Uusimmat

Nokia ja Sony Ericsson julkistivat neljännesvuosikatsauksensa

17.07.2009 17:11 Juha Kokkonen

Matkapuhelinjäteistä kotimainen Nokia sekä Ruotsalais-Japanilainen Sony Ericsson julkistivat eilen osavuosikatsauksensa. Molempien tulos parani edelliseen vuosineljännekseen nähden, vaikkakin huono maailmanmarkkinatilanne näkyy edelleen lukemissa.

NokiaToisella vuosineljänneksellä Nokian liikevaihto oli 9,9 miljardia euroa. Se laski 25 % vuoden 2008 toiseen neljännekseen verrattuna ja kasvoi 7 % vuoden 2009 ensimmäiseen neljännekseen nähden. Muun muassa matkapuhelimet käsittävän Devices & Services -ryhmän liikevaihto oli 6,6 miljardia euroa ja se laski 28 % vuoden 2008 toiseen neljännekseen verrattuna ja kasvoi 7 % vuoden 2009 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Sen bruttokateprosentti oli 34, joka on 0,2 prosenttiyksikköä parannusta vuoden ensimmäisestä neljänneksestä.

Matkapuhelimia myytiin toisella vuosineljänneksellä maailmassa kaikkiaan arviolta 268 miljoonaa kappaletta, eli 12 % vähemmän kuin vuoden 2008 toisella neljänneksellä ja 5 % enemmän kuin vuoden 2009 ensimmäisellä neljänneksellä. Nokian puhelimia toimitettiin 103,2 miljoonaa laitetta, joka on 15 % vähemmän kuin vuoden 2008 toisella neljänneksellä ja 11 % enemmän kuin vuoden 2009 ensimmäisellä neljänneksellä. Nokian arvioitu matkaviestinmarkkinaosuus oli 38 % ja se laski vuoden 2008 toisen neljänneksen 40 %:sta ja nousi vuoden 2009 ensimmäisen neljänneksen 37 %:sta.

Älypuhelinmarkkinoista Nokia hallitsi toisella neljänneksellä 41 % siivua, kun ensimmäisellä neljänneksellä lukema oli vielä 39 %. N-sarjan älypuhelimia toimitettiin 4,6 miljoonaa kappaletta ja E-sarjan malleja 4,7 miljoonaa kappaletta. Nokian matkapuhelimien keskimääräinen myyntihinta oli toisella neljänneksellä 62 euroa, joka on kolme euroa vähemmän kuin ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokian lehdistötiedote

Sony EricssonSony Ericssonin suunnalta kuului tappiollisesta tuloksesta huolimatta positiivisia uutisia. Toisen neljänneksen tappiot pysyivät nimittäin pienempinä, kuin ensimmäisen neljänneksen jättimäinen 293 miljoonan euron miinustulos. Toisella neljänneksellä tappiota kertyi 213 miljoonaa euroa.

Puhelimia Sony Ericsson toimitti toisella neljänneksellä 13,8 miljoonaa kappaletta, joka on hurjat 43 % vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 5 % vähemmän kuin ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Osasyyksi toimitusmäärien pienenemiseen on väitetty Sony Ericssonin huonoa tarjontaa kalliiden älypuhelinten markkinoilla – sen mallisto tällä hetkellä vahvimmillaan keskihintaisten puhelinten luokassa, eikä asiaan ole luvassa korjausta vasta kuin viimeisellä vuosineljänneksellä. Pienenä valopilkkuna myytyjen puhelimien keskihinta nousi 120 eurosta 122 euroon. Omien arvioidensa mukaan Sony Ericsson säilytti toisella neljänneksellä noin viiden prosentin markkinaosuutensa.

Yritys arvioi myös loppuvuoden olevan hankalaa aikaa. Sony Ericsson pyrkii palauttamaan talouden tuottavaksi ja kasvusuhdanteiseksi mahdollisimman nopeasti. Säästötoimien käytännön vaikutukset sekä uusien huippumallien markkinoilletulo näyttelevät merkittävää roolia Sony Ericssonin loppuvuoden tuloskehityksessä.

Sony Ericssonin lehdistötiedote