Uusimmat

Optinen Zoom tekee tuloaan matkapuhelimiin

13.05.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Jo pidemmän aikaa kamera-ominaisuuksilla varustetut matkapuhelimet ovat kaikki omanneet yhden selkeän puutteen verrattuna normaaleihin digitaalikameroihin. Vaikka kohta jokaisella valmistajalla on omat megapikseliluokan laitteensa, ei yhdelläkään valmistajalla ole ollut vielä optista zoomia puhelimessaan. Kuten odotettavissa oli, on tämäkin vääryys nyt kokenut muutoksen Japanissa ja myöhemmin vastaavia laitteita saattaa ilmaantua myös muuallekin myyntiin.

Sharp V602SH

Japanissa toimiva Vodaphone KK julkisti kuluvan kuun kymmenes päivä viisi uutta mallia tälle kesälle. Yksi näisti malleista oli Sharpin valmistama V602SH, jonka kameraominaisuudet ovat markkinoiden parhaimmistoa. Noin 130 gramman puhelin on läppämalli käännettävällä näytöllä. Kamera puolestaan on puhelimen takana ja kamerapuoli todellakin näyttää normaalilta kameralta samaan tyyliin kuin Sony Ericssonin uusi K700.

Kameran ytimenä toimii kahden megapikselin CCD-kenno sekä maailman ensimmäinen kamerapuhelimeen integroitu optinen zoom, joka on tarkuudeltaan kaksinkertainen. Optisen zoomin ero digitaaliseen on parempi kuvanlaatu, koska optisen zoomin ansiosta kuva on todellinen, eikä keinotekoisesti suurennettu. Puhelimesta löytyy toki digitaalinenkin zoom, jolla kuvan saa maksimissaan 40 kertaiseksi, jolloin kuvanlaatu taitaa kuitenkin olla aivan tuntematon käsite.

Videokuvausominaisuudet mahdollistavat 15 kertaa sekunnissa päivittyvän liikkuvan kuvan QVGA-tarkkuudella, eli 320 x 240 pikselin voimin. Videoita ja valokuvia voi katsella myös television välityksellä, jos matkapuhelin on sellaiseen liitetty.

Puhelimen muista ominaisuuksista mainittakoon 320 x 240 pikselin näytön 260 tuhannella värillä. Grafiikkaominaisuuksiin on muuten panostettu hieman enemmän, koska puhelimessa on erillinen 3D-kiihdytinpiiri, joten puhelimella voi ajaa aiempaa kehittyneempiä 3D-sovelluksia ja -pelejä. Puhelimessa on myös SD-laajennuspaikka. Sharpin uutukaisen on odotettavissa saapuvan markkinoille Japanissa kesän aikana.