Uusimmat

Matkapuhelinpiratismi

12.12.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Ohjelmistopiratismi on tietokoneiden puolella jo arkipäivää verkon pursutessa laittomia kopioita peleistä ja ohjelmistoista. Kohtalaisen uutena ilmiönä voidaan kuitenkin pitää matkapuhelinpiratismia, joka sai alkunsa, kun matkapuhelinten käyttöjärjestelmät mahdollistivat erillisten ohjelmien käyttämisen.

Java – vapautta ilman suojausta

Java-ohjelmat ovat olleet erittäin suosittuja, mitä tulee niiden laittomaan jakeluun. Suurin syy tähän on se, että niiden suojaus on ollut käytännössä olematonta.

Java-ohjelmien levittämisestä tekee helppoa juuri niiden suojauksen puute. Peruskäyttäjä ei saata edes tietää, että hän syyllistyy piratismiin ladatessaan puhelimeensa maksullisen ohjelma, koska useimmat olettavat mm. suurimman osan hyöty-ohjelmista olevan ilmaisessa levityksessä.

N-Gage-pelien suojaus purettu

Nokian hypetetyn N-Gage-pelipuhelimen pelien suojaus murrettiin vähän aikaa sitten. Arvatenkin tämä ei ollut Nokian mieleen, sillä uutukaisen lanseeraukseen ja mainostukseen on käytetty huomattavia summia puhdasta rahaa.

Vaikka N-Gagen pelejä liikkuukin laittomasti lähinnä vertaisverkoissa (P2P), on suojauksen puretuilla pelillä myös kääntöpuolensa. Niitä pystyy pelaamaan myös muilla Series 60 -käyttöliittymän puhelimilla, eikä vain N-Gagella. Ainakin Nokian uusi 6600 ja Siemensin SX1 ovat huhujen mukaan pystyneet pyörittämään N-Gagen pelejä. Nokia 3650 ja 7650 eivät puolestaan ole moiseen pystyneet niiden pienen muistin takia.

Kaiken järjen mukaan murrettujen pelien pelaaminen toisella laitteella pitäisi olla laillista, jos pelin on itse kaupasta ostanut. Jos peliä ei kuitenkaan itse omista, on sen käyttäminen laitonta ja rangaistava teko.

Mitä tulevaisuudessa?

Jokainen laiton kopio on pois ohjelmoijan ja tuotetta kehittäneen yrityksen pussista. Loppupeleissä haitta näkyy myös kuluttajalle. Vielä tähän päivään mennessä ei olla onnistuttu keksimään keinoa, joka poistaisi piratismin kokonaan ja sellaista keinoa tuskin koskaan keksitäänkään. Aina kun löytyy joku, joka ei halua maksaa ohjelmistoistaan.