UUSIMMAT

Samsung Galaxy S7:n suorituskyky tippuu peräti 25 % pidemmässä rasituksessa

28.03.2016 15:38 | Petrus Laine | 7

Samsung Galaxy S7 ja lämpömittari

Älypuhelinten suorituskyvyn heikkeneminen rasituksessa ei ole enää mikään uusi ilmiö, mutta Samsungin tuoreen Galaxy S7:n kohdalla suorituskyvyn tippuminen näyttäisi olevan poikkeuksellisen rajua. NordicHardware (Google Translate) ajoi testit Galaxy S7:n Exynos 8890 -versiolla, eikä vastaavia testejä Snapdragon 820 -versiolla ole tällä haavaa saatavilla.

NordicHardware asetti testejään varten Galaxy S7:n vaahtomuovin varaan siten, että suurin osa puhelimen takapuolesta sai hengittää vapaasti. Ulkoinen lämpötilamittari asetettiin puhelimen takapuolelle paikkaan, jossa etusormi lepäisi tyypillisen käyttäjän käsissä. Sen tuloksia vertailtiin testiohjelman raportoimiin lämpöihin virheiden välttämiseksi. Suorituskykytestit ajettiin Futuremarkin 3DMark Slingshot -testiohjelman OpenGL ES 3.1 -versiolla. Pidempiaikaista rasitusta simuloitiin ajamalla testi viisi kertaa peräkkäin.

Samsung Galaxy S7:n suorituskyky pidemmässä rasituksessa

Ensimmäisellä testiajolla puhelimen lämpötilaksi raportoitiin 30 astetta, ja suorituskyvyksi varsin vakuuttavat 2200 pistettä. Toisella ajolla lämmöt nousivat 35 asteeseen, ja tulos laski maltillisesti 2166 pisteeseen. Kolmannesta ajosta eteenpäin puhelimen lämpörajat tulivat vastaan, ja ne pysyivät 38 asteessa. Suorituskyky sen sijaan ei pysynyt enää paikoillaan, vaan kolmannen ajon vielä varsin hyvän 2119 pisteen tuloksen jälkeen ne laskivate ensin 1926 pisteeseen ja siitä viidennellä ajolla 1571 pisteeseen. Ensimmäisen ja viidennen ajon välillä suorituskyky laski siis noin 25 %, mitä voidaan pitää hyvin merkittävänä erona.

Keskustelu

Käytännössä ei ikinä saada suorituskyky tippumaan noin paljon ellei harrasta pelailua erittän paljon mutta tietysti herättää kysymys miksi ylipäätän pitää asentaa näin tehokasta piiriä puhelimeen kun ihan keskiluokan suorituskyvyllä varustettu puhelin toimii yhtä hyvin jos ohjelmisto puoli on kunnossa.
Mielummin aavistuksen hiitaampi suoritin ja pidempi akunkesto kun suuri virrankulutus ja epävakaus lämpöjen takia.
Tabletti puolella tietysti on järkevämpää käyttää tehokkampaa rautaa missä pystytään helpommin hoitamaan jäähdytyksen ja käyttö voi olla monipuolisempaa.

Ihan hyvä syy ajaa suorituskykytestit jatkossa "lämmitetyllä" puhelimella.

Snapdragonilla saman kokoinen akku kestää vähemmän kuin Exynoksella joten voisi kuvitella että snapdragonilla lämpötila nousisi vielä enemmän. Toki voi olla niin että throttlaustaso on pari astetta ylempänä mikä riittäisi pitämään suorituskyvyn korkealla. Toisaalta akun käyttöön se tarkoittaisi vain entistä huonompaa tulosta.

Avokin S7edge ainaki löi ittensä lukkoon VR käytössä ylikuumenemisen takia… Ilmoitti että pitää jäähtyä ennen kuin jatkuu…. 100% hidastus olisi ehkä parempi lukema kuin 25%.

Mobiili puolella tätä ilmiötä kutsutaan suorituskyvyn kuristamiseksi ja vastaavasti Intel käyttää samasta ilmiöstä nimeä Turbo boost. Samalla tavalla tämä toimii, kuin Intelin passiivisesti jäähdytetyt prossut. Suorituskykyä voidaan nostaa lyhytaikaisesti, jos lämmöt sen sallivat. Kuristetaan kelloja myöhemmin alemmas, jos lämmöt ovat liian korkeat.Monesti työkuormat ovat puhelimissa lyhytaikaisia, joten kellojen nostaminen väliaikaisesti korkeammaksi on järkevää. Ei tule mieleen järkevää perustelua miksi suorituskyvyn pitäisi olla sama lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Puhelinten valmistajien pitäisi keksiä oma houkuttelevampi termi tälle suorituskyvyn kuristamiselle intelin tapaan.

S7 tapauksessa alumiininen takakansi tietenkin vähentäisi kuristuksen tarvetta, koska lasi on hyvä lämmön eriste. Lasista takakantta tarvitaan kuitenkin "langattomaan lataukseen", joten vähän vaivattomampi lataus menee suorituskyvyn edelle.

Toisesta näkökulmasta ajateltuna voidaan ajatella suorituskykyn nousevan 33% lyhyelllä aikavälillä samsung turbo ominaisuuden avulla.

Aku m

Ei tule mieleen järkevää perustelua miksi suorituskyvyn pitäisi olla sama lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Puhelinten valmistajien pitäisi keksiä oma houkuttelevampi termi tälle suorituskyvyn kuristamiselle intelin tapaan.

Näinpä. Tässä on vielä erona Intelin Turbo Boostiin se, että suorituskyky on puhelimella lähes aina tuolla maksimilukemien laitamilla, kun taas sen tippuminen on poikkeuksellista.

BOT

Näinpä. Tässä on vielä erona Intelin Turbo Boostiin se, että suorituskyky on puhelimella lähes aina tuolla maksimilukemien laitamilla, kun taas sen tippuminen on poikkeuksellista.

Totta. Poikkeuksena on kuitenkin nämä passiivisesti jäähdytetyt Core M suorittimet, jotka toimivat pitemmässä rasituksessa kaukana maksimi kelloista.

Muropaketin uusimmat