Uusimmat

Testi Langattomat JBL Live Pro 2 TWS -kuulokkeet – Kevyet napit toimivalla vastamelulla

26.10.2022 20:00 Kai Taipale

JBL:n langattomien nappikuulokkeiden mallisto on kiitettävän laaja. Sen ylempään päähän asettuu Live Pro 2 TWS -malli, joka tarjoaakin monilta osin oikein miellyttävää suorituskykyä, oli sitten kyseessä vastamelu tai reipas bassorymistely. Kuulokkeissa miellyttää myös mukava istuvuus sekä mainio akkukesto.

Hieman vastaava nappien muotoilu ja vastamelutoiminto ovat tarjolla jo valmistajan merkittävästi edullisemmassa JBL Tune 230NC TWS -mallissa, jota myydään noin 80 euron hintaan. Testissä olevat JBL Live Pro 2 TWS -kuulokkeet erottuvat niistä edukseen jo tyylikkäämmällä kotelolla ja selkeästi siistimmällä viimeistelyllä, mutta samalla hinta lähes tuplaantuu, sillä tämän mallin hinta on 150 euroa. Tyylitellymmän olemuksen oheen saa kuitenkin myös esimerkiksi eri kuuloke-elementin ja useampia mikrofoneja, joten merkittävin ero löytyykin pinnan alta.

JBL Live Pro 2 TWS -kuulokkeet edustavat keskihintaisia, aktiivisen vastamelun sisältäviä täysin langattomia nappikuulokkeita. Noin puolentoista sadan euron hinnalla ne houkuttelevat kaikenikäisiä ostajia. Samaan noin hintaluokkaan osuu kilpailijoista esimerkiksi Samsung Galaxy Buds Pro, Sennheiser CX Plus, Jabra Elite 5, mutta myös JBL:n omista malleista Reflect Aero TWS -malli.

Varsimallinen kuuloke näyttää hieman kookkaalta, muttei oikeastaan ole käytössä sitä. Painoakin on vain 4,8 grammaa, mikä tekee niistä kiitettävän kevyet. Latauskotelon ja nappien värivaihtoehdot ovat musta, roosa, hopea ja sininen. Testikappale edustaa sinistä värimaailmaa.

Myyntipakkauksessa on kuulokkeiden lisäksi pikaohjeet, latauskotelo, USB-A – USB-C -kaapeli ja yhteensä kolmet erikokoiset sovitteet (S,M ja L).

Latauskotelo on kiitettävän pienikokoinen ja sen satiininhohtoinen pinta tekee siitä ihan tyylikkään oloisen. Sen kansi voisi olla tukevampikin, mutta ehkäpä tässä kohtaa on menty paino edellä. Sitä on nimittäin kertynyt himpun verran alle 50 grammaa. Ominaisuuksiin kuuluu siitä huolimatta langaton lataus, joka tosin ainakin omien latausalustojen kanssa vaati tarkkaa asettelua toimiakseen. Lataus hoituu vaihtoehtoisesti myös USB-C-liitännän kautta, ja etuosan led-valo kertoo kotelon latauksen tason.

Paritus käynnistyy automaattisesti ensimmäisen laitteen kanssa kun kuulokkeet asetetaan myyntipakkauksesta koteloon. Seuraavien laitteiden paritus onnistuu avaamalla kansi nappien ollessa paikoillaan kotelossa.

Omaan korvaani napit asettuivat oikeinkin mukavasti. Soikeaksi muotoiltu sovite ja uloin osa auttavat istuvuudessa. Kolmesta eri kokovaihtoehdosta keskikokoinen osui tällä kertaa kohdalleen, ja istuvuudesta voi varmistua vielä JBL:n mobiilisovelluksen kautta. Silikoniosa tukkii kohtuullisen hyvin korvakäytävän tuoden passiivista melunpoistoa. Omassa käytössäni oikean korvan kuuloke pysyi paikallaan myös reippaassa kävelyssä, mutta juoksukäyttöön on parempiakin vaihtoehtoja. Vasemmassa korvassa olleen kuulokkeen asentoa sai korjailla aika ajoin jo kävelykäytössä, vaikka sekin pysyi paikalla ollessaan hyvin toivotussa asennossa.

Varsiosa kuulokkeesta jää korvan ulkopuolelle roikkumaan. Tästä on käytössä sekä hyötyä että haittaa. Varresta on helppo korjata kuulokkeen asentoa korvassa, mutta tuulisella kelillä se myös aiheuttaa keskimääräistä reippaampaa suhinaa.

Kosketusohjaus onnistuu kevyellä napautuksella varren yläosaan. Tässä esiintyi pientä, mutta kiusallista viivettä.

Useammankin kerran ehti ajattelemaan, ettei painallus mennyt perille, mutta lopputuloksena olikin tuplapainallus ja siis väärä komento. Vasenta nappia näpäyttämällä hoidetaan oletuksena vastamelutoiminnot ja oikealla hallitaan toistoa. Puhelukäytössä tuplanäpäytys kumpaan vaan nappiin aloittaa tai lopettaa puhelun. Toimintoja voi hienosäätää sovelluksesta, muttei aivan vapaasti.

Kuulokkeiden tarkempaan säätöön kannattaa ladata heti JBL Headphones -sovellus. Sillä voi tarkistaa vastamelun käytön ja muokata ääntä taajuuskorjaimen avulla. Viiden esiasetuksen ohella käyttäjä voi tehdä omia taajuuskorjauksia joustavasti – esimerkiksi bassojen tasoa voi halutessaan hieman hillitä. Sovelluksen kautta voi lisäksi esimerkiksi päivittää kuulokkeiden sisäisen ohjelmiston, tarkistaa kuulokkeiden istuvuuden ja valita halutut toiminnot päälle tai pois.

Nappien äänenlaatu on luokassaan vähintään ylempää keskiluokkaa, ellei jopa himpun parempi. Kyseessä on JBL-tuote, joten käytössä on myös heille ominainen, bassovoittoinen ääniprofiili. Tämä jakaa käytössä mielipiteitä. Hyvää siinä on erityisesti se, että myös ulkokäytössä bassotoistosta on iloa – se ei huku olemattomiin.

Tällä kertaa bassotoisto toimii kohtuullisen hyvin, sillä sitä on runsaasti. Se ei kuitenkaan hukuta liiaksi muita ääniä, joten tasapaino on vähintään kohtuullinen. Tässä ehkä auttaa käytössä oleva riittävän kookas, 11-millimetrinen elementti, jota ei tarvitse rääkätä kykyjensä äärirajoilla. Bassoissa on myös riittävästi napakkuutta.

Yläpää on sekin viritetty melko kirkkaaksi, mutta sitä ei voi kuitenkaan pitää varsinaisesti räikeänä. Kokonaisuutta ei oikein voi pitää värittymättömänä, muttei kuitenkaan millään muotoa räikeänä tai edes häiritsevänä. Hiljaisessa tilassa voi kaivaa esiin sovelluksen, ja säätää bassoja hienovaraisempaan suuntaan, tämä onneksi sovelluksessa onnistuukin.

Nappikuulokkeissa toimiva vastamelu ei ole mikään selvyys. Tältä osin JBL Live Pro 2 TWS onnistuu jopa yllättämään.

Vaikka tulppaava vaikutus ei ole läheskään täydellinen, mukautuva aktiivinen vastamelu onnistuu poistamaan merkittävän osan tasaisesta taustamelusta – esimerkiksi lentokoneen kova häly suodattui täysin siedettävälle tasolle. Suoritus on hintaluokka huomioiden hyvä, sillä reilusti kalliimmissa malleissakin on kuultu heikompia suorituksia. Hyvät sankakuulokkeet ja parhaan napit yltävät toki vielä paremmalle tasolla, mutta on hieno kuulla selkeää edistystä myös keskihintaluokan napeissa.

Hyvää on sekin, ettei vastamelu tee ääneen pahoja lisävääristymiä. Terävät äänet tulevat toki edelleen läpi, mutta niistäkin leikkautuu pahin häiritsevyys pois.

Kuulokkeet toimivat handsfree-käytössä enintään kohtuullisesti huolimatta käytössä olevasta kuudesta mikrofonista. Vastapuolelta tuli parin eri puhelun myötä kommentteja tavanomaisesta hiljaisemmasta äänestä.

Kuulokkeiden akkukesto on oikein hyvä. Kuulokkeiden kerrotaan yltävän kahdeksan tunnin kuunteluun vastamelulla ja kymmeneen ilman sitä. Lupaus on kova, mutta miellyttävää kyllä, sille on myös likipitäen katetta. Ilman vastamelua kuulokkeet ylsivät omalla normaalikuunteluvoimakkuudella vähän yli yhdeksän tunnin tulokseen, joskin akkutason laskiessa 20 prosenttiin alkaa varoittelu tyhjenevästä akusta – tätä saikin sitten kuunnella reilun tunnin verran, kun halusi ajaa akun tyhjäksi asti.

Kotelosta saa nappien akut täytettyä kolmasti, joten kokonaiskuunteluaika lähestyy 40 tuntia. Kotelo täyttyy tyhjästä täydeksi kahdessa tunnissa, ja tyhjiin nappeihin saa viidessä minuutissa noin tunnin verran kuunteluaikaa.

Nappikuulokkeet on IPX5-suojatut. Ne kestävät siis kevyttä pisarointia, mutta eivät esimerkiksi upotusta veteen.

JBL Live Pro 2 TWS -kuulokkeet täyttävät monta toivetta. Niissä on kohtuullisen miellyttävät napit, jotka vieläpä tarjoavat kohtuullisen toimivan vastamelutoiminnon. Käyttömukavuutta lisää hyvä akkukesto ja kompakti, langattoman latauksen taitava kotelo. Hintaakaan ei ole kertynyt aivan mahdottomasti, sillä ominaisuudet huomioiden 150 euroa voi pitää järkevänä tasona.

Pieniä puutteitakin on, sillä istuvuus ei oikein toimi reippaammassa liikunnassa, ja jos kaipaa tarkkaa ja analyyttistä ääntä, löytyy nappikuulokkeistakin sopivampia vaihtoehtoja.

Yleiskäyttöistä, järkihintaista nappia etsivä saa  JBL Live Pro 2 TWS -kuulokkeista hyvän, päivittäiskäyttöön soveltuvan kumppanin.

Hyvää

 • Viimeistely
 • Kompakti latauskotelo langattomalla latauksella
 • Akkukesto
 • Kohtuullisen tehokas vastamelu
 • Istuvuus varauksin

Huonoa

 • Ei reippaampaan liikuntaan
 • Äänimaailma ei hienostunein
 • Kosketusohjauksen tuntuma

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Live Pro 2 TWS

 • Hinta: 150 €
 • Vastamelu: aktiivinen (ANC)
 • Bluetooth, koodekit: 5.2, SBC ja AAC
 • Ääniprofiilit: A2DP 1.3, AVRCP 1.6, HFP 1.7
 • Elementin koko: 11 mm
 • Ilmoitettu elementin herkkyys: 105 dB (1kHz / 1mW)
 • Ilmoitettu taajuusvaste: 20–20 000 Hz
 • Ilmoitettu impedanssi: 16 ohm
 • Ilmoitettu akkukesto: 10 h + 3 latausta kotelosta
 • Paino: 4,8 g (per kuuloke), 48,4 g (kotelo)
 • Suojaus: IPX5
 • Latausliitäntä: USB-C
 • Mobiilisovellus: JBL Headphones
 • Värivaihtoehdot: Musta, sininen, roosa ja hopea

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat