Uusimmat

Mitä uutta iPhone OS 3.0 tuo mukanaan?

09.06.2009 19:30 Juha Kokkonen

iPhone OS 3.0

Apple esitteli eilen WDCC-tapahtumassa ensimmäistä kertaa iPhone OS 3.0:n lopullista versiota. Monet uusista ominaisuuksista olivat jo ennalta tiedossa, mutta mukaan mahtui myös yllätyksiä. Uusi ohjelmistoversio tulee saataville 17. päivä kuluvaa kuuta ja se on ilmaiseksi iPhone-käyttäjien ladattavissa. Sen sijaan Apple antaa edelleen raippaa iPod touch -käyttäjille, sillä heidän on maksettava päivityksestä 9,95 dollaria. Ohjelmistokehittäjät pääsivät käsiksi lopulliseen iPhone OS 3.0 -versioon heti julkaisun jälkeen. iPhone OS 3.0 tuo mukanaan seuraavat uuden ominaisuudet:

 • Kopioi, leikkaa ja liitä: Yksi odotetuimmista ominaisuuksista, jota Apple on pantannut aivan liian pitkään. Toimii useimmissa sovelluksissa. Tuplanäpäytyksellä tekstiin ilmestyy ”kahvat”, joita liikuttamalla käyttäjä voi valita haluamansa tekstiosuuden. Samalla tekstin yläpuolelle avautuu palkki, josta löytyy valinnat kopioimiselle, leikkaamiselle ja liittämiselle. Myös kuvien kopioiminen webbiselaimesta onnistuu. Puhelinta ravistamalla avautuu kumoa/toista-käskyt sisältävä palkki, joka mahdollistaa edellämainittujen toimintojen perumisen ja toistamisen.
 • Vaakasuuntainen näppäimistötila: Aiemmin näytölle vaakasuunnassa levittäytyvä näppäimistö oli tarjolla vain nettiselaimen yhteydessä, mutta nyt se toimii vihdoin myös kaikkien muiden tärkeimpien sovellusten kanssa.
 • MMS-viestit: Ominaisuus, joka on löytynyt lähes kaikista puhelimista jo ammoisista ajoista lähtien. Monet eivät enää edes pidä MMS:ää tarpeellisena. 29 operaattoria tukevat MMS-viestejä heti julkaisusta lähtien. Yhdysvaltalainen AT&T pystyy tarjoamaan MMS-palvelun vasta kesän lopulla.
 • Spotlight-haku: Spotlight-hakuominaisuuden avulla käyttäjä voi hakea mitä tahansa tietoa iPhonestaan. Haun piiriin kuuluvat mm. kontaktit, sähköpostit, kalenterimerkinnät, muistiinpanot ja iPod-kappaleet.
 • iTunes – videot, elokuvat, sarjat ja äänikirjat: Elokuvien, TV-sarjojen, musiikkivideoiden ja äänikirjojen ostaminen iTunesista onnistuu nyt suoraan puhelimesta käsin.
 • Thethering: Tethering, eli internet-yhteyden jakaminen tietokoneelle, onnistuu vihdoin uusimman ohjelmiston myötä myös iPhonella. Ominaisuus toimii Mac- ja PC-koneilla USB-liitännän tai Bluetoothin kautta. Käyttö ei vaadi erillisiä ohjelmistoja. Tethering-ominaisuutta tukee 22 operaattoria 44 eri maassa.
 • Safarin parannukset: Safari-nettiselaimen kehutaan olevan JavaScriptien kanssa jopa kolme kertaa ripeämpi. Lisäksi tarjolla on AutoFill (muistaa käyttäjänimet ja salasanat), HTTP-striimaus äänelle ja videolle sekä parannettu HTML 5 -tuki (audio- ja videotagit).
 • Laajennettu kielituki: OS 3.0:n kielitukea on laajennettu – mukana on nyt 30 kielivaihtoehtoa ja 40 näppäimistöasettelua.
 • Find My iPhone ja RemoteWipe: Näppärän kuuloinen toiminto, jos iPhone on sattunut hukkumaan. Toiminto paikantaa puhelimen sijainnin miltä tahansa nettiselaimelta käsin MobileMe-palvelun kautta. Palvelu näyttää puhelimen kartalla ja mahdollistaa viestin lähettämisen puhelimeen, jolloin puhelin päästää merkkiäänen, vaikka äänetön tila olisi kytkettynä. Jos iPhone on varastettu, RemoteWipe mahdollistaa kaikkien tietojen poistamisen puhelimesta etänä.
 • Ääninauhuri: Äänitiedostojen nauhoittaminen joko puhelimen oman mikrofonin tai handfreen mikrofonin kautta.
 • Parannettu kalenteri: Merkintöjen lisääminen onnistuu nyt Microsoft Exchange ActiveSyncin kautta. Lisänä on myös CalDAV-tuki.
 • Parannettu Stocks-sovellus: Stocks sovellus tarjoaa enemmän informaatiota yhdellä silmäyksellä. Lisäksi kuvaajia voi tutkia nyt myös vaaka-asennossa.
 • Stereo-Bluetooth
 • Automaattinen Wi-Fi-kirjautuminen: iPhone muistaa käyttäjän kirjautumisen Wi-Fi-hotspottiin ja suorittaa kirjautumisen seuraavalla kerralla automaattisesti.
 • Muistilappujen synkronointi: Muistilappujen synkronointi onnistuu nyt Mac- ja PC-koneille.
 • Parental Controls: Vanhemmat voivat määrittää mitä musiikkia, videoita ja ohjelmia lapset pääsevät käyttämään iPhonellaan.
 • YouTube kirjautuminen: Käyttäjä voi kirjautua YouTube-tiliinsä ja tallentaa sekä sykronoida kirjanmerkkejä ja arvostella suosikkejaan.
 • Shake to Shuffle: Ravistamalla puhelinta musiikkisoitin arpoo uuden soitettavan kappaleen musiikkikirjastosta.
 • Uudet Developer-ominaisuudet: Ohjelmistokehittäjille OS 3.0 tarjoaa lisää mahdollisuuksia. Näitä ovat mm. push-ilmoitukset, Google Mapsin (täysillä ominaisuuksilla) hyödyntäminen muissa sovelluksissa, peer-to-peer iPhonejen välillä langattomasti Bluetoothilla tai telakkaliitännän kautta, ohjelmien toimivuus kolmansien osapuolien lisälaitteiden kanssa sekä sovellusten ostaminen toisten sovellusten kautta (vain kun isäntäsovellus on maksullinen).

Applen lehdistötiedote

Apple iPhone OS 3.0 Software Update -sivusto