Uusimmat

Microsoft julkaisi uuden kuvaformaatin

24.05.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Microsoft on päättänyt tehdä lopun suositusta JPEG-kuvanpakkausmenetelmästä julkaisemalla oman paremman formaatin. Kuten Microsoftin äänen- (WMA) ja videon (WMV) -pakkausmenetelmät, on uusi Windows Media Photo (WMP) -standardikin painottunut erittäin korkeilla pakkaussuhteilla tehtäviin kuvanpakkauksiin. WinHEC-tapahtumassa esitelty WMP tarjoaa esimerkiksi 24:1-pakkaussuhteella selvästi paremman kuvanlaadun, kuin JPEG tai JEPG 2000 -formaatit. Esityksen mukaan useimmat digipokkarit pakkaavat tuottamansa JPEG-kuvat noin 6:1-pakkaussuhteella. WMP kykenee vastaavaan laatuun yli kaksi kertaa voimakkaammalla pakkauksella.

WMP on kehitetty yhteistyössä muun muassa tulostin- ja kameravalmistajien kanssa. Standardi on myös kilpailijoitaan älykkäämpi, sillä se kykenee pakkaamaan pakkaamattomasta alkuperäiskuvasta pienen osan vaikkapa esikatselua varten. Myös kuvan kääntäminen onnistuu ilman kuvan purkamista ja uudelleenpakkaamista.

Microsoft kaavailee WMP-formaatin tulevan tarpeeseen erityisesti mobiililaitteissa. Pienempi kuvakoko säästää datasiirrossa aikaa, kaistaa ja tehonkulutusta. Sony Ericssonin Ralf Mueller kertoi WinHEC-tapahtumassa yhtiön perehtyvän uuteen standardiin aivan kuten Microsoftin aiempiinkin julkaisuihin. Näillä näkymin mahdollinen WMP-tuki saadaan matkapuhelimiin normaalin kehitysaikataulun puitteissa aikaisintaan 2008.

Digitaalikamerapuolella saavutetaan kuluttajille suunnatuissa tuotteissa tilan ja tehonkulutuksen säästöä muiden mobiililaitteiden tapaan. Harratus- ja ammattikäyttöön tarkoitetuissa järjestelmädigikameroissa JPEG-formaatti ei ole puolestaan ikinä saavuttanut riittäviä kuvanlaadullisia ominaisuuksia ja sama uhka on olemassa myös WMP:llä. Microsoftin edustajan mukaan WMP on kuitenkin erittäin muunneltava ja kykenee hallitsemaan erilaiset värisyvyydet ja -profiilit ongelmitta.

Yksi suuri kysymysmerkki monipuolisen WMP-formaatin osalta on vielä lisensöinti. Microsoft ei paljastanut julkaisutapahtumassa millaisin ehdoin WMP-formaatti päästetään markkinoille. Esitelmän mukaan lisenssiehdot räätälöidään sellaiseksi, että ne eivät muodostu ongelmaksi standardin leviämisessä.