds2 Pro -kuulokkeet osaavat purkaa koodauksen niin, että 24-bittinen äänenlaatu säilyy. Edellytyksenä on toki myös se, että toistettavasta mediasta on saatavilla yhtä laadukas versio. Tämän varmistaminen on hankalaa, sillä asetuksista ei ole nähtävissä mikä koodekki on käytössä, tai millaisella laadulla ääni kulkee laitteiden välillä. Testijaksolla materiaalia kuunneltiin Spotifyn lisäksi Apple Music -palvelusta.

Uuden koodekin merkitystä ei voi pitää ratkaisevana, mutta siitä johtuen tai huolimatta kuulokkeiden äänenlaatu on hyvällä tasolla.

Kahteen elementtiin perustuva rakenne tuntuu käytössäkin toimivan, sillä bassotoistoa on riittävästi, ja se on myös riittävän tarkkaa rytmimusiikillakin. Diskanttipuolella on ehkä aavistus raakuutta, tosin joku voisi mieltää sen vielä pikemminkin tarkkuudeksi. Pienellä äänensävyn hienosäädöllä puhelimesta tämä oli korjattavissa omaan makuun soveltuvaksi, tai miksei möys Galaxy Wear -sovelluksesta pehmeä-esiasetuksella.

Voisi jopa sanoa, että kuulokkeista löytyy jo sopiva ripaus sävykkyyttä ja jopa musikaalisuutta – siinä määrin että ääntä kuunteli suorastaan ilokseen. Ja kuten todettua, myös pitkät sessiot onnistuivat.

Käytössä on, tosin jälleen vain Samsung-laitteilla, myös 360 Audio -tila, jolla saa lisää tilaäänen tuntua. Musiikin kanssa live-taltioinneissa tästä voisi olla jopa iloa, mutta suurin hyöty on saavutettavissa leffakäytössä, jolloin tilantuntu on realistisempi. Ominaisuutta voisi hyödyntää myös Samsungin vuoden 2022 -televisiomalleilla, mutta mahdollisuutta tämän kokeiluun ei tällä erää ollut.

Kuulokkeita ei voi kytkeä kahteen laitteeseen yhtä aikaa, mutta vaihdot Samsung-tiliä hyödyntävien laitteiden välillä onnistuvat nopeasti, näin ainakin testiin aikaan käytettyjen kolmen laitteen kohdalla.

Napit eivät tulppaa korvakäytävää erityisen tehokkaasti, joten vastamelulta vaaditaan siis tehoa. Kuulokkeissa onkin käytössä kolme mikrofonia, kaksi ulospäin ja yksi sisäänpäin.

Näistä on selvästi apua, sillä vastamelun toiminta on suorastaan ilahduttavaa. Se ei toki pärjää hyville kuppikuulokkeille, mutta vastamelu leikkaa mainiosti häiritsevimpiä ääniä, kuten liikenteen aiheuttaman taustamelun.  Vastamelun käyttö ei aiheuttanut ääneen myöskään pahoja ongelmia, ellei bassopään lievää korostumista sellaisena pidä, joten sen voi jättää päälle myös vähemmän meluisiin kuunteluolosuhteisiin.

Puhelukäytössä sisätiloissa mikrofonit hoitivat hommansa vähintään kelvollisesti, sillä vastapuolelta ei tullut missään vaiheissa mitään moitteita äänestä.

Samsung on ehtinyt julkaisemaan puhelimien kaveriksi jo useita kuulokemalleja. Miellyttävää on, että kehitystä on tapahtunut hyvään suuntaan. Varauksetta voikin todeta, että Galaxy Buds2 Pro on valmistajan paras langaton nappikuuloke tähän mennessä.

Uusimmat Galaxy Buds2 Pro -langattomat nappikuulokkeet ovat luokassaan yksinkertaisesti hyvät, mutta silti hintaa voi pitää aavistuksen kovana. Kuulokkeissa miellyttää erityisesti käyttömukavuus, kätevä kotelo, järkevä suojausluokitus ja hyvä äänenlaatu. Myös vastamelu hoitaa hommansa vähintään häiritsemättömästi. Jos omissa korvissa asentoa joutuu korjailemaan, voi olla järkevää poistaa kuulokkeiden napautusohjaus pois käytöstä, sen verran herkkä se on virhepainalluksille. Äänen hienosäätökin on puhelimen ominaisuuksien varassa, eikä parasta koodekkia voi käyttää kuin Samsungin laitteilla – pari ominaisuutta on siis hieman

Perusasiat ovat siis kunnossa, ja erityisesti Samsungin laitteita käyttävät ovat heti sinut näiden kanssa – muiden laitteiden kanssa voi olla helpompi katsella myös muiden valmistajien laatunappien suuntaan, vaikka mitään todellista tarvetta tähän ei ole.

Hyvää

  • Pienikokoinen, langattomasti ladattava latauskotelo
  • Äänenlaatu
  • Keveys korvassa

Huonoa

  • Turhan herkkä painallusohjaus
  • Korkeahko hinta
  • Paras ääni tarjolla vain Samsungin laitteilla

Tärkeimmät tekniset tiedot Samsung Galaxy Buds2 Pro -kuulokkeet

  • Hinta: 229 €
  • Elementin halkaisija: 10 mm & 5,33 mm (kaksoiselementti erillisellä diskantilla)
  • Taajuusvaste: Ei ilm.
  • Paino: 5,5 g (kuuloke), 44,9 g (kotelo)
  • Mikrofonit: 3 (2 ulkoista, 1 sisäinen)
  • Yhteys, koodekit: Bluetooth 5.3, SBC, AAC, Samsung Seamless Codec (24 bit)
  • Mitat: 19,5 x 21 x 18,1 mm (kuuloke), 50 x 50,2 x 27,8 mm (kotelo)
  • Akku: 58 mAh (kuuloke), 500 mAh (kotelo)
  • Akkukesto, ilmoitettu: jopa 8 h (30 h kotelon kanssa)
  • Muuta: IPX7-luokitus, tuki 360 -audiolle, USB-C-latausliitäntä, tuki langattomalle Qi-lataukselle

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat