Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

28.04.2024 10:00 Kai Taipale

Olemus ja ominaisuudet

Motorola Edge 50 Pro -puhelinta leimaa mielipiteitä jakava piirre: näyttö kaartuu selvästi kummalta laidalta puhelimen kyljille. Tämä viime vuosina hiipumassa ollut suuntaus toimii kuitenkin tällä kertaa vähintään kohtuullisesti, ellei peräti hyvin.

Puhelin on riittävän kapea, mutta myös miellyttävän ohut. Laitteesta on siis helppo saada tukeva ja toimiva ote. Reunoille ulottuvasta näytöstä huolimatta vahinkopainalluksia tuli reilun parin viikon testijakson aikana yllättävänkin vähän.

Puhelimessa ilahduttaa myös kohtuullisen maltillinen paino, 186 grammaa, ja sen järkevä jakautuminen. Puhelin tuntuu kädessä tasapainoiselta ja helpolta käsiteltävältä. Alumiinirunkoisen laitteen ulkomitat ovat 161,3 x 72,4 x 8,2 millimetriä. Puhelimella on myös IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys, mikä ei ole mitenkään itsestäänselvä ominaisuus tässä hintaluokassa.

Osa käyttömukavuudesta syntyy myös taustamateriaalilla. Vaalea pintamateriaali on jokaisessa puhelimessa saanut yksilöllisen marmorointia muistuttavan käsittelyn, mutta samalla se on sen verran hillitty, ettei pistä silmään. Omaan makuuni viimeistelyä voi pitää suorastaan miellyttävänä. Muovipinta ei ole varsinaisesti pitävä, muttei myöskään liukkain mahdollinen. Kaikki materiaalien yhtymäkohdat ovat sileitä, ja vahvistavat kuvaa hienosta viimeistelystä.

Kamerakyhmy on hienovaraisesti muotoiltu, sillä se nousee loivasti ylös rungosta. Kamerayksiköt ovat siitä vielä kohollaan, mutteivat häiritsevästi, sillä puhelin ei keiku pöydällä erityisen herkästi. Etukameran paikka on keskellä näyttöä sen yläreunassa.

Jos viimeistely on huippuluokkaa, voi samaa sanoa näytöstä. Puhelimen pOLED-paneeliin perustuva näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se yltää 144 hertsin virkistystaajuuteen. Alin taajuus, jota näyttö käyttää on 60 hertsiä, joten aivan huippupuhelimen näyttöjen joustavuuden tasolle se ei yllä. 20:10-kuvasuhdetta noudattavan näytön tarkkuus on 2712 x 1220 pikseliä. Näyttö tukee myös HDR10+ -laajasävytoistoa ja yltää valmistajan mukaan jopa 2000 nitin huippukirkkauteen. Näytön pinnassa on Corningin Gorilla Glass 5.

Ensimmäinen tehtävä näytön kanssa on ottaa käyttöön ”Luonnollinen”-esiasetus. Sen myötä väritoistosta tulee luonteva ja oikeinkin miellyttävä: väritoistossa on edelleen syvyyttä, ja mustat toistuvat syvinä. Kontrastia löytyy, ja käytännön huippukirkkaus yltää sekin riittävälle tasolla jopa ulkona kirkkautta vaativissa valaistusolosuhteissa. Kokonaisuutena näyttö on hintaluokassaan oikein hyvä.

Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alla ja on sijoitettu aavistuksen turhan alas. Toiminto on varmaa ja nopeaa.

Kaikki painikkeet on sijoitettu oikeaan kylkeen. Kaksiosainen äänenvoimakkuussäädin on jämäkkä ja toimii toivotulla tavalla, ja sama pätee sen alla olevaan virtapainikkeeseen. Sim-korttipaikka on sjoitettu puhelimen alalaitaan, USB-C-liitännän viereen. Käytettävissä on kaksi SIM-korttipaikkaa, mutta Edge 50 Pro tukee myös eSIMejä.

Edge 50 Pro’ssa on stereokaiuttimet, joiden äänenlaatu edustaa keskiluokkaa. Puhelimessa on Dolby Atmos -tilaäänituki, mutta totuuden nimissä mitään todellista iloa siitä ei ole. Ääni jää kokonaisuudessaan enintään keskiverroksi, sillä mitään matalia ääniä ei oikein irtoa ja ylä-äänetkin ovat melko epäpuhtaat. Äänenvoimakkuutta on kyllä runsaasti.

Käyttöjärjestelmänä on Android 14, joka on kuorrutettu Motorolan Hello UX -käyttöliittymällä.  Yhdistelmä toimii, sillä käyttöjärjestelmän tyyli ja toiminnallisuus on lähellä vakio-Androidia. Se on kuitenkin kuorrutettu Motorolan omilla lisätoiminnoilla, kuten ravistuksella – tai pikemminkin parilla puhelimen heilautuksella – käyttöön tulevalla taskulampulla ja sopivasti puhelinta kääntämällä käynnistyvällä kameralla. Tyyliä pystyy joustavasti muokkaamaan, ja omaan tyyliin sointuvia taustakuvia voi luoda tekoälyn avulla.

Aivan kaikki ei silti ole täysin kohdallaan. Käyttöliittymän toiminnassa oli tiettyä jäyhyyttä. Ohjelmien välillä siirtyminen on ajoittain töksähtelevää, ja ruudun rullailu voi sekin ajoittain tökkiä. Jännä ilmiö, sillä vaikkei käytössä olekaan aivan tehokkain mobiilisuoritin, niin tehon pitäisi kyllä teoriassa ja suorituskykymittausten perusteella riittää helposti siihen, että kaikki toimivat sulavasti. Osa ilmiöstä voi liittyä puhtaasti käyttöliittymän suunnitteluun, ja siihen ttä toimintaan on haluttu pientä pykälämäisyyttä, johon kyllä epäilemättä ajan myötä tottuu – ainakin osittain.

Aivan parhaiden kilpailijoiden lippulaivamallien päivityslupauksiin tämän mallin kohdalla ei päästä, sillä Motorola Edge 50 Pro’lle luvataan vain kolmen vuoden ajan järjestelmäpäivityksiä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Esimerkiksi merkittävästä edullisemmissa Samsung Galaxy A-sarjan malleissa lupaus on merkittävästi pidempi. Testijakson aikana puhelimelle tuli yksi päivitys ja sen tietoturvan taso oli 1. maaliskuuta 2024.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat