Uusimmat

Testi Toimintavideot talteen – Insta360 X3 kuvaa loistavaa 360 asteen videota, DJI Osmo Action 3 on kohtuuhintainen ja laadukas GoPron korvike

07.12.2022 19:00 Ilari Hauhia

GoPro on edelleen lähes synonyymi toimintakameralle, mutta markkinoilta löytyy myös kilpailijoiden tuotteita, joilla omat toiminnantäyteiset videot saa talteen. Otimmekin testiin 360 asteen videota kuvaavan Insta360 X3:n sekä perinteisemmän DJI Osmo Action 3:n. 

Toimintakameroiden etuna on niiden kestävyys ja kätevän kompakti koko. Nykyiset toimintakamerat kestävät kohtuullisesti iskuja ja upotuksen jopa meriveteen ilman erillistä koteloa, minkä vuoksi niiden avulla voi kuvata laajasti erilaisia urheilusuorituksia. Otimme Insta360 X3:n ja DJI Osmo Action 3:n mukaan testiin erilaisten liikuntasuoritteiden keskelle.

Pitkulainen, suositushinnaltaan 599 euroa ilman lisävarusteita maksava Insta360 X3 painaa 180 grammaa ja sen pituus on 11 senttimetriä.

Edeltäjästään Insta360 X3 -toimintakamera on kehittynyt useilla tavoilla. Puolen tuuman ja 48 megapikselin kennolla varustettu kamera pystyy taltioimaan videoita parhaimmillaan 5,7K-tarkkuudella (5760 x 2880 pikseliä) ja 360 asteen näkökentällä. Active HDR -teknologia vakauttaa liikkuvaa kuvaa ja vähentää haamuefektejä.

Vauhdikas liike tekee videosta helposti levotonta ja poukkoilevaa. Tämä on Insta360 X3:ssa ratkaista kuuden akselin gyroskoopilla ja FlowState-vakautuksella. 360 asteen Horizon Lock -ominaisuus lukitsee kuvan paikoilleen myös kameran kääntyessä täysin ylösalaisin. Vakautustoiminnot toimivat hienosti myös käytännössä.

Insta360 X3 -kameralla voi tallentaa kuvia ja videoita erilaisilla kuvaustiloilla. Näitä ovat muun muassa nopeutus- ja hidastusvideot, vedenalainen kuvaaminen kymmenen metrin syvyyteen asti, kuvaajaan keskittyvät videot, yhden linssin 4K-kuvaustila ja 170 asteen MaxView-laajakuvavideot. Kamerassa on myös Loop Recording -toiminto, jolloin kamera kuvaa jatkuvasti, mutta säilyttää muistissa vain viimeisimmät minuutit määritetyn ajan mukaan. Näin kuvaaja voi napata talteen spontaanisti kuvatun materiaalin.

Kamerassa on neljän mikrofonia ja 2,29 tuuman kosketusnäyttö, ja käyttöä helpottaa lisäksi neljä pikapainiketta. Akku on kapasiteetiltaan 1 800 milliampeerituntia, ja se vaihdettavissa. Kamera tukee WiFi- ja Bluetooth-yhteyksiä ja videokuvaukseen sopivia MicroSD-muistikortteja yhteen teratavuun saakka.

Insta360 X3:n ideana on saumattoman 360 asteen videon kuvaaminen. 360 asteen videolla tapahtumat tallentuvat videolle joka suunnasta, mistä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun liikuntasuoritus tapahtuu joka puolella.

Vaikkapa laskuvarjohyppäämistä varten kypärään kiinnitetty kamera kuvaa yhtä aikaa maisemia edestä ja alhaalta, hyppykavereita kaikista suunnista sekä varjon aukeamisen yläpuolelta. 360 asteen videon antaa mahdollisuuksia luovalle kuvaamiselle, mutta vaatii usein hieman enemmän miettimistä.

360 asteen videomateriaalin haasteena on, että sen editointi on hieman tavallista työläämpää. Mikäli koko 360 asteeen kuvaa haluaa katsoa samalla hetkellä, vääristyy kuva runsaasti. Videota voi toki katsoa tavalliseen tapaan vain yhteen suuntaan, mutta silloin sen laatu ei ole aivan yhtä korkeaa kuin esimerkiksi DJI Action 3:n kuvaama tavallinen video. Työn helpottamiseksi Insta360:n sovelluksesta voi asettaa kuvan seuraamaan esimerkiksi tiettyä henkilöä tai kohdetta.

Insta360 X3:n kuvaaman videon laatu on hyvin korkeatasoista ja se todennäköisesti tämän hetken paras 360 asteen toimintakamera, jonka haastaa lähinnä vanhempi GoPro Max ja Insta360:n aiemmat mallit.

Pitkulainen kamera ja sen sovellus ovat kohtuullisen helppokäyttöisiä, ja kamera on helppo linkittää puhelimeen. Insta360 X3:n 1800 milliampeeritunnin akku kestää reilun tunnin verran kuvaamista, mikä on varsin hyvä suoritus.

Vaikka Insta360 X3 kestää vettä ja tärinää, kannattaa kameran käyttäjän huomata, että kameran kuperat linssit naarmuuntuvat erittäin herkästi, mikä voi harmittaa kalliin kameran ostajaa. Mikäli laitetta haluaa suojella, on linssinsuojuksiin panostaminen hyvin suositeltavaa. Mitään muuta pahaa sanottavaa laitteesta on vaikea keksiä.

Kahdella näytöllä varustettu DJI Osmo Action 3 on hyvin perinteinen toimintakamera. Edeltävä DJI Action 2 -malli oli puolestaan modulaarinen ja siihen pystyi liittämään magneetilla esimerkiksi lisänäytön tai -akun.

Mukana on nyt 1/1,7-tuumainen kenno 155 asteen laajakulmalinssillä. Kamera tarjoaa kuvaa tasoittavan RockSteady 3.0 -vakautuksen, joka on käytössä vielä 4K/120 fps:n laadulla. Mukana on myös horisontin tasaava HorizonSteady-teknologia.

DJI:n 1770 milliampeeritunnin akku latautuu täyteen noin 50 minuutissa ja sen avulla voi kuvata reilut kaksi tuntia. Siinä missä DJI Action 2 kärsi pahasta ylikuumenemisongelmasta, ei vastaavaa ongelmaa ole enää uuden mallin kanssa, vaan kuvaamista voi jatkaa niin kauan kuin muistikortilla riittää tilaa ja akussa virtaa. Tämä on erittäin hyvä ja tärkeä parannus, joka tekee kameran toimintavarmuudesta eri tilanteissa paljon paremman.

Myöskään pieni pakkanen ei näytä haittaavan kameran toimintaa, ja valmistajan mukaan laitteen pitäisi toimia normaalisti 20 pakkasasteeseen saakka. Lasketteluvideoiden kuvaajille tieto on erinomainen.

Edullisin DJI Osmo Action 3 Standard Combo maksaa 369 euroa ja mm. kaksi akkua sisältävä DJI Osmo Action 3 Adventure Combo 479 euroa. Mukana on kameran lisäksi yksi akku, vaaka- tai pystykiinnittämisen mahdollistava kehys, pikakiinnitystä tukeva sovitin sekä pintoihin kiinnittyvä jalusta. Magneettinen kiinnike on kätevä ja tukeva, mutta kääntöpuolena lumi tai hiekka saattavat saada mekanismin jumiin.

DJI:n sovellus on kohtalaisen hyvä ja helppokäyttöinen. Kameran parittaminen ja median siirtely kameran ja puhelimen välillä on pääosin helppoa, vaikka välillä vastaan tuleekin pieniä yhteysongelmia ja bugeja.

Kameran kuvanlaatu on loistava ja kestävä kamera on hyvin helppokäyttöinen. Osmo Action 3 tarjoaakin erinomaisen hinta-laatusuhteen, sillä se tarjoaa pitkälti samat ominaisuudet ja kuvanlaadun kuin uusi GoPro Hero 11 Black, mutta edullisemmalla hinnalla. Edeltävään DJI Action 2 -malliin verrattuna uusi versio on hieman isokokoisempi, mutta paranneltujen ominaisuuksien myötä uhraus on sen arvoinen.

Yleisellä tasolla toimintakameroista on valtava ilo, mikäli haluaa tallentaa jotain sellaista, mitä tavallisella kameralla ei voi tallentaa. Esimerkiksi laskuvarjohyppääjien keskuudessa toimintakamera löytyy hyvin usean hyppääjän kypärästä, eikä vaikkapa surffivideoita olisi kovin mielekästä tallentaa puhelimella tai perinteisellä kameralla.

Vaikka toimintakameroiden vahvuudet tulevat kenties parhaiten esille liikuntasuoritusten kuvauksen yhteydessä, voi kameroilla tehdä paljon muutakin hauskaa.

Esimerkiksi kameroista löytyvät timelapse-kuvausmahdollisuudet ovat käteviä kenelle tahansa reissuvideoita kuvaaville käyttäjille, kun oman puhelimen haluaa pitää kädessä tai taskussa, tai haluaa säästää puhelimen akkua. YouTubesta löytyy myös valtava määrä luovia videoita, joissa toimintakameroiden avulla on kuvattu esimerkiksi lemmikkien elämää tavalla, johon tavallinen kamera ei kykenisi.

Toimintakameran ostamista harkitsevan käyttäjän kannattaa kuitenkin muistaa muutama seikka. Pelkällä kameralla ei vielä tee yksinään juuri mitään, vaan varsinkin liikuntasuoritusten kuvaamisessa erilaiset lisävarusteet ovat lähes pakollisia.

Tarvittavat varusteet riippuvat käyttötarkoituksesta, mutta ensimmäinen hankinta on monien osalla kahva, johon toimintakameran saa kiinni. Lisäksi kameroihin joutui hankkimaan microSD-muistikortit.

Lisävarusteet voivat olla yllättävän kalliita. Omaan käyttööni hankin GoPron valmistaman kelluvan käsikahvan, joka maksoi yhdessä pääpannan, lippiskiinnikkeen ja suojapussin kanssa 40 euroa. Koska Insta360:stä löytyy pelkkä tripodeista tuttu 1/4-tuumainen ruuvikiinnitys, jouduin hankkimaan vielä muutaman euron hintaisen adapterin, jolla sen saa kiinni GoPro-kiinnikkeisiin. DJI Action 3 toimii jo valmiiksi samalla kiinnitysstandardilla kuin GoPro.

Varusteilla pääsi alkuun, mutta näiden ohella lisävarustevalikoimaa tekisi mieli kasvattaa. Toiveissa olisi vielä esimerkiksi kiinnike, jolla kamerat saisi kiinni maastopyörän tankoon, liivi jolla kamerat saisi rintaan sekä GoPro-kiinnikkeitä, joita voisi kylvää esimerkiksi kypäröihin, surffi- ja lumilautoihin ja muihin paikkoihin.

Insta360 X3:n kanssa jäi kaipaamaan valmistajan pitkää selfietikkua, jonka kameraohjelmisto osaisi häivyttää videolta automaattisesti, ja joka tekisi 360 asteen videoiden kuvaamisesta huomattavasti helpompaa. Pitkällä kepillä on kuitenkin hintaa peräti 130 euroa.

Sekä Insta360 että DJI tarjoavat omissa verkkokaupoissaan kattavasti erilaisia lisävarusteita, joihin kuuluvat esimerkiksi lisäakku, linssisuojia, sukelluskotelo, lataustelakka, kuvausvarsia ja kiinnikkeitä eri käyttötarkoituksiin. Jos kaikki lisävarusteet ostaa suoraan valmistajilta tai GoPron valikoimasta, voi kamerakokonaisuuden hinta nopeasti tuplaantua.

Lisävarusteita saa toki huomattavasti halvemmalla esimerkiksi tilaamalla niitä kiinalaisista verkkokaupoista, mutta tällöin kiinnikkeiden ja niissä käytetyn muovin laatu voi heitellä suuresti. Monen sadan euron kameran kiinnittäminen kiinnikkeseen, joka saattaa murtua hetkenä minä hyvänsä, olisi ainakin itselleni turhan jännittävä kokemus.

Lisäksi toimintakameroihin, kuten videokuvaukseen yleensä, liittyy yksi selvä haaste: videomateriaali täytyy editoida että se näyttäisi julkaisukelpoiselta.

Tämän tekstin oheen upotetut näytevideopätkät ovat suoraa raakamateriaalia kameroista, eivätkä videoklipit ole millään mittarilla erityisen taiteellisia. YouTube on täynnä toinen toistaan upeampia toimintakameroilla kuvattuja videoita, mutta pelkän kuvaamisen ohella niiden editointiin on käytetty valtava määrä tunteja. Toisaalta jos videoita kuvaa lähinnä omaksi iloksi ja muistoiksi, ei editointiin välttämättä tarvitse panostaa yhtä paljon.

Insta360:n sovellukseen on yhdistetty kohtalaisen kattava editori, jolla 360-videota voi käsitellä, ja jolla mukaan voi lisätä esimerkiksi musiikkikappaleita. Myös DJI:n sovelluksesta löytyy oma editointitilansa, joskin tavallisen 2D-videon editointiin on olemassa kehittyneempiäkin ohjelmistoja.

Kokonaisuudessaan Insta360 X3 ja DJI Osmo Action 3 ovat GoPro’n uusien mallien ohella tämän hetken parhaat toimintakamerat. Erityisesti DJI:n toimintakameraa voi hyvillä mielin suositella ensimmäiseksi toimintakameraksi, sillä kamera tarjoaa erinomaisen kuvanlaadun ja hinta-laatusuhteen.

Mikäli haluaa kuvata luovia 360 asteen videoita, ja kameraan on varaa panostaa hieman enemmän, on Insta360 X3 niin ikään mainio valinta. Laitteet toimivat hyvin myös parivaljakkona, sillä ne tukevat toisiaan eri tilanteissa ja mahdollistavat kuvaamisen eri perspektiiveistä.

Insta360 X3

Hyvää

  • Kuvaa erittäin laadukasta 360 asteen kuvaa
  • Mahdollistaa luovan kuvaamisen

Huonoa:

  • Vaatii adapterin GoPro-pikakiinnikkeiden kanssa käytettäväksi
  • Linssit naarmuuntuvat helposti

Tekniset tiedot Insta360 X3

  • Hinta: 599 €
  • Videoresoluutiot: 5,7K 30 fps, 25 fps, 24 fps, 4K 60/30 fps
  • 1/2″ CMOS-sensorit
  • Videovformaatti: 360 INSV (Insta360:n oma formaatti)
  • Video codecit: h.264 ja H.265
  • 72 megapikselin valokuvat
  • 6-akselinen gyroskooppi
  • Vesitiivis 10 metriin
  • Langatytomat: WiFi 802.11a/b/g/n/a, Bluetooth 4.2 LE
  • USB: Type-C
  • Muistikorttipaikka: Micro SD (HC/XC). Suositellaan vähintään UHS-I V30 -korttia
  • Akun kapasiteetti: 1800 mAh
  • 1/4″ jalustakierre
  • Mitat: 114,0 x 46,0 x 22,5 mm
  • Paino: 180 g

DJI Osmo Action 3

Hyvää

  • Loistava kuvanlaatu
  • Ei ylikuumene edes 4K-kuvauksessa
  • Hyvä hinta-laatusuhde

Huonoa

  • Magneettinen kiinnike ei tykkää hiekasta eikä lumesta
  • Hieman isokokoinen

Tekniset tiedot DJI Osmo Action 3

  • Hinta: 379 € (edullisin Standard Combo)
  • 1/1.7″ CMOS -kenno, 12 Mpix
  • Objektiivi: 155° f/2.8 (kinovastaavuus 12,7 mm)
  • ISO-herkkyys: 100 – 12800
  • Videotilat: 4K (4:3): 4096×3072 (max) @ 24/25/30/48/50/60fps, 2.7K (16:9): 2688×1512 @ 100/120fps sekä 24/25/30/48/50/60fps, 1080p: 1920×1080 @ 100/120/200/240fps sekä 24/25/30/48/50/60fps
  • Videoformaatti: MP4 (H.264 / HEVC) 130 Mbps bittivirta
  • Etunäyttö: 1,4″ 320 x 320
  • Takanäyttö: 2,25″ 360 x 640
  • Langattomat liitännät: WiFi, Bluetooth 5.0
  • Mitat: 70,5 x 44,2 x 32,8 mm
  • Paino: 145 g
  • Myyntipakkauksen sisältö: kamera, akku, tasaisen pinnan kiinnike, magneettiklipsi, actionhäkki, USB-C-kaapeli (Standard Combo)

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat