Uusimmat

20.05.2024 19:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Samsung on lähtenyt ulkoisesti yhdistämään muotoilukieltä eri malliensa kesken. Jopa siinä määrin, että lippulaivamallit S-sarjalaisia sekä hieman halvempia A-sarjalaisia ei nykyään ole helppo erottaa nopealla vilkaisulla toisistaan ulkoisesti, ainakaan niiden, jotka eivät ole yleisesti puhelimista niin kiinnostuneet. Uusi Galaxy A55 sulautuukin täten Samsungin mallistoon täydellisesti, sillä sen samankaltaisuutta muihin malleihin voi pitää joko etuna tai heikkoutena.

Vaikka yleisilme on pysynyt edellismalliinkin verrattuna hyvin paljon samankaltaisena, on merkittävä muutos tapahtunut puhelimen fyysisessä koossa. Puhelimen mitat ovat 161,1 x 77,4 x 8,3 millimetriä, joten pituutta ja leveyttä on tullut aavistuksen lisää. Tämän kokomuutoksen huomaa myös käsituntumassa.

Pituusmittojen lisäksi puhelin on saanut hieman lisää massaa, sillä painoa puhelimella on 213 grammaa. Edellismalliin verrattuna painoa on tullut siis noin 11 grammaa lisää. Vaikka puhelinta ei voi kuvailla painavaksi, alkaa jo lisääntynyt massa silti tuntua kädessä.

Laatutuntuman Samsung on saanut puhelimessa hintaansa nähden kiitettäväksi. Suurimman vaikutuksen laatutuntumaan tekee uusi alumiininen kehys, joka oli vielä edellismallissa muovia. Samalla reunat ovat nyt tasaiset, josta tuntuu saavan aavistuksen paremman otteen. Lasinen takakuori on kuitenkin liukas kädessä, joten suojakuorien hankintaa kannattaa harkita.

Takakuori on säilynyt lähes muuttumattomana, ja onkin helposti sekoitettavissa esimerkiksi edellisvuoden A54 -malliin tai jopa kalliimpiin S24 -malleihin. Samsung ei ole lähtenyt luomaan omaa kamerakyhmyä, vaan puhelimen kolme kameraa on sijoitettuna pystyjonoon vasempaan yläkulmaan. Silmämääräisesti kamerat vaikuttavat piirun verran edellismallin kameroita isommilta.

Etukameran sijainti on pysynyt samalla paikalla, sijoittuen keskelle näytön yläkulmaa. Tällä kertaa etukameran ympärillä ei ole hopeista reunusta, jonka takia se piiloutuu paremmin näytön alle.

Samsung on tottunut olemaan hieman villimpi värien suhteen A-sarjan malleissaan, joten tälläkin kertaa värivaihtoehtoja on tarjolla jopa neljä kappaletta: Awesome Iceblue, Awesome Lemon, Awesome Lilac ja Awesome Navy.

Aivan villiksi Samsung ei ole kuitenkaan mennyt värien kanssa, sillä värit eivät ole räikeitä, vaan enemmänkin hailakoita. Tällä kertaa onneksi testilaitteeksi sattui pirtsakan keltainen Awesome Lemon, joka erottuu selvästi tummien puhelinten massasta.

Värimaailma ei jää onneksi pelkästään takakuoreen, vaan väriä on saatu myös puhelimen runkoon. Lasinen takakuori kuitenkin paljastaa ikävästi rasvaiset sormenjäljet.

Puhelimien painikkeet ovat edelleen sijoitettuna oikealle kyljelle. Uutena muotoiluyksityiskohtana on nappien ympärillä oleva kohouma, jota Samsung itse kutsuu Key Islandiksi.

Kohouman todellinen tarkoitus jäänee mysteeriksi, sillä todellista hyötyä siitä ei tunnu olevan. Tyylillisesti se tuo kuitenkin pientä eroa edellismalliin.

Nappien laatutuntuma on säilynyt hyvänä, mutta pienikätiselle erityisesti äänenvoimakkuuspainikkeisiin käsiksi pääseminen vaatii hieman kurkottelua ja sorminäppäryyttä.

Puhelimen pohjassa sijaitsee USB 2.0 -nopeudella toimiva USB-C -liitäntä. SIM-korttikelkka on sijoitettuna puhelimen yläkulmaan. Puhelin tukee kahta fyysistä SIM-korttia sekä eSIMiä. Puhelimessa on myös muistikorttipaikka, jonka avulla laitteen tallennustilaa voi laajentaa jopa yhdellä teratavulla. Muistikortti kuitenkin syö toisen SIM-korttipaikoista.

Puhelimen fyysisen koon kasvaminen näkyy eniten puhelimen näytössä. Näytön koko on kasvanut nyt 6,4 tuumasta 6,6 tuumaan. Muilta ominaisuuksiltaan näyttö muistuttaa lähes identtisesti edeltäjäänsä.

Puhelimessa käytössä on tasainen AMOLED -näyttö, jonka tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä, joka tekee 390 pikseliä tuumalle. Vaikka virkistystaajuus on parhaimmillaan 120 hertsiä, kyseessä ei ole kuitenkaan täysin mukautuva virkistystaajuus. Tarjolla on jatkuva 60 hertsin taajuus tai automaattinen, joka päivittää näyttöä 60 ja 120 hertsin välillä.

Maksimikirkkautta näytölle luvataan 1000 nitiä. Puhelimen näyttö on Gorilla Glass Victus+ -lasia, jonka päällä ei ole esiasennettua suojakalvoa.

Vaikka merkittäviä parannuksia näyttöön ei ole tullutkaan, on se silti puhelimen parhaimpia puolia, ja edelleen hintaluokkansa kärkikastia. Tarjolla ovat Eloisa ja Luonnollinen -kuvatilat, joista Eloisa selvästi räikeyttää värejä. Puhelin tukee HDR10+ -laajasävykuvaa, mutta ei Dolby Visionia. Ehkä häiritsevin tekijä näytössä on sen ympärillä olevat reunukset, jotka ovat nykypäivänä kohtuullisen isot.

Puhelimen näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija ei ansaitse samanlaista suitsutusta kuin puhelimen näyttö. Päinvastoin, sillä sormenjälkilukijan toiminta on todella arvaamatonta. Ajoittain sormenjälkilukija toimii moitteettomasti ja kohtuullisen ripeästi, vaikkakaan ei olekaan nopeimmasta päästä. Toisinaan sormenjäljen lukeminen ei taas onnistu lainkaan useammasta yrityksestä huolimatta.

Näin arvaamattomaan sormenjälkilukijaan ei ole tullut törmättyä toviin, ja sen mielivaltainen käytös saa turhautumaan todella nopeasti. Sormenjälkilukija on oikutellut käyttöönotosta asti, eikä puhelimeen tulleet päivitykset ole parantaneet asiaa. Onneksi lukituksen avaamiseen voi käyttää kasvojentunnistusta, mutta kameraan perustuva kasvojentunnistus ei ole turvallisimmasta päästä.

Edellismallin tavoin Samsung Galaxy A55 on stereokaiuttimet, jossa se hyödyntää puhelimen alakulmassa sijaitsevaa kaiutinta sekä näytön yläkulmaan sijoitettua kaiutinta. Kaiuttimien äänenlaatu on kiitettävä, ja ääni on selkeämpi kuin A54:ssä. Puhelimessa on Dolby Atmos -tilaäänituki.

Samsungin A50-sarjan valttikortteja erityisesti kyseisessä keskihintaluokassa on ollut IP-suojaluokitus. Tälläkin kertaa Samsungin uutuudelle luvataan IP67 -tason suojaluokitus, jonka pitäisi luvata puhelimen kestävän pienen pulahduksen veteen. Tämä antaa hieman mielenrauhaa puhelimen kestävyyden suhteen, eikä jokaista vesipisaraa tarvitse pelätä.

Samsung Galaxy A55 tulee Samsungin omalla One UI 6.1 -käyttöliittymällä, joka perustuu Android 14 -käyttöjärjestelmään. Vaikka hehkutus uusista tekoälyominaisuuksista nähtiinkin lippulaivamallien kohdalla, jää valitettavasti A55 nuolemaan näppejään, sillä kattavimmat tekoälyominaisuudet jäävät lippulaivamallien etuoikeudeksi. Esiasennettuna puhelimessa on suuri läjä Microsoftin, Googlen sekä Samsungin omia sovelluksia, joita on kuitenkin helppo poistella halutessaan.

Puhelimen päivityslupaus on säilynyt ennallaan. Puhelimelle luvataan 4 isoa järjestelmäpäivitystä ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä, joka on keskihintaluokassa huipputasoa. Valitettavasti Samsungin lippulaivojen 7 vuoden päivityslupaus ei ole valunut alempaan hintaluokkaan, mutta ymmärrettävästi hintaluokka on puhelimilla täysin eri.

Muropaketin uusimmat