Uusimmat

3GSM-messujen satoa

29.02.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Ranskan Cannesissa kuluneella viikolla pidetty 3GSM-tapahtuma keräsi suurimmat matkapuhelinvalmistajat Sony Ericssonia lukuun ottamatta esittelemään uusia mallejaan. Käymme tässä artikkelissa lyhyesti läpi mielenkiintoisimmat uutuudet.

Nokia

Nokian suuri yllätys oli 9500-älypuhelin, josta olemmekin jo kertoneet uutisissamme. Uutuus sisältää Series 80 -sarjan käyttöliittymän ja ominaisuuksina mm. Wlanin, EDGE:N, 65 tuhannen värin näytöt sekä QWERTY-näppäimistön. Puhelimesta tulee kaksi versiota, toinen Euroopan ja toinen Yhdysvaltojen markkinoille loppuvuodesta.

Motorola

Motorolan osastolla esiteltiin varsin mielenkiintoisia uutuuksia, kun yritys julkisti kaksi uutta Windows-alustalle suunniteltua mallia.

MPx on taitettava älypuhelin, josta voidaan povata varsin kovaa kilpailijaa Nokian 9500:lle. Puhelimen käyttöjärjestelmänä tulee olemaan ilmeisesti Pocket PC 2004 ja se sisältää ison QWERTY-näppäimistön. Myös WiFi ja Bluetooth kuuluvat ominaisuuksiin.

MPx100 on 1,3Mpix kameralla varustettu uudistus MPx-sarjaan ja siihen kuuluvat osana myös Bluetooth, joka uupui aikaisemmasta MPx200:sta. Puhelin on myös niin sanottua candybar-designia, eli se ei ole taitettava muiden MPx-sarjalaisten tapaan.

Motorolalta nähtiin myös Symbian OS -pohjaiset A1000 ja E1000 mallit, jotka toimivat 3G-verkoissa. Molemmat sisältävät megapikselin kameran ja myös uuden T-Flash-tuen.

Siemens

Siemens esitteli messuillaan jo aiemminkin Muropaketissa läpikäytyjä CX65 ja CF62 mallejaan. CX65 on uutuuksista high-end-malli ja sen näyttö onkin selkeästi suurempi edeltäjiinsä nähden. CF62 on puolestaan lähinnä Sony Ericssonin Z200:sta muistuttava simpukkamalli, jossa on tyylikäs muotoilu. Se on kooltaan myös kohtuu pieni ja sievä.

LG

LG esitteli kahta uutuutta, L1200:sta ja L1100:sta, joista ensimmäinen on Yhdysvaltojen markkinoille ja jälkimmäinen Eurooppaan. Puhelimet omaavat lähes identtiset ominaisuudet, mutta ulkoasu eroaa selkeästi molemmissa. Molempien simpukkakuoriin kätkeytyy 65 tuhannen värin näytöt, VGA-kamera, MIDP 2.0 Java, MMS ja 40-kanavaiset soittoäänet.

Panasonic

Panasonic julkisti jo useita kuukaisia sitten, että se hyppää mukaan Symbian-kelkkaan, mutta toistaiseksi yritykseltä ei ole näkynyt käyttöjärjestelmään pohjautuvaa puhelinta. Nyt vääryyteen on kuitenkin tullut muutos kun Panasonic esitteli 3GSM-tapahtumassa X700-malliaan. Series 60 -käyttöliittymällä varustettu malli on yksi pienemmistä S60-puhelimista tällä hetkellä puhelimen simpukkarakenteen takia. Muistia puhelimessa on 16MB ja miniSD-paikalla sen määrää voidaan kasvattaa jopa yhteen gigaan asti. X70:n haukuttu CIF-kamera on korvattu paremmalla VGA-tason kameralla. Ainoa miinus puhelimessa taitaakin olla sen kohtuu kehno STN-näyttö ulkokuoressa.