Uusimmat

Uutta lupaavaa akkutekniikkaa

10.06.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Yksi mobiililaitteiden suurimmista ongelmista on akunkeston lisäksi akkujen pitkät latausajat. Yhdysvaltalainen tutkija Joel Schindall on keksinyt ongelmaan ratkaisun käyttämällä kondensaattoreita akun korvikkeena. Kondensaattori voidaan ladata tavalliseen akkuun verrattuna äärimmäisen nopeasti ja myös sen virranantokyky on ylivoimainen nykyakkuihin verrattuna. Riittävän suuren varauksen sisältävän kondensaattorin valmistaminen ei ole aivan yksinkertainen asia, mutta ongelmaan on löydetty ratkaisu nanoputkien avulla.

Testit ovat olleet erittäin lupaavia ja miljoonista nanoputkista koostuvat kondensaattoriakut voivat olla tulevaisuuden akkutekniikkaa. Perinteisin menetelmin valmistettavat kondensaattorit eivät kykene varastoimaan akkuihin verrattavaa energiamäärää samassa tilavuudessa, mutta nanoputkilla vuoratut elektrodipinnat saattavat olla ratkaisu ongelmaan.

Miljoonia nanoputkia sisältävät kondensaattorit ovat raskasmetalleja sisältäviin akkuihin verrattuina huomattavasti ympäristöystävällisempiä, latautuvat jopa sekunneissa ja eivät menetä lataustaan tai ominaisuuksiaan ajan saatossa.

Schindall uskoo saavansa ensimmäisen toimivan prototyypin valmiiksi pian ja tekniikan olevan valmis massatuotantoon viiden vuoden kuluessa. Nähtäväksi jää onnistuuko uusi tekniikka saavuttamaan sillä asetetut odotukset ja kyetäänkö tuotantokustannukset saamaan riittävän mataliksi.