Uusimmat

Käyttöliittymät: UIQ

24.01.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Kuukausi sitten tutustuimme Nokian kehittämään Series 60 -käyttöliittymään, joka on ehdottomasti markkinoiden suosituin älypuhelinkäyttöliittymä tällä hetkellä. Tässä artikkelisarjamme toisessa osassa tutustumme puolestaan UIQ:hun, alunperin Sony Ericsson kehittämään käyttöliittymään, jonka tuotekehitys jatkuu tätä nykyä ulkoistetun UIQ Technologiesin alaisuudessa.

Symbian OS kivijalkana

Kuten Series 60, on myös UIQ rakennettu Symbianin kehittämän Symbian OS -mobiilikäyttöjärjestelmän päälle. Uusin UIQ:n versio 2.1 käyttää tällä hetkellä varsin uutta Symbian OS 7.0 -versiota.

Näppäimistöstä kynäohjaukseen

Suurimpana erona Series 60 -käyttöliittymään, UIQ:ssa luotetaan näppäimistön sijasta kynäohjaukseen. Tapa jakaa toki mielipiteet kahtia, koska kynällä leikkiminen saattaa joillekin olla liian PDA:maista ja puhelin ei saatakaan enää tuntua puhelimelta. Tähän mennessä Sony Ericssonin valmistamissa UIQ-puhelimissa on ollut kuitenkin myös erillinen näppäimistö, mikä toimii kosketusnäytön päällä. Näppäimistön edut voi hyvin huomata nopeassa puhelimen käytössä, mutta pidempi aikaisessa työskentelyssä kynäkäyttö vie pidemmän korren.

Jotta puhelimen kynäohjaus olisi mielekästä, tulee näytön myös olla iso. UIQ-määrityksissä on annettu kaksi eri kosketusnäyttö kokoa, joista puhelinvalmistajat voivat valita mieleisensä. Näyttökoot ovat 208 x 320 ja 240 x 320 pikseliä.

Mitä voimme odottaa tulevaisuudelta?

UIQ:n tulevaisuus näyttää valoisalta, koska siihen tähän mennessä perustuneet tuotteet (SE P800 & P900) ovat saaneet hyvän vastaanoton kuluttajilta, niiden korkeasta hinnasta huolimatta. UIQ-puhelimilta tuskin voi koskaan odottaa S60-puhelimien myyntilukuja, koska käyttöliittymät on suunniteltu hyvin erilaisiin puhelimiin.

Käyttöliittymän tulevaisuudelle vitaalina osatekijänä on muut matkapuhelinvalmistajat, jotka voivat SE:n tavoin ostaa lisenssin omiin laitteisiinsa UIQ Technologiesilta. Nyt on jo näköpiirissä muutamia tuotteita muilta valmistajilta, mutta niiden markkinoille saapuminen kestää vielä jonkin aikaa.

Muropaketin uusimmat