Uusimmat

Creative paljasti mysteerisen Zii:n

10.01.2009 15:30 Juha Kokkonen

Pohdiskelimme alkuviikosta Creative Zii:hin liittyviä kysymyksiä ja arvaukset suuntautuivat näppärästi skaalautuvan mediaprosessorin suuntaan. Creative julkisti Zii:n CES-tapahtumassa torstaina ja pohdinnat osuivatkin melko oikeaan, sillä kyseessä tosiaan on monitoimisuoritin multimediakäyttöön. Lisäksi Creativella on tarjota Ziin yhteyteen käyttöjärjestelmä, ohjelmistonkehityspaketti ja rautatason alustaratkaisuja.

Koko Zii-konsepti kulminoituu ZM05-monitoimipiiriin (, joka perustuu ilmeisesti 3DLabsin DMS-02-piiriin). Yhdestä piiristä löytyy 24 PE:tä (processing element), jotka ovat ohjelmoitavissa suorittamaan haluttuja tehtäviä. Piirivalmistajan sijaan laitevalmistaja tai jopa loppukäyttäjä pääsee vaikuttamaan minkälaisia tehtäviä PE:t kulloinkin suorittavat. Yksi piiri tarjoaa 10 GFlopin laskentatehon. Bladeksi kutsuttavalle piirilevylle voidaan kiinnittää 256 ZMO5-piiriä, jolloin laskentatehoa on 2 TeraFlopia. Yhteen serverikaappiin mahtuu puolestaan 6×16 bladea, jolloin laskentatehoa on yhteensä 192 TeraFlopia. Tämä siis siinä tapauksessa, jos ZMO5-piireistä aiotaan kasata supertietokone.

Creativen esimerkkivideossa hehkutetaan mm. pientä virrankulutusta, koska esimerkiksi videon pyörittämiseen käytetään aina vain tarvittava määrä PE-yksiköitä. Lisäksi videolla pyöritetään pienellä taskukokoisella Zii-laitteella valokuvia, HD-videota sekä 3D-peliä ja verrataan sitä kannettavaan tietokoneeseen. Videon lupaukset ovat vakuuttavia, mutta ensimmäisten laitteiden saapumiseen asti kannattaa pysyä skeptisenä. Zii-kelkkaan ovat tällä hetkellä lähteneet mukaan ainakin MSI Micro-Star International, Perception Digital, F&S Elektronik Systeme GmbH, Medianet, ASTAK, SiDa Electronics, Powerlinux ja Grandeye.

www.zii.com

Engadget, Eyes-on the Creative Zii (or parts of it, anyway)