Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

21.06.2023 20:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Honor Magic Vs:n kanssa ei ole lähdetty keksimään pyörää uudelleen, vaan se muistuttaa hyvin pitkälti muitakin markkinoilla olevia taittuvia puhelimia. Kädessä puhelin tuntuu laadukkaalta ja jämäkältä, ja erityisesti syaani -värivaihtoehdon mattapintainen takalasi tuntuu hyvältä kädessä – eikä se edes kerää likaisia sormenjälkiä.

Mattapintaisuudestaan huolimatta takalasi on kädessä liukas, joten suojakuorien käyttäminen on suotavaa. Myyntipaketin mukana tulee takakuoren suojakuori, mutta etupuolelle suojaa ei ole lainkaan.

Selvän pesäeron Samsungin Z Foldiin huomaa puhelimen paksuudessa. Kansien ollessa kiinni puhelimella on paksuutta karvan alle 13 millimetriä, kun taas Samsungin lukema pyörii suurimmillaan jopa lähempänä 16 millimetriä. Vaikka Honorin yhden reunan paksuus onkin muutaman millimetrin osan vähemmän kuin Samsungissa, tulee suurin ero siitä että Magic Vs on lähes täysin tasainen.

Muilta mitoiltaan Honor Magic Vs on aavistuksen Z Fold4:ää isompi, mittojen kansien ollessa kiinni 160,3 x 72,6 x 12,9 millimetriä, ja avattuna 160,3 x 141,5 x 6,1 millimetriä. Korkeudeltaan puhelin vastaa nykyaikaista, suurella näytöllä varustettua perusmallista älypuhelinta. Myös Z Fold4:ää leveämpi olemus mahdollistaa ehkä aavistuksen tukevamman otteen puhelimesta kansien ollessa kiinni. Laitteen pyöristetyt reunat eivät rasita kämmentä.

Painoa puhelimella on noin 267 grammaa, joka on taittuvalle puhelimelle hyvin tyypillinen määrä. Puhelin tuntuu odotetusti aavistuksen raskaalta, mutta siihen myös tottuu pidempään käytettäessä. Puhelimen kokoon ja painoon tulee kiinnitettyä eniten huomiota silloin, kun sitä kantaa housujen taskussa. Mistään tiiliskivestä ei kuitenkaan ole kyse, mutta suurempi koko ja paino on hyvä ottaa huomioon.

Toisin kuin Samsungin Z Fold4:ssä, painikkeet ovat mielenkiintoisesti sijoitettuna molempiin reunoihin. Vasempaan reunaan on sijoitettu äänenvoimakkuussäätimet, ja oikeaan reunaan virtanäppäin, joka toimii myös sormenjälkilukijana. Kansien ollessa kiinni kaikki näppäimet kuitenkin käytännössä sijaitsevat samalla reunalla.

Yhdellä kädellä käytettäessä äänenvoimakkuussäätimet jäävät kuitenkin ainakin pienikätisellä aavistuksen turhan ylös, jonka takia niihin joutuu hieman kurkotella. Sen sijaan virtanäppäin on sijoitettu hieman alemmaksi, ja siinä sijaitseva sormenjälkilukija toimii erinomaisesti.

Lukituksen voi avata myös kasvojentunnistuksella, joka sekin toimii salamannopeasti. Kasvojentunnistus toimii niin kansi- kuin päänäytön etukameralla. Se kuitenkin perustuu pelkästään puhelimen etukameroihin, jonka takia se ei ole turvallisin vaihtoehto.

Puhelimen pohjassa sijaitsevat USB-C -liitäntä, kaiutin sekä sim-korttikelkka. Yläreunaan on sijoitettuna toinen kaiutin sekä infrapunalähetin.

Yksi puhelimen suurimmista valteista Samsungin taittuvaa puhelinta vastaan on sen käytettävyydeltään parempi kansinäyttö. Kyseessä on 6,45 tuumainen OLED-näyttö, jonka tarkkuus on 2560 x 1080 pikseliä ja joka peittää lähes koko etupuolen. Maksimikirkkautta näytölle luvataan 1200 nitiä, ja sen virkistystaajuus on 120 hertsiä. Mielenkiintoisesti näytön lasi kaartuu aavistuksen oikeasta reunasta. Kansinäytön päälle on myös esiasennettuna suojakalvo, joka tuntuu ottavan osumaa kohtuullisen helposti.

Suurin ero Samsungin vastaavan kansinäyttöön on sen 21,3:9 -kuvasuhde, joka on lähellä perinteisen älypuhelimen näytön kuvasuhdetta. Näyttö on Samsungin Z Foldia merkittävästi leveämpi, jonka takia kansinäytön käyttö tuntuu huomattavasti luonnollisemmalta. Erityisesti eron huomaa jotakin kirjoittaessa, sillä näppäimistö on sopivan leveä. Suurimman osan arjen askareista hoitaakin helposti kansinäytöltä.

Kun tarve tulee siirtyä suuremman näytön ääreen, on aika avata kannet. Kansien avaaminen vaatii hieman voimaa, sillä magneetit pitävät kannet visusti kiinni toisissaan. Tämän jälkeen puhelin taipuu helposti auki, sillä sarana ei ole yhtä jämäkkä kuin Z Foldissa. Se ei ole kuitenkaan missään nimessä löysä, vaan se pitää puhelimen tukevasti lähes kaikissa halutuissa asennoissa.

Valmistaja kertoo valmistaneensa saranan yksiosaisella valukäsittelytekniikalla. Käytännössä saranassa ei ole hammaspyöriä lainkaan, ja tukirakenteiden komponenttien määrää on vähennetty 92:sta neljään. Markkinointijargonista huolimatta Honor Magic Vs:n sarana ansaitsee kyllä suitsutusta, sillä puhelin taittuu nätisti ilman minkäänlaisia nitinöitä tai natinoita.

Kansien välistä paljastuu Honor Magic Vs:n päänäyttö. Se on 7,9 tuumainen OLED-näyttö, jonka tarkkuus on 2272 x 1984 pikseliä. Sen 10.3:9 -kuvasuhde ei ole aivan perinteisimmästä päästä. Näytön maksimikirkkaudesta ja virkistystaajuudesta on hieman tingitty, sillä maksimikirkkaudeksi luvataan vain 800 nitiä ja virkistystaajuudeksi 90 hertsiä. Nämä ei kuitenkaan pilaa käyttökokemusta, sillä erityisesti 90 hertsin näyttöön tottuu nopeasti. Jotkut sovellukset eivät kuitenkaan skaalaudu aivan täydellisesti omituiselle kuvasuhteelle, jonka takia molemmille reunoille voi tulla tummat palkit.

Honor ei ole vielä ratkaissut kaikkia taittuvia puhelimia vaivaavaa ongelmaa, sillä myös Magic Vs:n näytön taitoskohdassa tuntuu pienoinen sauma. Tämä on kuitenkin enemmänkin vain kosmeettinen haitta, sillä saumaan ei kiinnitä huomiota käytön aikana. Jos kuitenkin käytät eleiden sijaan näytössä sijaitsevia näppäimiä, niin perinteinen koti-näppäin sijoittuu juuri ikävästi sauman kohdalle. Päänäytön materiaalina toimii muovi, jonka takia se tuntuu aavistuksen perinteistä näyttöä pehmeämmältä. Myös terävät esineet ja asiat on syytä pitää pois päänäytön luota. Valitettavasti muovipinta kerää ja paljastaa ikävästi sormenjäljet, jonka takia päänäyttö voi näyttää jatkuvasti likaiselta.

Yksi suuri puute koskee puhelimen roiskeen- ja pölynkestävyyttä, sillä Honorin Magic Vs:lle ei luvata minkäänlaista IP-luokitusta. Tämä nakertaa pientä luotettavuutta laitteen kestävyyteen, erityisesti vahinkojen sattuessa.

Ohjelmistona puhelimessa on Honorin oma MagicOS 7.1, joka perustuu Android 13 -käyttöjärjestelmäversioon. Vaikka käyttöliittymät ja niiden toimivuus onkin osaksi myös mielipideasioita, on Honorin käyttöliittymä silti jo hieman tuulahdus menneisyydestä. Sen lisäksi mukana tulee väkisin muutamia esiasennettuja sovelluksia, joita ovat muuan muassa TikTok. Myöskään omaan silmään erillistä sovellusvalikkomahdollisuutta ei asetuksista löytynyt, vaan kaikki asennetut sovellukset löytyvät suoraan etusivulta.

Ohjelmisto hyödyntää taittuvan puhelimen mahdollisuuksia yllättävänkin heikosti. Ohjelmia pystyy ajamaan parhaimmillaan kaksi vierekkäin, jonka lisäksi kolmannen sovelluksen voi lisätä kelluvana ikkunana. Videopalveluista ainakin YouTube ja Netflix tukevat toimintoa, jossa video näkyy näytön yläkulmassa puhelimen ollessa taitettuna vanhan kommunikaattorin tavoin.

Muuten suuresta näytöstä ei oikein oteta mitään irti, mikä on todella sääli. Jotenkin tuntuu, että ohjelmiston laahaaminen perässä rampauttaa paljon tämän taittuvan puhelimen kokemusta, ja toivottavasti kokemus paranisi ohjelmistopäivitysten myötä.

Puhelimelle luvataan kolmen vuoden ajan Android-versiopäivityksiä sekä viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Lupausta voi pitää todella hyvänä, vaikkakin lupaus jää vielä muutaman kilpailijan taakse.

Honor Magic Vs toistaa äänen puhelimen ylä- ja alakulmissa sijaitsevista kaiuttimista. Äänenlaatu on aivan riittävä perusjammailuun ja voimakkuuttakin lähtee kohtalaisesti, mutta ääni on todella ohut. Puhelin ei tue Dolby Atmos -tilaääntä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto