Uusimmat

Nike + iPod

27.05.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Applen iPod on ehdottomasti suosituimpia MP3-soittimia markkinoilla. Applen lisäksi myös monet muut valmistajat ovat kiinnostuneita tekemään iPod-yhteensopivia tuotteita ja lisälaitteita. Tällä kertaa yhteistyö on käynnissä urheiluvälinevalmistaja Niken kanssa, jonka iPod-yhteensopivat juoksukengät sisältävät paikan kiihtyvyysanturille. Kiihtyvyysanturi ja iPodiin liitettävä pieni lisälaite toimitetaan iPod Sports Kit -paketissa, jonka hinta Yhdysvalloissa on vain 29 dollaria.

Idean taustalla on se tosiseikka, että useimmat lenkkeilijät kuuntelevat musiikkia lenkkeillessään ja erillisen juoksuun tarkoitetun mittarin hankkiminen esimerkiksi Polarin valikoimasta on kohtuullisen kallis sijoitus. Uusi keksintö tuo peruskuntoilijan saataville reaaliaikaisen tiedon nopeudesta, matkasta, juoksutahdista ja kalorien kulutuksesta erittäin edullisesti.

Käytännössä iPod Sports Kitin ostaminen vaatii Niken yhteensopivien juoksukenkien hankkimista. Toistaiseksi ainoa yhteensopiva malli on Nike Air Zoom Moire, mutta valikoimaa aiotaan laajentaa nopeasti. Anturit asennetaan kenkien sisäpohjan alle tehtyihin taskuihin, josta ne lähettävät tietoa iPodille langattomasti. Anturit toimivat samalla periaatteella kuin esimerkiksi lentokoneissa käytettävät mustat laatikot. Herkkä kiihtyvyysanturi seuraa juoksijan liikettä ja kerätyn informaation perusteella saadaan selville nopeus, matka ja juoksutahti. Kiihtyvyysanturin ja juoksijan syöttämien painotietojen perusteella saadaan lisäksi arvioitua juoksulenkillä kulutetun energian määrä.

Kesäkuun lopulla kauppoihin ilmestyvien Niken kenkien ja iPod Sports Kitin lisäksi Apple on juuri hakenut mielenkiintoista patenttia aiheeseen liittyen. Perustilassa Sports Kitin sisältämä iPod osaa ilmoittaa näytöllä ja kuulokkeiden kautta perustietoja juoksijalle. Uusi patenttihakemus puolestaan kertoo tekniikasta, jossa kiihtyvyysanturin tai sykemittarin informaation perusteella muunneltaisiin kuunneltavan musiikin tempoa. Näin juoksu ja musiikki rytmittyisivät toisiinsa saumattomasti. Apple ei ole ilmoittanut koska se aikoo tuoda patenttihakemuksessa esitellyn tekniikan iPod-soittimiinsa.