Uusimmat

Intel Community PC

30.03.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Intel on julkaissut kovia olosuhteita kestävän tietokonealustan erityisesti Intian kehittyville alueille. Intian maaseudulla asuville ihmisille tietokone internet-yhteydellä tai edes sähkön saanti voi olla erittäin ongelmista. Nopeasti tietokoneella tai puhelimella länsimaissa tehtävät toimenpiteet, kuten muuttoilmoitukset, saattavat vaatia Intiassa useiden päivien matkaamista suuren kaupungin virastoon.

Intel onkin yhdessä maaseudun olosuhteita kestävän tietokonealustan kanssa aloittanut Jaagruti-projektin, jolla maaseudun yhteisöille tarjotaan parempia sosiaalisia ja ekonomisia mahdollisuuksia. Intel on yhdessä paikallisten viranomaisten, koulutuslaitosten ja muun muassa internet-operaattoreiden kanssa käynnistänyt projektin, jossa maaseudulle pystytetään Community PC:n sisältäviä kioskeja paikallisten asukkaiden tarpeisiin.

Community PC -alusta pitää sisällään säältä, pölyltä ja korkealta kosteudelta suojaavan kotelon, UPS:lla varustetun virtalähteen, pienen virrankulutuksen ja käytön valvonnan. Community PC:t rakennetaan yhteistyössä paikallisten rauta- ja ohjelmistopuolen yritysten kanssa. Tietokonekioskeja pitämään halutaan operaattori, joka pystyy tarvittaessa täyttämään kaavakkeita ja opettamaan paikallisia käyttämään tietokonetta.

Projektista vastaava päällikkö William M. Siu kertoi lehdistötiedotteessa Intelin tuovan Jaagruti-hankkeellaan tietokoneet paikkoihin, joissa vastaavaa teknologiaa ei ole ennen ollut saatavilla. Projekti käynnistettiin, sillä tutkimuksissa havaittiin kaukaisimpien kylien tarpeen tietoliikenneyhteyksille olevan suuri, mutta pelkkä elektroniikan tarjoaminen ei tuottaisi tarvittavaa tulosta. Intel aloitti ensimmäiset pilottihankkeet Intian maaseudulla pian tutkimusten jälkeen ja havaitsi yhteisölle tarkoitettujen Community PC -kioskien olevan paras vaihtoehto.

Intel aikoo tulevaisuudessa aloittaa vastaavia projekteja myös muissa kehittyvissä maissa. Tapa, jolla projekteja lähdetään vetämään, riippuu kenttätutkimuksen tuloksista. Monissa maissa pienille yhteisöille tarkoitetut Community PC -kioskit eivät tuota parasta tulosta, vaan teknologian levittämiseen on käytettävä muita keinoja.