Uusimmat

Olisiko jo Exynos-piirien vuosi? Samsungin odotetaan käyttävän niitä enenevässä määrin

Kuva: Samsung

18.03.2024 16:17 Muropaketin toimitus

Samsungin uskotaan hakevan säästöjä käyttämällä yhä enemmän omia Exynos-järjestelmäpiirejään. Tämä näkyy siinä, että yhä useampi Samsung Galaxy -puhelin toimii sellaisen varassa.

Samsung on jo vuosia käyttänyt puhelimissaan eri valmistajien järjestelmäpiirejä. Huippumalleissa on nähty niin Qualcommin Snapdragoneita kuin Samsungin omia Exynos-piirejä. Keskihintaisissa malleissa Exynos on jo aiemmin ollut vahva vaihtoehto, mutta edullisissa malleissa on nähty myös Mediatek-järjestelmäpiirejä.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä Samsung toimitti vain 13 miljoonaa laitetta Exynos-piireillä, joka on peräti 48 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla. Käytännössä Samsung ostikin viime vuonna aiempaa enemmän piirejä ulkopuolisilta valmistajilta. Tämän näkyy kohoavina kustannuksina, joten Samsungin uskotaan kääntävän kelkkansa tänä vuonna.

Tammikuussa esitellyt Galaxy S 24 -lippulaivamallisto sai jo sisäänsä Exynos 2400 -piirisarjan Galaxy S24 ja Galaxy S24+ -malleissa kaikilla muilla markkina-alueilla paitsi Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Maailmalta kantautuu jopa huhuja, että Galaxy S25 -mallisto tulisi olemaan täysin Exynos-piireihin perustuva, mutta tätä ei ole missään virallisesti vahvistettu. Samsung on myös sopinut monivuotisen sopimuksen Qualcommin kanssa Snapdragon 8 -mallien käyttämisestä, mikä viittaa siihen, että jatkossakin näissä malleissa nähdään kahden valmistajan piirisarjoja.

Juuri taannoin julkaistut ja nyt Suomessa myyntiin tulleet, keskiluokkaan sijoittuvat Galaxy A35- ja Galaxy A55 -puhelimet ovat jo tällä hetkellä Exynos-pohjaisia. Aivan edullisimpien mallien kohdallakin Samsungin odotetaan siirtyvän ainakin osittain omiin piireihin, vaikka Mediatekin kerrotaan kosiskelevan Samsungia jatkamaan piirien ostamista heiltä. Mitään täydellistä Exynos-piirien dominointia ei siis vielä Samsungin puhelimissa nähtäne, mutta ei siis olisi ihme, jos ne yleistyisivät jo tänä vuonna.