Uusimmat

Samsungin uusimmat huippupuhelimet julkaistiin – Galaxy S24 -mallisto sai tekoälyllä ryyditettyjä ominaisuuksia, huiman päivitystakuun ja osa hinnoistakin laskee

17.01.2024 20:00 Kai Taipale

Jo kuukausia huhuillut Samsungin Galaxy S 24 -uutuusmallit on nyt virallisesti julkaistu. Kehitystä on tapahtunut pellin alla, mutta puhelimien ulkoasu on suorastaan tuttu ja turvallinen.

Viime vuonna Samsung julkaisi Galaxy S23 -mallistonsa helmikuussa, joten sen aika huipulla jää vajaan vuoden mittaiseksi. Uusi Galaxy S24- mallisto on nimittäin nyt virallisesti julkaistu.

Kuva: @ Muropaketti

Samalla päivän valon näki Samsungin eräänlainen ChatGPT-kilpailija eli Galaxy AI. Se onkin uutuuspuhelimen ominaisuus, jota valmistaja ehdottomasti eniten rummuttaa. Galaxy AI ominaisuuksiin kuuluukin useita tekoälytoimintoja.

Kuva: @ Muropaketti

Tekoälyä voi vastaisuudessa hyödyntää esimerkiksi puhelujen kääntämiseen kieleltä toiselle lennosta. Tekoälyllä voidaan ryydittää myös tutumpia ominaisuuksia, kuvien ja muistiinpanojen käsittelyä, tehokkaammin ja monipuolisemmin.

Tuttuun tapaan Samsung julkaisi kolme puhelinmallia. Tämän vuoden uutuusmallit ovat siis 6,2-tuumainen Galaxy S24, pykälää isompi eli 6,7-tuumainen Galaxy S24+ ja malliston huipulle asettuva 6,8-tuumainen Galaxy S24 Ultra.

Kaikissa malleissa nähdään AMOLED-näyttö, joka tarjoavat pienimmässä mallissa FHD+- tarkkuuden ja isommissa QHD+-tarkkuuden, mutta kaikki versiot yltävät 120 hertsin maksimivirkistystaajuuteen. Nyt virkistystaajuus vieläpä mukautuu kaikissa malleissa 1 – 120 hertsin välillä, kun aiemmin tämä oli Ultran etuoikeus. Galaxy S24:n ja Galaxy S24+:n näytöt ovat aavistuksen isommat kuin Galaxy S23 -malliston vastineissaan, sillä niissä on kasvua 0,1 tuuman verran. Näyttö yltää kaikissa malleissa nyt 2600 nitin huippukirkkauteen.

Selvimmin kolmikosta eroaa ulkoisesti huippumalli eli S24 Ultra, joka toki muistuttaa pitkälti viime vuoden Galaxy S23 Ultra -mallia. Sen kulmikkaampi muotoilu, tasaiset päädyt ja perusversioita suurempi kamerakyhmy ja rungosta pilkottava S Pen -kynä erottavat sen tehokkaasti kolmikosta.

Kuva: @ Muropaketti

Yksi selkeä ero on havaittavissa: näyttö ei enää kaarru reunoilta. Olemuksessa on kuitenkin siis edelleen paljon samaa kuin jo edesmenneessä Galaxy Note -mallistossa. Rakenne on kaikissa malleissa IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis. Pintaviimeistely on kaikissa malleissa matta. Lasipinnat ovat Corning Gorilla Armoria.

Kuva: @ Muropaketti

Ultra-versioon saadaan myös yksi täysin uusi piirre, joka toki on nähty jo esimerkiksi Applen tämän vuoden iPhone 15 Pro Max -puhelimessa eli tarjolle tulee myös titaanirunkoinen versio. Galaxy S24 ja Galaxy S24+ -mallit jatkavat alumiinirunkoisina.

Pellin alta löytyy kaikilla markkina-alueille Qualcommin uusin ja tehokkain Snapdragon 8 Gen 3 -mobiilialusta Galaxy S24 Ultra -versiosta. Viive vuoden tapaan tästä nähdään Samsungille räätälöity ”For Galaxy” -versio.

Toisin kuin viime vuonna, on Samsung päätynyt jälleen Galaxy S24 ja Galaxy S24+ -mallien kanssa ratkaisuun, jossa nähdään myös Exynos-mobiilialustaa. Tämä riippuu siitä, millä markkina-alueella puhelin on myynnissä. Eurooppa saa jälleen tyytyä Exynos-versioihin. Käytössä on tällä kertaa Exynos 2400.

Muistiversiot vaihtelevat mallikohtaisesti. Samsung Galaxy S24 saa tyytyä kahdeksan gigatavun RAM-muistiin ja tallennustilavaihtoehdot ovat 128 tai 256 gigatavua. Galaxy S24+ pistää pykää paremmaksi, sillä RAM-muistia on siinä 12 gigatavua ja tallennustilaa on joko 256 tai 512 gigatavua. Samsung Galaxy S24 Ultra-versiossa RAM-muistia on plussan tapaan 12 gigatavua, mutta tallennustilavaihtoehtoja on kolme: 256 ja 512 gigatavua ja yksi teratavu.

Galaxy S24:n ja Galaxy S24+:n kameravarustus on tuttu. Pääkamera on yhä tarkkuudeltaan 50 megapikseliä ja sen rinnalla nähdään 12 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kymmenen megapikselin telekamera, joka tuottaa 3x optisen zoomauksen.

Kuva: @ Muropaketti

Eipä Galaxy S24 Ultra -mallissakaan nähdä mitään mullistavaa. Pääkameran tarkkuus on edelleen 200 megapikseliä, aivan kuten viime vuoden S23 Ultrassa. Tarkkuuden säilymisestä huolimatta on kenno eri kuin edeltäjässä. Tämän rinnalla nähdään edelleen 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka yltää 120 asteen kuvakulmaan. Telekameroita on kaksi: 10 megapikselin 3x optinen zoomi sekä 50 megapikselin telekamera, joka yltää 5x optisen zoomaukseen. Tarkan ja entistä valovoimaisemman (f3.4) telen myötä sen pitäisi toimia aiemmin paremmin hämäräkuvauksessa. Digitaalinen zoomi yltää jo tuttuun tapaan 100-kertaiseen suurennokseen.

Akkujen koot ovat mallien kokojärjestyksessä 4000 milliampeerituntia (S24), 4900 milliampeerituntia (S24+) ja 5000 milliampeerituntia (S24 Ultra). Pienempien mallien kapasiteetit kasvavat edellisvuodesta 100 – 200 milliampeerituntia, mutta Ultrassa koko on ennallaan. Galaxy S24+ ja Galaxy S24 Ultrassa teholataus yltää 45 wattiin, mutta Galaxy S24:n teho jää 25 wattiin. Kaikissa on myös tuettuna langaton lataus 15 watin teholla.

Puhelimien ulkomitat ovat Galaxy S24 -mallin kohdalla 147,0 x 70,6 x 7,6 millimetriä ja painoa sillä on 167 grammaa. Galaxy S24+:n vastaavat arvot ovat 158,5 x 75,9 x 7,7 millimetriä ja 196 grammaa. Galaxy S24 Ultra on selvästi suuri ja painavin, ja sen mitat ovat 162,3 x 79,0 x 8,6 millimetriä. Painoa Ultralle on kertynyt 232 grammaa.

Tekoälyn ohessa vastuullisuus on nykyhetken trendejä. Tämä näkyy myös Samsungin Galaxy S24 -mallistossa, jossa itse puhelimessa nähdään entistä enemmän kierrätysmateriaaleja, ja laitteen pakkaus on jo 100-prosenttisesti kierrätysmateriaalista.

Samsung ei ole aiemminkaan ollut käyttöjärjestelmä- tai tietoturvapäivitysten peränpitäjä, vain pikemminkin päinvastoin. Uuden Galaxy S24 -malliston myötä tilanne muuttuu vieläkin paremmaksi. Galaxy S24 -mallistolle on käyttöjärjestelmäpäivityksiä luvassa huimat seitsemän kappaletta. Myös tietoturvapäivitysten kesto nousee hyvin  arvostettavaan seitsemään vuoteen.

Myyntiin puhelimet tulevat Android 14 -pohjaisella One UI 6.1 -käyttöjärjestelmällä. Seitsemän vuoden päivitykset tarkoittaisivat sitä, että nämä puhelimet saanevat aikanaan vielä Android 21 -versioon pohjautuvan käyttöjärjestelmän, mikäli uusia versioita tulee nykytahtiin. Laitteille voi voi ainakin päivitysten puolesta odottaa pitkää elinkaarta.

Ilahduttavaa on myös hinnoittelu, jossa nähdään jopa aiempaa edullisempia hintoja. Sekä Galaxy S24- että Galxy S24+ -mallien edullisin muistiversio on nyt hinnoiteltu 50 euroa edullisemmaksi kuin viime vuonna vastaavat S23-versiot. Myös Ultra-variantin suuremmat tallennustilat ovat nyt hieman viimevuotista halvempia.

Kuva: @ Muropaketti

Samsung Galaxy S24 -mallit maksavat joko 949 euroa (128 Gt tallennustila) tai 1009 euroa (256 Gt). Galaxy S24+ -mallit maksavat joko 1199 euroa (256 Gt) tai 1329 (512 Gt) euroa. Galaxy S24 Ultrasta tulee myyntiin kolme versiota, joiden hinnat ovat: 1499 euroa (256 Gt), 1629 euroa (512 Gt) ja 1869 euroa (1 Tt).

Puhelimien ennakkomyynti alkaa heti tänään 17. päivä tammikuuta ja jatkuu aina 30. tammikuuta asti. Tänä aikana ostaja saa pykälää suuremmalla tallennustilalla olevan version pienemmän hinnalla. Kauppoihin puhelimet tulevat 23. päivä tammikuuta.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat