Uusimmat

TracX MP3-soitin

18.09.2004 00:00 Muropaketin toimitus

C-kasettien, MD- ja CD-levyjen jälkeen kannettavien musiikkisoittimien saralla on alkanut MP3-formaatin ja vastaavien aikakausi. Soittimia on vaikka minkälaista ja kuluttaja löytää varmasti oman laitteensa tarjonnan merestä pienellä tutkimustyöllä. On isompia iPodin tyylisiä kiintolevysoittimia sekä pieniä flash-muisteilla varustettuja soittimia. Jälkimmäisiä löytyy myös vaihdettavilla muistikorteilla, mutta nyt testattava TracX:n 256 MB kokoinen malli ei moista optiota sisällä.

Laitteen toimitti testiin kotimainen JMD (www.jmd.fi).

Laitteen ominaisuudet

TracX:n soitinta saa kolmena eri värivaihtoehtona, eli punaisena, sinisenä ja mustana. Näistä testiin lähetetty malli oli sininen ja laite on yllättävän laadukkaan oloinen kuoreltaan, toisin kuin muut vastaavan tyyliset soittimet. 85 x 32 x 21 mm kokoinen soitin on muovia ja toisessa päässä siinä on suojaosa USB-liittimelle. Liitin on myös tukeva, eikä irtoa kuin tiukemmalla otteella. Lisäksi soitinta koristaa etupuolelta siniseksi taustavalaistu näyttö ja Play/Pause-näppäin. Sivuilla on puolestaan kolmisuuntainen navigaatiokytkin, äänenvoimakkuuden säädin, hold-kytkin, liitin kuulokkeille ja ketju kaulahihnalle.

Paristokotelo soittimessa on takana ja sinne menee yksi AAA-kokoinen paristo.

Soittimen mukana toimitetaan ajuri-CD, kuulokkeet, ohjekirja ja paristo. Näistä kuitenkin testiyksilön paristo oli aivan loppu ja myös ohjekirja oli hieman hämärä tapaus, koska se ei ollut juuri testaamallemme mallille suunniteltu.

Kuulokkeet TracX:n tapauksessa eivät vakuuttaneet ja kuuntelukokemus jäi aika laimeaksi. Uusien kuulokkeiden hankkiminen on siis suotavaa, koska harvoin TracX:n hintaisissa soittimissa on mukana kunnon kuulokkeita. Kuulokkeiden johdon pituus on myös erittäin lyhyt ja siihen on integroitu kaulahihna, jota ei saa irroitettua.

Tilaa TracX:ssa on 256 megatavua ja siihen saa yhdeksän kansiota, joihin jokaiseen saa 99 eri kappaletta. Biisien selailu kuitenkin on hieman tahmeaa, johtuen minimaalisen kokoisesta näytöstä, joka juuri ja juuri pystyy näyttämään tarvittavat tiedot sillä hetkellä soitettavasta kappaleesta.

Kuunneltavaa musiikkia pystyy säätämään 7-alueisella taajuuskorjaimella, jos joku tuntee siihen tarvetta.

OGG- ja AAC-formaattien kannattajille nyt arvosteltavasta soittimesta ei ole mitään iloa, koska se tukee ainoastaan MP3- ja WMA-formaatteja.

TracX sisältää myös joukon muita ominaisuuksia, kuten radion, sanelukoneen ja se toimii lisäksi USB-muistina. Tietokoneeseen liitettynä se tunnistuu automaattisesti siirrettäväksi levyksi, jota kautta myös kappaleiden lataaminen siihen onnistuu. Jostain syystä laite ei kuitenkaan suostunut kirveelläkään tunnistumaan Mac OS X -käyttöjärjestelmällä varustetussa tietokoneessa muista vastaavista tuotteista poiketen. Windows-koneissa sen pitäisi toimia 98:sta lähtien.

Loppusanat

TracX 256 MB on pieni ja kätevä MP3-soitin, mutta sillä on taakkana kehno hallittavuus, huonot kuulokkeet ja lievä lelumaisuus, joka on yleistä tämän hintaluokan soittimilla. Se riittää kuitenkin satunnaiseen käyttöön, jos kyseessä oleva kuuntelija ei ole niinkään äänenlaadun päälle. Vakavampaan kuuntelutarkoitukseen kannattaa kuitenkin lähteä etsimään soitinta jostain muualta, koska TracX:sta ei siihen ole.

Tuotetta edustaa Suomessa JMD ja sillä on hintaa 105 euroa.

Muropaketin uusimmat