Uusimmat

2004: Megapikselit matkapuhelimiin

18.04.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Vuosi 2003 toi digitaalikamerat matkapuhelimiin. Nyt myytävissä puhelimissa jo merkittävässä osassa on integroitu CIF- tai VGA-tason digitaalikamera, jonka tarkoituksena on tarjota mahdollisuus lähettää MMS-multimediaviestejä.

Matkapuhelimien multimediaviestit ja kamerat eivät kuitenkaan ole onnistuneet räjäyttämään pottia ehkä niille asetetuilla odotuksilla, koska matkapuhelinasiakkaat eivät ole kovin innokkaita MMS-viestien lähettäjiä. Eikä ihmekään, koska MMS-viestit ovat huomattavasti kalliimpia tekstiviesteihin nähden ja kaikilla ei ole vielä edes MMS-viestejä tukevaa matkapuhelinta.

Pikseleitä tulee, mutta mitä jää käteen?

Kuluvana vuonna matkapuhelimien digitaalikamerat tulevat ylittämään tärkeän merkkipaalun, siirtymisen megapikseleihin. Tällä hetkellä jokaisella suurimmalla matkapuhelinvalmistajalla on ainakin yksi megapikseliluokan matkapuhelin odottamassa. Näitä ei kuitenkaan ole vielä kaupan Suomessa ja odotetuimpia tuotteita ovat ainakin Nokian jälleen kerran varsin rohkeasti muotoiltu 7610-malli sekä Sony Ericssonilta S700.

Mitä hyötyä tarkemmista kameroista sitten on? Tärkeimpänä muutoksena voidaan pitää, että yhden megapikselin kuvat alkavat olla jo jollain tavalla käytettäviä, muullakin kuin MMS-viesteissä. Ehkä lähitulevaisuudessa jotkut saattavatkin tyytyä matkapuhelimien kameroihin ja jättävät kokonaan erillisen kameran ostamatta.

Tulkoon tarkkuutta kuinka paljon tahansa, asettaa matkapuhelimien koko kuitenkin rajoituksia ja tämän takia matkapuhelimien kamerat tuskin tulevat korvaamaan erillisiä digitaalikameroita koskaan. Kunnon optiikan integroiminen matkapuhelimen kokoon kun ei yksinkertaisesti ole kovin helppoa, jos edes mahdollistakaan.

Seuraava askel: video-neuvottelut

Matkapuhelimien kolmas sukupolvi lähestyy kovaa vauhtia ja kasvava siirtonopeus mahdollistaa viimeinkin reaaliaikaiset video-neuvottelut. Niissä matkapuhelimien kamerat tulevat järkevästi hyödynnetyiksi, mutta valitettavasti 3G-palvelut ovat vasta tulossa. Ehkä ensi vuoden puolella saammekin vaihtaa kuulumisia tuttujemme kanssa reaaliaikaisesti videokuvan välityksellä.