Uusimmat

Stantumin uutuustekniikalla resistiivinen kosketusnäyttö reagoi jopa siveltimen kosketukseen

20.02.2009 00:47 Juha Kokkonen

Älypuhelimissa käytetään kahta eri kosketusnäyttötyyppiä – kapasitiivista ja resistiivistä, joista jälkimmäinen on kiistatta yleisempi, mutta epätarkempi vaihtoehto. Resistiivinen kosketuksentunnistus perustuu sormen aiheuttamaan paineeseen, kapasitiivinen puolestaan sormen kosketuspinnassa aiheuttamaan sähkökentän muutokseen. iPhone on tunnettu kapasitiivisesta kosketusnäytöstään, lähes kaikki muut puhelimet, kuten Nokia 5800 XpressMusic, HTC Touch Diamond ja Samsung Omnia, perustuvat resistiiviseen tekniikkaan.

Stantum on esitellyt MWC 2009 -tapahtumassa kehittelemäänsä ohjelmistopohjaista tekniikkaa, jonka avulla resistiivisten kosketusnäyttöjen kanssa päästään uskomattomiin tarkkuuksiin. Esimerkkilaitteistona Stantum käytti OMAP-piirillä tuettua ”tavallista” resistiivistä kosketusnäyttöä. Stantumin tekniikalla kosketuksen tunnistuksessa mahdollistuu näytön pikselitiheyttä suurempi tarkkuus ilman kosketusnäytöille tuttuja tunnistusvirheitä. TouchParkiksi nimetty multitouch-rajapinta tarjoaa liikkeiden tunnistuksen, kursorin hallinnan ja fysiikkalaskennan Symbian, Windows Mobile ja Android -käyttöjärjestelmille.

PMatrix multitouch-firmware mahdollistaa rajoittamattomien samanaikaisten kosketusten tunnistuksen, paine-erojen tunnistuksen sekä minkä tahansa koskettavan objektin tunnistuksen. Engadgetin toimittaja Paul Miller kehuu Stantumin tekniikkaa käyttävän kosketusnäytön lyöneen ällikällä ja olevan kirkkaasti paras kosketusnäyttökokemus, jonka hän on koskaan nähnyt tai tuntenut. Herkkyys ja tarkkuus lyövät ylivoimaisesti pöydältä kaikki tällä hetkellä markkinoilla olevat ratkaisut. Esittelyssä näyttö tunnistaa mm. maalipensselillä näytön pintaan tehdyt vedot ja tunnistaa kirjoitetun käsialan viivat katkoitta ja täydellisesti.

Videolla Stantumin edustaja kertoo, että heidän tekniikkansa kanssa yhteensopivia resistiivisiä näyttöjä ei löydy vielä markkinoilla olevista laitteista, mutta näyttötekniikka on jo olemassa, eikä sitä tarvitse kehittää erityisesti Stantumin kosketustekniikkaa varten. Stantum on keskittynyt vain resistiiviseen kosketusnäyttötekniikkaan, koska se on merkittävästi kapasitiivisia näyttöjä halvempaa valmistaa. Valitettavasti tekniikan saapumisesta kaupallisiin tuotteisiin ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Engadget Mobile, Stantum’s mind-blowing multitouch interface on video!