Uusimmat

Microsoftilta kannettava mediasoitin?

30.01.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Microsoft on ilmoittanut harkitsevansa kannettavan mediasoittimen kehittämistä. Applen iPodia vastaan suunniteltu laite tulisi monen mielestä tarpeeseen, sillä Apple on onnistunut kahmaisemaan valtaosan soitinmarkkinoista esimerkiksi Yhdysvalloissa. Tutkimusten mukaan Apple onnistui kasvattamaan markkinaosuutensa Yhdysvalloissa viime vuonna peräti 67 prosenttiin, kun se vuonna 2004 oli vielä vain 52 prosenttia. Pienet valmistajat eivät pysty enää kilpailemaan Applen kanssa, joten Microsoftin vastaiskua odotetaan mielenkiinnolla.

Xboxin kehityksestä vastaava Microsoftin Peter Moore on kertonut, että Microsoftin kannettava mediasoitin tulisi nojaamaan vahvasti Xboxin saamaan nimeen ja suosioon. Odotettavissa olisi siis mediasoitin, joka äänen ja videon toistamisen lisäksi kykenisi toimimaan pelilaitteena. Monipuolisuus onkin yksi suurimmista tavoitteista, sillä pelkkä MP3-soitin ilman online-musiikkikauppaa, liitettävyyttä muihin kodin viihdelaitteisiin ja laajaa lisälaitevalikoimaa ei ole järin kannattavaa liiketoimintaa.

Jupiter Researchin Michael Gartenberg kertoo Microsoftin olevan huolissaan iPodin saamasta asemasta yhtenä kodin viihdelaitteiston osana ja ympärille kehittyvästä palveluita ja tuotteita tarjoavasta organisaatiosta. Applen pöytään lyömä pelimerkkikasa on kooltaan valtava ja kasvaa kokoajan. Microsoft on ilmoittanut tähtäävänsä kuluttajien olohuoneisiin, mutta iPodin kaltaisen tuotteen puuttuminen uhkaa Xboxin aloittamaa valloitusyritystä.

Nähtäväksi jää, katsooko Microsoft mahdollisten hyötyjen voittavan riskit ja tuo markkinoille vakavasti otettavan kilpailijan iPodille. Suurin ongelma lienee kuluttajien käännyttäminen trendikkään Applen luota pahamaisen Microsoftin helmojen alle. Lisäksi mahdollisesti Xbox-nimikkeen alla myytävä medialaite saattaa säikyttää osan kuluttajista jo pelkän peliaiheisen brandin takia.