Uusimmat

Testi Langattomat Bowers & Wilkins Px7 S2 -kuulokkeet – Tyyliniekan miellyttävä-ääninen valinta

08.01.2023 19:00 Kai Taipale

Äänentoistosta kiinnostuneelle ei Bowers & Wilkins ole todellakaan vieras nimi. Valmistaja ei uusia malleja tuo myyntiin liukuhihnalla, vaan uusi kuulokemalli on aina jonkinmoinen tapaus, joka herättää vähintään kiinnostuksen. Eikä aivan syyttä, sillä Bowers & Wilkins Px7 S2 osoittautui kivaksi kuunnella, mutta kaikessa ne eivät pärjää luokkansa huipuille.

Bowers & Wilkins, tuttavallisemmin vain B&W, on niittänyt mainetta hyvällä äänenlaadulla niin perinteisissä kaiuttimissa kuin myös kuppikuulokkeissaan. Kesän aikana valmistajan mallisto täydentyi kahdella uudella langattomalla ja vastamelutoiminnon sisältävällä kuulokemallilla: Px7 S2 ja Px8. Kummatkin on suunnattu markkinoiden huipulle, sillä hintaa nyt testissä olevalla Bowers & Wilkins Px7 S2 -mallilla on peräti 429 euroa, joskin Px8 on vieläkin selvästi kalliimpi hulppealla 699 euron suositushinnallaan.

Kilpailu on huipulla kovaa, sillä paljon kiitosta keränneet Bose QuietComfort 45- ja Sony WH-1000XM5 -kuulokkeet ovat katuhinnaltaan hieman testimallia edullisempia. Applen leiristä löytyy myös AirPods Pro Max -kuulokkeet, jotka ovat puolestaan jopa testimallia hintavammat kuulokkeet.

B&W Px7 S2 -kuulokkeiden myyntipakkauksessa on kuulokkeiden lisäksi USB-C – USB-C- ja USB-C – 3,5 mm -kaapelit, säilytyskotelo sekä käyttöopas. Kuulokkeista on kolme eri värivaihtoehtoa: harmaa, sininen ja musta.

Kuten nimikin jo antaa ymmärtää, ovat Bowers & Wilkinsin uudet kuulokkeet PX7-mallin kehitetty versio. Toisen sukupolven myötä kuulokkeet ovat saaneet uudet elementit ja parannetun vastamelutoiminnon. Samalla kuulokkeet ovat aiempaa kompaktimmat.

Testissä oleva B&W Px7 S2 onkin suunniteltu uuden, erityisesti kuulokekäyttöön tarkoitetun 40 millimetrin elementin ympärille. Kuuloke-elementti on suunnattu korvakupin sisällä osoittamaan korvaa kohti.

Testikappale on väriltään tyylikkään sininen, mikä poikkeaa miellyttävästi kuulokkeiden massasta. Väri ei ole mitenkään räikeä, vaan pikemminkin hillitty. Lisätyylittelyä on luotu kuppiosaa kiertävällä kullanvärisellä raidalla. Samaa sävyä on käytetty myös valmistajan logossa, joka on sekin hyvin esillä kuulokekuppien ulkopinnassa.

Kuppiosan reunassa on kangasmainen kaistale, samoin kuin pannan yläpinnassa. Nämäkin ovat omiaan luomaan viimeisteltyä kokonaisuutta, vaikka eivät käytettävyyteen vaikuttaisikaan.

Pannan pehmuste on riittävän paksu ja pehmeä, ja sama pätee myös itse kuulokkeiden muistivaahtoa sisältäviin pehmusteisiin. Puristusvoimakin on hiottu sopivalle tasolle, ja kuulokkeet pysyvät päässä ilman turhaa puristavaa tunnetta. Nämä yhdessä tekevät käytöstä oikeinkin mukavaa.

Kuulokkeiden 307 gramman paino on kuitenkin aivan ylärajoilla pitkiä käyttösessioita ajatellen. Korvaa vasten asettuva nahkamainen materiaali hiostaa kyllä pidemmän käyttöajan jälkeen, mutta tunnista pariin menee ilman että ilmiötä edes huomaa, vaikka korvat ehtivät lämmetä selvästi. Siirrettäessä kuulokkeet jäähylle korvilta kaulalle, saa tyynyt käännettyä suojaan vartaloa vasten.

Käytettävissä on kattavasti toimintoja painikkeiden muodossa. Oikeassa kupissa on yksi painike, oikeassa kolme ja vieläpä liukukytkin. Näistä jälkimmäinen toimii sekä virtakytkimenä, että Bluetooth-yhteyden aktivoinnissa. Kolmesta muusta painikkeesta ylin ja alin on varattu äänenvoimakkuuden säätämiseen. Keskimmäinen painike on kahta muuta pinnaltaan karkeampi ja edustaa monitoimipainiketta, joka hoitaa toiston tai tai puhelun hallinnan. Painikkeet on riittävän helppo erottaa toisistaan, ja ne toimivat luotettavasti. Liukusäädin puolestaan on kohtuullisen herkkä, ja se oli testi aikana useamman kerran ajautunut väärään asentoon.

Vasemman kupin painike on määritettävissä joko virtuaaliapurin tai vastamelutilan käyttöön. Kuulokkeet tunnistavat myös milloin ne ovat käytössä, ja osaavat (useimmiten) lopettaa ja jatkaa toistamisen otettaessa pois päästä ja laitettaessa ne takaisin.

Mobiilihallintaan on käytettävissä Bowers & Wilkins Music -sovellus, jota käytetään myös kuulokkeiden parittamiseen, äänen hienosäätöön kuin toimintojen valitsemiseen. Sitä voi käyttää myös toistettavan musiikin valitsemiseen, mutta toistaiseksi sovellukseen yhdistettävien palveluiden valikoima on niukka (TuneIn, Tidal, Deezer, Qobus, NTS ja Soundcloud).

Yksi sovellusten merkittävimmistä ominaisuuksista on mahdollisuus muokata äänensävyä, mutta tässä B&W tarjoaa melkoista niukkuutta. Tarjolla on vain ylä- ja alaäänien karkeat säädöt. Onneksi ääni on jo perustasolla hyvä, niin tämä ei ole mikään merkittävä ongelma. Ainakaan Android-sovellusta ei voinut myöskään pitää aivan vakauden perikuvana, sillä se hukkasi kuulokkeet aika ajoin, ja niitä sai lisäillä sovellukseen useamman kerran.

Positiivista on, että kuulokkeista löytyy myös 3,5 millimetrin stereoliitäntä. Myös koodekkituki on miellyttävän kattava, sillä käytettävissä on SBC, AAC, aptX, aptX HD ja vieläpä aptX Adaptive. Testin aikana pääpaino olikin nimenomaan langattomassa mobiilikäytössä. Pääasialliset äänilähteet olivat Apple iPad Air -tabletti ja Samsung Galaxy Z Fold4 -puhelin, mutta kuulokkeita kuunneltiin myös kannettavalla tietokoneella ja kytkettynä televisioon. Kytkettynä voi olla kaksi laitetta samaan aikaan. Bluetoothin versio on vanhahtavasti 4.2.

Kuulokkeissa on Bowers & Wilkinsin oma DSP (Digital Signal Processing) -yksikkö, joka tukee toistoa aina 24-bittisiä ääniä myöten. Äänenlaatu onkin se missä nämä kuulokkeet loistavat.

Bowers & Wilkins Px7 S2 -kuulokkeiden äänessä on paljon sellaista, mikä miellyttää itseäni. Ääni on tarkka ja sävykäs, mutta lämpimällä, ei ylianalyyttisellä tavalla. Siinä on eräänlaista hienostuneisuutta, joka on langattomissa kaiuttimissa harvinaisempaa.

Äänistä on helppo kuulla yksityiskohtia samaan tapaan kuin laadukkailla hifikaiuttimilla, eikä mikään taajuusalue jyrää toisten yli. Bassotoisto ei ole ehkä napakin mahdollinen, mutta toisaalta se on kuitenkin kokonaisuudessaan tasapainossa. Ylä-äänet ovat nekin tarkat, ja aavistuksen lämpimään kallistuvalta sävyltään harvinaisenkin miellyttävät.

Äänikenttä ei ole aivan avarin mitä kuulokemaailmassa on tarjolla. Tältäkin osin kuulokkeet edustavat pikemminkin hillittyä linjakkuutta, eivätkä ainakaan yritä isotella ääniä avarammiksi kuin ne on äänittäessä tarkoitettu.

Valmistaja kertoo tämän mallin kohdalla myös vastamelutoimintoon panostetun, mistä kielii myös käytössä olevat kuusi mikrofonia. Valitettavasti tässä kohdassa Bowers & Wilkins Px7 S2 -kuulokkeet jättivät kylmäksi.

Vastamelutoiminto on kyllä periaatteessa täysin toimiva, mutta sen vaikutus vain jää turhan miedoksi. Bosen ja Sonyn kaltaisen kilpailijat ovat tässä luokassa vähintään askelta, elleivät pariakin edellä. Ero on havaittavissa kautta taajuusalueen, mutta erot tulevat esiin tavallaan helpoissakin kohteissa, kuten auton moottoriäänissä tai lentokoneen taustamelussa – kuulokkeet leikkaavat näitä, mutta tehokkaampiin malleihin tottunut joutuu ajoittain tarkistamaan sovelluksesta, että onhan tehokkain asetus varmasti käytössä.

Hyvää on kuitenkin se, ettei vastamelun käyttäminen vääristä ääntä merkittävästi, joten sen voi pitää päällä vähän vähemmän meluisessakin ympäristössä – joskin lievän melunvaimennuksen sivutuotteena on hienoista kohinaa.

Kuulokkeet toimivat mainiosti myös puhelukäytössä. Mikrofonin ääni kuuluu selkeästi vastapuolelle, ja se tuntuu myös vaimentavan ulkopuolista hälyä. Kuunteluympäristön ulkopuolisten äänten eristäminen auttaa saamaan selvää puheesta myös tilanteissa, joissa puhelun puhuja itse olisikaan missään optimaalisessa ympäristössä.

Akkukestoksi valmistaja kertoo tiedotteessaan 30 tuntia, ja vartin pikalatauksella tyhjään akkuun saa virtaa seitsemän tunnin kuunteluun. Muropaketti pyrkii testaamaan akun täydestä tyhjäksi kuuntelemalla niitä oikeissa käyttöolosuhteissa. Kun kyseessä on pitkällä akkukestolla varustettu malli, joudutaan yleensä kuuntelu suorittamaan useammassa pätkässä.

Tällä kertaa akkutesti jouduttiin uusimaan muutamaankin otteeseen, sillä sovelluksen tai toistavan laitteen ilmoittama akkuprosentti muuttui välillä merkittävästi siitä, mikä se oli ollut lopetettaessa kuuntelu edellisellä kerralla. Käytännössä ei siis ei voinut varmistua siitä, olivatko kuulokkeet poiskytkemisestä huolimatta kuluttaneet akkuaan, vai raportoiko sovellus tilan väärin. Lopulta kuulokkeet soitettiin tyhjiksi kerralla, jolloin niiden vastamelutoiminto pääsi ainakin osan testiajasta normaalia helpommalla. Tällä voi olla vähäinen merkitys tulosta parantavaan suuntaan. Lopputulos oli kuitenkin vähintäänkin riittävä. Kuulokkeet jaksoivat yhtäjaksoisesti toistaa musiikkia omalla normaalilla kuunteluvoimakkuudella peräti 38 tuntia. Tulosta voi pitää olosuhteista huolimatta erittäin hyvänä.

Langattomat Bowers & Wilkins Px7 S2 -kuulokkeet jaksavat ilahduttaa käytössä. Ne ovat ulkoisesti poikkeuksellisenkin näyttävät, suorastaan tyylikkäät, ja äänenlaatu ilahduttaa aina kun kuulokkeet nostaa korvilleen. Päässä kuulokkeet ovat oikein mukavat, ja kun vielä akkukin kestää pitkään, on peruskuunteluominaisuudet hienossa kunnossa, vaikka kuulokkeille on kertynyt aavistus turhan paljon painoa.

Kuulokkeiden heikkous on vastamelun tasossa. Se hoitaa hommansa kohtuullisesti, mutta valitettavasti samassa hintaluokassa esimerkiksi Bose ja Sony ovat vähintään askeleen edellä. Yli 400 euron hinnalle saa siis paljon vastinetta, mutta mikäli erityisesti vastamelutoiminto on kuulokkeiden tärkein ominaisuus, valinta kannattaa suunnata muualle. Jos taas yksinkertaisesti haluaa diggailla musiikkia muissa kuin hälyisissä ympäristöissä, on Bowers & Wilkins Px7 S2 nautintoa tuottava valinta.

Hyvää

  • Musikaalinen toisto
  • Laatutuntuma
  • Tyylikäs olemus
  • Akkukesto

Huonoa

  • Vastamelu hintaluokassa
  • Sovelluksen niukkuus ja epävarmuus
  • Aavistuksen painavat

Tekniset tiedot Bowers & Wilkins Px7 S2

  • Hinta: 429 euroa
  • Kaiutinelementit: 40 mm
  • Taajuusvaste: ei ilm.
  • Mikrofonit: 4 x vastamelu, 2 x puhelut
  • Paino: 307 g
  • Johdon pituus: 1,2 m
  • Akkukesto (ilmoitettu): 30 tuntia
  • Bluetooth (profiilit): v.4.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP, BLE GATT)
  • Tuetut äänimuodot: SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat