Uusimmat

Nokia N72, -N73, -N93

25.04.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Nokia julkisti päivityksen suosittuun N-sarjaan N72-, N73- ja N93-mallien muodossa. Aasian markkinoille suuntaava N72 on liki identtinen suositun N70-version kanssa, mutta N73 ja N93 ovat jo selvä harppaus ylemmälle tasolle. Viime vuonna lanseerattuna N-sarjan puhelimia on myyty maailmalaajuisesti jo viisi miljoonaa kappaletta.

N73 on patukkamallinen päivitys suositulle N70-mallille. N73 on edeltäjäänsä kapeampi, mutta aavistuksen korkeampi. Näyttö on kokenut päivityksen ja on nyt kooltaan 2,4 tuumaa. Nokia ei ole vielä julkaissut kaikkia teknisiä tietoja syksyllä kauppoihin saapuvista malleistaan, mutta kuvien perusteella N73:sta on saatu tehtyä myös N70:stä kapeampi.

Päivityksen on kokenut myös Carl Zeiss -linssillä varustettu digitaalikamera, jonka resoluutio on nostettu kolmeen megapikseliin. Ominaisuudet käsittävät N70:n tapaan automaattisen tarkennuksen, tehokkaan salaman ja linssin suojan. Musiikkiominaisuudet ovat hyvällä tasolla sisäänrakennettun mediasoittimen, FM-radion ja paranneltujen liitäntöjen muodossa. Bluetooth on päivitetty tukemaan uusimpia 2.0 -määrityksiä. MiniSD-muistikorttipaikka kuuluu multimediapuhelimen vakio-ominaisuuksiin.

N93:n erikoisuuksiin kuuluu edeltävän N92-mallin tapaan moneen suuntaan kääntyvä läppänäyttö. N73:n tapaan ominaisuuksia on parannettu digitaalikameran ja Bluetoothin osalta. Tehokkaan prosessorin ansiosta N93 kykenee tallentamaan VGA-tasoista kuvaa 30 freimiä sekunnissa MPEG-4-pakkauksella. Mukaan on saatu vielä kuvan vakautus.

N73:n ja N93:n käyttöliittymänä toimii S60:n kolmas versio. Yksi N93:n merkittävimmistä ominaisuuksista on Wi-Fi-tuki, jonka ansiosta myös internetin selaaminen onnistuu korkearesoluutioiselta näytöltä näppärästi. Huippumalli N93:n ominaisuudet eivät jätä millään osa-alueella toivomisen varaa, mutta suuri koko ja kallis hinta lienee valitettavaa todellisuutta.