Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

21.06.2023 20:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Honor Magic Vs:n kohtalaisen kookkaan kamerakyhmyn alta paljastuu kolme kameraa: 54 megapikselin pääkamera, jonka IMX800 -kennon koko on 1/1,49 tuumaa ja jonka aukkoarvo on f1,9. Ehkä hieman poikkeuksellisesti pääkamerassa ei ole optista kuvanvakaajaa. Pääkameran lisäksi mukana on 50 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka aukkoarvo on f2,0. Ultralaajakulmakamerassa on automaattitarkennus, joten sitä voi käyttää myös makrokuvaamiseen. Sen kuvakulma on 122 astetta. Näiden kahden lisäksi on vielä 8 megapikselin telekamera, jossa on kolminkertainen optinen polttoväli. Sen aukkoarvo on f2,4, ja siinä on optinen kuvanvakain.

Etukameroita puhelimessa on kaksin kappalein: niin kansinäytöllä kuin päänäytöllä. Kummatkin kamerat ovat aivan identtiset, sillä molemmat ovat tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja aukkoarvona f2,45. Molemmissa on kiinteä tarkennus.

Vakioasetuksilla pääkamera yhdistelee pikseleitä, jolloin tallennetun kuvan tarkkuus on 12,5 megapikseliä. Kuvat on kuitenkin mahdollista tallentaa täydellä 54 megapikselin tarkkuudella. Sama koskee myös ultralaajakulmakameraa.

Kuvanlaadultaan Honor Magic Vs tuottaa hieman kaksijakoisia tunnelmia. Puhelin onnistuu pääpiirteittäin tallentamaan kaikilla kameroilla kiitettäviä kuvia, jotka miellyttävät silmää. Kuvissa on havaittavissa aavistuksen yliterävöittämistä, mutta se pysyy kuitenkin suht hyvin kurissa suurimmassa osassa kuvia.

Ongelmaksi muodostui kameroiden ennalta-arvaamattomuus ja epätasaisuus. Vaikka suurimman osan ajasta kamerat tallensivat kelpo kuvia, välillä kuvien prosessointi tuotti melko ala-arvoisiakin kuvia. Samalla kaikkien kolmen kameran värimaailmat vaihtelivat suurestikin keskenään.

Ultralaajakulmakamera tuottaa ensivilkaisulla hyvännäköisiä kuvia, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa todella pehmeän laadun kuvien reunoilla sekä suuren tynnyrivääristymän. Kuvat kärsivät laajasti myös kromaattisesta aberraatiosta. Telekamerassa kritiikki koskee enemmänkin kamerasovellusta, joka tarjoaa jostain syystä kymmenkertaista zoomin pikavalintaa muiden polttovälien lisäksi. Valitettavasti telekameran todellinen tarkkuus ei riitä tähän edes hyvässä valaistuksessa, ja tuloksena onkin usein aikamoista pikselimössöä.

Kameroiden osalta Honor Magic Vs ei siis tarjoa aivan sitä laatua, mitä laitteelta ehkä voisi olettaa. Onnistuessaan se tuottaa kuitenkin enemmän kuin kelpoja kuvia, joten ihan pelkästään tämän takia puhelinta ei kannata jättää välistä.

Videokuvaa Honor Magic Vs pystyy tallentamaan pääkameralla 4K-laadulla 60 kuvaa sekunnissa, kun muiden kameroiden kohdalla maksimitarkkuus jää 4K-laatuun 30 kuvaa sekunnissa. Videokuvaus 4K-laadulla on kuitenkin rajoitettu maksimissaan 15 minuuttiin. Etukamerat pystyvät tallentamaan korkeintaan 1080p-laadulla 60 kuvaa sekunnissa. Kamerasovellus tarjoaa erillisen Elokuva-videokuvaustilan, jolloin tarjolla on kahdeksan esiasennettua LUT-värisuodatinta tai mahdollisuus tallentaa 4K-tarkkuudella 10-bitin LOG -videota, jossa dynaamisen alueen luvataan olla perinteistä videotallennusta leveämpi. Videota on myös mahdollista tallentaa HDR10+ -laajasävykuvamuodossa.

Vaikka kamerasovellusta onkin hieman hiottu taittuvaan puhelimeen sopivaksi, ei siitä ole otettu aivan kaikkea iloa irti. Päänäytöllä kuvatessa vasempaan kulmaan on tuotu toiminto, jolla kameran kuvan saa näkyviin samalla kansinäyttöön. Tällöin esimerkiksi selfiet onnistuvat pääkameroilla, tai kuvattavan kohteen on helpompi antaa neuvoja haluttavan tuloksen sommitteluun. Päänäytöllä suljinnäppäin on sijoitettuna aina oikeaan kulmaan, josta se on helposti käytettävissä.

Sen sijaan täysin puuttumaan jää esimerkiksi kahden eri näyttöosion hyödyntäminen silloin, kun puhelin on taitettuna 90 asteen kulmaan. Vaikka periaatteessa kamerasovellus toimiikin normaalisti, jää suljinnäppäin esimerkiksi ikävästi juuri taitoskohtaan.

Koska Magic Vs julkaistiin alunperin Kiinan markkinoille aivan vuoden 2022 lopussa, on puhelin myös varustettu juurikin edellisvuoden huippujärjestelmäpiirillä. Kyseessä on Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1, jota jo useaan otteeseen mainittu Samsungin Z Fold4 myös käyttää. Se koostuu yhdestä 3,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-X2 -ytimestä, kolmesta 2,5 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A710 -ytimestä ja neljästä 1,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A510 -ytimestä. Grafiikkapuolesta vastaa Adreno 730.

Muistivariaatioiden välillä ei tarvitse pitkään pohtia, sillä puhelin on Suomen markkinoilla saatavilla vain 12 gigatavun LPDDR5-käyttömuistilla ja 512 gigatavun UFS 3.1 -tallennustilalla varustettuna versiona. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.

Vaikka puhelin ei nautikaan aivan uusimman järjestelmäpiirin tehoista ja muista ominaisuuksista, ei edellisvuoden huippupiiri tuota pettymystä. Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa enemmän kuin riittävästi tehoa laitteelle, eikä minkäänlaista nykimistä havaittu käytön aikana.

Verrokeiksi valittiin tällä kertaa muiden valmistajien huippumalleja, malliltaan tosin perinteisiä sellaisia. Tuloksissa kilpailevat Motorola Edge 30 Pro, OnePlus 11, Samsung Galaxy S23 Ultra ja Xiaomi 13 Pro. Näistä Motorola on varustettu vielä Qualcommin edellisen sukupolven Snapdragon 8 gen 1 -mobiilialustalla, samoin kuin testin Honor Magic Vs. Muut verrokit ovat samalla Snapdragon 8 gen 2 -järjestelmäalustalla. Testin tulokset on Honorissa ajettu suorituskykytilassa, mutta Geegbenchin osalta on nähtävissä myös perustilan tulos.

Ensijaisesti graafista suorituskykyä mittaava GFXBench kertoo Honorin tarjoavan kiitettävästi potkua. Se jää Snapdragon 8 gen 2 -alustaiselle kolmikolle vain niukasti, ja on selvästi samaa alustaa hyödyntävän Motorolan edellä.

Graafista ja yleistä suorituskykyä mittaavat Antutu- ja Geekbench-testit ovat samoilla linjoilla keskenään. Snapdragon 8 gen 2 -kolmikko vie kärkipaikat, mutta Snapdragon 8 gen 1 -kaksikon tulokset ovat lähellä toisiaan. Siinä missä Honor häviää Antutussa, on se puolestaan niukasti edellä Geekbenchissä – mutta vain suorituskykytilaa käytettäessä. Jälkimmäinen testi kertoo selvästi, että perustilassa Honorin huipputehoja on leikattu.

Ensisijaisesti hyötykäyttötehoa mittaava PCMark tarjoaa eniten hajontaa. Uudemman sukupolven OnePlus 11 on tässä peränpitäjä, ja Motorola pistää tässä yllättävän hyvin kampoihin Snapdragon 8 gen 2 -alustaisille Samsungille ja Xiaomille. Honor taiteilee näiden kahden ryhmän välimaastossa.

Puhelimen akkukapasiteetissa ei ole lähdetty säästelemään sillä puhelimen sisään on mahdutettu jopa 5000 milliampeeritunnin akku, joka on harvinaisuus taittuvissa puhelimissa. Suuresta kapasiteetistaan huolimatta akkukesto ei ole puhelimen vahvuus, ja odotukset olivat ehkä akunkeston suhteen aavistuksen suuremmat. Käytännössä aktiivisesti puhelinta käytettäessä sen kanssa pärjää päivän, mutta kevyellä käytölläkin toinen päivä voi tehdä todella tiukkaa. Ei siis missään nimessä huono, muttei erinomainenkaan.

Latausnopeus sen sijaan on Magic Vs:n yksi vahvuuksista. Myyntipaketin mukana tuleva 66 watin laturi lataa puhelimen tyhjästä täyteen noin reilussa 48 minuutissa. 15 minuutin tyhjän akun lataamisella akkua saadaan jo noin reilut 40 prosenttia, ja puolessa tunnissa varausta on jo 80 prosenttia.

Puhelinta on kuitenkin pakko roikottaa piuhan päässä virtaa halutessaan, sillä puhelin ei syystä tai toisesta tue ollenkaan langatonta latausta. Myös käänteinen langaton lataus loistaa poissaolollaan. Nämä ovat erikoisia puutteita tämän hintaluokan puhelimessa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto