Uusimmat

Liikehdintää PDA-markkinoilla

11.07.2004 00:00 Muropaketin toimitus

PDA-tuotteet ovat jo pidemmän aikaa menettäneet suosiotaan älypuhelimille, mutta ne ovat silti pitäneet oman paikkansa erityisesti yritysmarkkinoilla. Jokin aika sitten markkinoita heilutti Sonyn päätös poistua PDA-valmistajien listalta. Yrityksen Palm OS -pohjaiset laitteet olivat tyylikkäitä ja jättivät länsimaissa ison aukon täytettäväksi puhumattakaan Palm OS -käyttöjärjestelmästä, jolta poistui hyvin suuri tukija.

Viime aikaisen huhumyllyn ehkä suurin nimi on matkapuhelinvalmistaja Nokia, jonka huhutaan julkistavan pian useita Series 60 -pohjaisia PDA-malleja mitä todennäköisemmin täyttämään Sonyn markkinoille jättämää aukkoa. The Business -julkaisu on valottanut Nokian kehittävän useita kämmentietokoneita ja nyt odotellaankin erityisesti juuri äsken hyllytetyn 7700:n korvaajaa. Kyseessä on joidenkin lähteiden mukaan 640 x 240 pikselin näytöllä, bluetooth-tuella, kameralla ja mp3-soittimella varustettu malli, jonka nimeksi on uumoilti 9800:sta tai 9850:stä. Edellä mainittuja huhuja on lietsonut myös Nokian aikeet ostaa enemmistö Symbianista Psionilta, joka on kehitellyt juuri edellä mainitun laitteen kaltaisia tuotteita.

Nokian lisäksi myös HP:lta odotetaan jatkoa Compaq-fuusion seurauksena kuopatulle Jordan-sarjalle. Kyseiset mallit olivat qwerty-näppäimistöllä varustettuja Windows CE -kämmentietokoneita ja nyt HP:n Ruotsin toimiston johtaja Niklas Johnsson on kertonut, että Jordan-malliston paluu on mahdollinen. Lisäksi uusin Mobile Windows 2003 Second Edition tukee resoluutiota aina VGA-tasoon asti vaaka-asennossa, joten käyttöjärjestelmänkin tuki olisi viimein mahdollinen.

Viimeisimpänä huhuna kerrottakoon Toshiban suunnalta kuuluneista väitteistä, joiden mukaan yritys olisi siirtymässä pois PDA-markkinoilta. Tähän suuntaan viittaa ainakin yrityksen Belgian toimiston edustajien väitteet. Niiden mukaan Toshiba saattaisi olla ulkona PDA-toiminnasta jo tämän vuoden loppuun mennessä. Samanlaisia vihjauksia on kuulunut myös Yhdysvaltojen puolelta, mutta Japanin toiminnat ovat vielä kysymysmerkki. Muistettakkoon vielä, että Sony jatkaa PDA-valmistajana vielä Japanissa, vaikka se poistuikin Yhdysvaltojen ja Euroopan markkinoilta.

Huhujen seuraaminen on aina mielenkiintoista, vaikkei niillä välttämättä mitään perää olisikaan. Kuitenkin aina osa niistä käy toteen ja nyt erityisesti Nokian asetelmat ovat varsin mielenkiintoiset. Jäämekin seuraamaan tilannetta Muropaketin toimituksessa innolla ja voimmekin vain toivoa, että Nokia pääsee yllättämään positiivisesti, koska viimeiset markkinaosuusprosentit matkapuhelien osalta eivät ole olleet kovin rohkaisevia.