Uusimmat

20.05.2024 19:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Kamerakokoonpanon ei ole koettu tarvitsevan suuria muutoksia, sillä se muistuttaakin ainakin paperilla hyvin paljon edeltäjäänsä. Tarjolla on edelleen kolmoiskamerajärjestelmä, jotka koostuvat pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta ja makrokamerasta. Jälkimmäisen tarpeellisuutta on syytä aina kyseenalaistaa, mutta onneksi kyse ei ole aivan mistään muutaman megapikselin kamerasta. Uusi järjestelmäpiiri ja sen kuvasignaaliprosessori tuo varmasti oman mausteensa puhelimen kuvanlaatuun.

Pääkamera on tarkkuudeltaan 50 megapikseliä ja sen aukkoarvona on f1,8. Se on optisesti vakautettu. Kamera tallentaa kuvat vakiona 12 megapikselin tarkkuudella. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on 12 megapikseliä, ja sen aukkoarvo on f2,2. Siinä ei ole automaattista tarkennusta. Kolmas kamera on makrokamera, jonka tarkkuus on 5 megapikseliä. Sen aukkoarvo on f2,4.

Puhelimen edessä on kiinteätarkenteinen 32 megapikselin etukamera, jonka aukkoarvo on f2.4. Etukameran videon maksimitarkkuus on jopa 4K-laadulla 30 kuvaa sekunnissa.

Pääkamera selviytyy tehtävästään kiitettävästi. Terävyyttä sekä dynamiikkaa löytyy, eikä pääkamera sorru enää yhtä pahaan tyypilliseen ylisaturaatioon kuin ehkä aikaisemmin. Hämärässä kuviin tulee näkyville pientä kohinaa, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi.

Ultralaajakulma suoriutuu sekin kohtalaisen hyvin. Havaittavissa on pientä yliterävyyttä jo valoisissa kuvissa, sekä värilämpötila sortuu enemmän viileän puolelle. Hämärässä ultralaajakulman ottamiin kuviin alkaa tulla selvästi näkyvää kohinaa sekä pehmeyttä. Hintaluokassaan ultralaajakulma suoriutuu hyvin, vaikkakin ei nappisuoritus olekaan.

Videokuvauksen maksimitarkkuus on 4K-laadulla 30 kuvaa sekunnissa niin pääkameralla kuin ultralaajakulmakameralla, jota voi pitää kiitettävänä suorituksena. Kameroita voi vaihtaa kesken videokuvauksen, mutta vaihdossa on pieni viive, jolloin kuva pysähtyy noin sekunniksi.

Samsungin viimevuotiset A-sarjalaiset on hyvin pitkälti tullut Samsungin omilla Exynos -järjestelmäpiireillään, ja sama jatkuu tälläkin kertaa.

A55:n tapauksessa järjestelmän suorituskyvystä vastaa kahdeksanytiminen Exynos 1480 -järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 2,75 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78 -ytimestä ja neljästä 2,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A55 -ytimestä. Grafiikkapuolella suurin muutos on tapahtunut Mali -grafiikkapiiristä siirtyminen AMD-pohjaiseen Xclipse -piiriin. A55:n grafiikkasuorittimena onkin Xclipse 530. Valmistaja itse kertoo tehojen nousseen grafiikoiden osalta 32 prosenttia ja CPU:n osalta noin 15 prosenttia edellismalliin nähden.

Suomessa puhelin tulee kahdella eri tallennusmuistivaihtoehdolla, jotka ovat 128 tai 256 gigatavua. Molemmissa vaihtoehdoissa RAM-muistin määrä on sama, eli kahdeksan gigatavua. Edellismallista tarjolla oli vielä kuuden gigatavun RAM-muistilla varustettu versio, mutta se on nyt jäänyt uutuudesta pois.

Puhelimen suorituskykyä voi kuvailla parhaiten sanalla riittävä. Mihinkään supersuorituksiin Exynos 1480 ei veny, mutta hintaluokassaan se on toistaiseksi parempaa keskiluokkaa, kunnes tämän vuoden uudet tulokkaat samassa hintaluokassa voivat vetää kovaakin ohi.

Peruskäytössä kuitenkaan minkäänlaista erityistä nykimistä tai tuskaisen pitkiä odotteluja ei havaittu. Ei siis huonoimmasta päästä, mutta ei missään nimessä parhaimmastakaan. Erityishuomio kiinnittyi puhelimen erityisen hyvään jäähdytykseen, sillä puhelin ei tuntunut lämpeävän huomattavan kuumaksi kovassakaan rasituksessa.

Suorituskykymittaukset tehtiin perusasetuksilla. Erillistä suorituskykytilaa puhelimessa ei ole. Näytön virkistystaajuus oli asetettu mukautuvalle asetukselle. Suorituskykymittauksissa Samsung Galaxy A55 saa vastaansa viime vuoden vastaavan hintaluokan malleista OnePlus Nord 3:n ja Poco X5 Pro:n. OnePlus käyttää MediaTekin Dimensity 9000 -järjestelmäpiiriä, kun taas Poco luottaa hieman vanhempaan Qualcommin Snapdragon 778G -järjestelmäpiiriin. Kolmantena kilpailijana on Honor Magic5 Lite, jonka lähtöhinta pyöri viime vuonna noin reilussa 350 eurossa. Tehojensa puolesta se luottaa huomattavasti heikompaan Qualcommin Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin.

Ytimien suorituskykyä mittaavassa Geekbench-testissä Samsung Galaxy A55 ottaa kärkisijan, mutta todella niukasti. Kilpailijoista OnePlus Nord 3 on hyvin lähellä niin yhden kuin useamman ytimen mittaustuloksessa, ja kyseessä on kuitenkin viime vuonna julkaistu puhelin. Hännille jää Honor Magic5 Lite, jonka tulos jää merkittävästi muista.

AnTuTu-testissä Samsung Galaxy A55 jää hieman telineisiin, sillä OnePlus Nord 3 ottaa selkeän ykkössijan. Samsung tulee kuitenkin toiseksi, mutta erot eivät ole muiden kilpailijoiden kesken yhtä merkittävän suuret.

PCMarkissa tilanne taas kääntyy Samsungin eduksi, sillä se kiilaa itsensä pienellä kaulalla ykkössijalle. Kilpailijoista OnePlus ja Poco jäävät hieman Samsungin taakse, ja Honor jää selvästi hännille.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä Samsung ei ole taaskaan vahvimmillaan, sillä OnePlus Nord 3 pieksee kilpailijansa aivan ylivoimaisesti. Pocon ja Samsungin tulokset ovat hyvin tasaiset. Honor jää taas joukon hännille.

Puhelimen akkukapasiteettia ei ole lähdetty kasvattamaan, vaan se on säilynyt jo lähes standardiksi muodostuneessa 5000 milliampeeritunnissa. Uudistuneen järjestelmäpiirin sekä luultavasti myös ohjelmistossa tapahtuneiden päivitysten ansiosta akunkestoa on saatu parannettua edellismallista jopa merkittävästi, vaikka näytön kokokin on samalla kasvanut. Omassa käytössä puhelimen kanssa selvisi arjen askareista noin kaksi päivää.

Myös Geekbenchin akkutestin tulos vahvistaa näkemyksiä Samsungin hyvästä akunkestosta. Vaikka sen 15,5 tunnin tulos ei aivan yllä kilpailijoiden kärkituloksiin, voi sitä silti pitää kiitettävänä tuloksena.

Parannusta ei silti valitettavasti ole tapahtunut latausnopeudessa tai -tehossa, sillä maksimiteho on säilynyt vaivaisessa 25 watissa. Tyhjästä täyteen ladattaessa puhelin sai puolessa tunnissa virtaa noin 55 prosenttia, ja täyteen puhelin latautui tunnissa ja 19 minuutissa. Kaiken kukkuraksi laturia ei tule myyntipaketissa, joten se on ostettava erikseen. Puhelimesta jää uupumaan myös langaton lataus, jonka puute keskihintaluokassa on enemmänkin sääntö kuin poikkeus.