Uusimmat

Nokian prototyyppi kerää virtansa ympäristön radioaalloista

12.06.2009 12:54 Juha Kokkonen

Matkapuhelin, jota ei koskaan tarvitse ladata, kuulostaa todella futuristiselta, mutta todellisuudessa se voi olla mahdollista jo muutamien vuosien päästä. Nokia nimittäin kehittelee tekniikkaa, joka pystyy käyttämään ympäristössä liikkuvia radioaaltoja akkunsa varauksen ylläpitämiseen. ”Ympäröivää elektromagneettista säteilyä, joka on peräisin esimerkiksi WLAN-lähettimistä, matkapuhelinantenneista, TV-mastoista ja muista vastaavista lähteistä, voidaan muuttaa sähkövirraksi niin, että se riittää pitämään akun täynnä”, kertoo Cambridgen Nokia Research Centren tutkijana toimiva Markku Rouvala.

Rouvalan mukaan hänen tutkimusryhmänsä pyrkii kehittämään prototyypin, joka pystyy keräämään 50 milliwatin tehon, mikä riittää hitaasti lataamaan sammutettuna olevan puhelimen. Tämänhetkiset prototyypit kykenevät 3-5 milliwattiin. Nokian kehittelemä laite toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi RFID-tagit (Radio Frequency Identification) – se muuntaa elektromagneettiset aallot sähkösignaaliksi. Toteuttamiseen tarvitaan kaksi passiivista piiriä. Nostaakseen tehon määrää ja toiminta-alueen kokoa Nokia keskittyy poimimaan lukuisia eri taajuuksia. ”Se tarvitsee monitaajuusvastaanottimen kaapatakseen signaaleita 500 MHz ja 10 GHz väliltä – alueelta joka pitää sisällään lukuisia eri radiokommunikaatiosignaaleita”, valistaa Rouvala.

Nokia pysyy hiljaa projektin yksityiskohdista, mutta Rouvala on vakuuttunut sen tulevaisuudesta. Hän näkee mahdollisena hyödyntää tekniikkaa tuotteissa 3-4 vuoden sisällä. Viime kädessä Nokian tarkoituksena on kuitenkin käyttää sitä yhdessä muiden energiankeruutapojen, kuten kuoriin liitettyjen aurinkokennojen, kanssa.

Technology Review, Wireless Power Harvesting for Cell Phones