Uusimmat

Pikatestissä Huawei Honor 4X

21.04.2015 23:41 Juha Kokkonen

Älypuhelinmarkkinoiden viiden suurimman tekijän joukkoon kivunnut Huawei on hitaasti mutta varmasti vahvistanut asemaansa myös melko konservatiivisilla Suomen markkinoilla. Vahvistaakseen premium-valmistajan imagoaan kuluttajien mielissä se lanseerasi viime syksynä erillisen Honor-brändin, joka tarjoaa houkuttelevasti hinnoiteltuja, mutta siitä huolimatta hyvin varusteltuja älypuhelimia hintatietoisille kuluttajille.

Suomalaiset kuluttajat ovat ottaneet loka-marraskuun taitteessa myyntiin tulleen Honor 6 -mallin vastaan hyvin, joten nyt kevään koittaessa Huawei lyö lisää pökköä pesään tuomalla Suomessa myyntiin kolme uutta Honor-mallia (Holly, 4X ja 6 Plus). Tutustuimme kaikkiin kolmeen jo MWC-messuilla Barcelonassa ensituntumien muodossa. Ensimmäisenä saimme kolmikosta testiin Honor 4X -puhelimen, joka sijoittuu edullisten phablet-mallien luokkaan.

Honor 4X tulee Suomessa myyntiin huhtikuun 27. päivä maanantaina. Aasiassa sen ensiesittely tapahtui jo viime vuoden lopulla, joskin tiettyjen ominaisuuksien osalta hieman poikkeavana. Valmistajan suositushinta laitteelle on 229 euroa.

Tässä artikkelissa tutustumme Honor 4X:ään täysimittaiseen testiartikkeliin nähden hieman tiivistetymmän pikatestin muodossa.

 

Honor 4X toimitetaan Honor 6:sta tutussa vaaleansinisessä pakkauksessa. Rasian kuvitus on hyvin minimaalinen, eikä pinnasta löydy tietoja sisältä löytyvän laitteen ominaisuuksista. Kannessa on pieni hopeanvärinen Honor-teksti sekä suurempi ja huomaamattomampi kiiltävällä pintaviimeistelyllä toteutettu Honor-teksti. Pakkauksen sisältä löytyy ainoastaan micro-USB-kaapeli sekä verkkovirtalaturi, joka syöttää virtaa yhden ampeerin edestä. Testikappaleemme mukana ei tullut pikakäyttöohjeita, jotka kuitenkin kuuluvat myyntiversioiden varustukseen.

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

Honor 4X ei ole mikään pienikokoinen puhelin, vaikka hieman kauempaa katseltuna todelliset mittasuhteet saattavat hämärtyä. Ottaessa Honor 4X:n käteen huomaa kuitenkin välittömästi, että kyse on ns. phablet-kokoluokan puhelimesta. Muovirakenteinen laite tuntuu tukevalta ja asiallisesti tehdyltä, mutta takakuorta tietyistä kohdin painamalla on saatavissa aikaan pieniä natinoita. Premium-vaikutelmaa Honor 4X:stä ei siis välity, mutta se tuskin on tarkoituskaan noin 200 euron laitteelta.

Muotoilultaan 4X on melko geneerinen ja pelkistetty. Etenkin etupuolelta sitä on lähes mahdoton tunnistaa Huawein tekeleeksi, sillä nähtävissä on lähinnä reunoille ulottuva mustataustainen lasi, josta ei löydy valmistajan logoa. Näyttölasia kiertää kapea musta muovilista, joka on näkyvissä muutaman millin matkan myös laitteen kyljissä. Muovinen takakuori yltää yhtenäisenä kaikilta puolilta puhelimen kylkiin asti. Ulkomittojen ja näytön pinta-alan suhdeluku on 70,6 %, joka ei ole tämän kokoluokan puhelimelle erityisen hyvä. Värivaihtoehtoja tulee saataville kaksi – tummanharmaa ja valkoinen.

Huawei ilmoittaa Honor 4X:n ulkomitoiksi 152,9 x 77,2 x 8,65 mm ja painoksi 170 grammaa. Vertailun vuoksi ulkomitat ovat muutaman millin pienemmät kuin Galaxy Note 4:ssä, mutta toisaalta useamman millin suuremmat kuin LG G3:ssa. Paino on hyvin tasapainossa ulkomittojen kanssa.

Honor 4X:n sisältä löytyy hieman eksoottisempaa rautaa, sillä järjestelmäpiirin tehtäviä hoitaa Huawein oma 28 nm tekniikalla valmistettu HiSilicon Kirin 620 -piiri. Piiri sisältää kahdeksan 1,2 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa 64-bittistä Cortex-A53-prosessoriydintä, jotka hyödyntävät ARM:n big.LITTLE-teknologiaa pystyen toimimaan sekä yhdessä että yksittäin. Lisäksi piiristä löytyy Mali-450MP4-grafiikkasuoritin ja integroitut Cat4-luokan (150/50 Mbits/) LTE-yhteysominaisuudet. Järjestelmäpiirin parina toimii kaksi gigatavua LPDDR3-RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa on vain kahdeksan gigatavua, josta vapaana on jostain syystä vain 3,4 gigatavua. Tallennustila on onneksi laajennettavissa muistikortin avulla (tukee virallisesti maksimissaan 32 Gt korttia, mutta epävirallisesti myös suuremmat kortit saattavat toimia).

Honor 4X näyttö käyttää 5,5-tuumaista LCD IPS -paneelia, jonka tarkkuus on 720×1280 pikseliä (267 PPI). Huipputarkaksi sitä ei voi nykymittapuulla kutsua, mutta tarkkuus on joka tapauksessa täysin riittävä tämän kokoluokan näytölle. Näytön kuvanlaatu yllätti positiivisesti, sillä värintoisto on kohtalaisen hyvää ja katselukulmat kohtalaiset, vaikka kontrasti muuttuukin äärilaitoihin mentäessä. Kirkkaus on keskitasoa ja näytön pinta heijastelee jonkin verran, joten näkyvyys auringonpaisteessa ei ole erityisen hyvä. Näyttö tukee myös herättämistä tuplanäpäytyksellä sekä kameran, säätietojen, selaimen ja musiikkisoittimen avaamista piirtämällä sammutetulle näytölle C-, W-, E- tai M-kirjaimen.

Näytön alapuolelle jäävään 16 mm korkeaan kaistaleeseen on sijoitettu kapasitiiviset hopeanhohtoisilla ikoneilla varustetut navigointipainikkeet, joita ei valitettavasti ole taustavalaistu. Painikkeet voisivat sijaita hieman lähempänä toisiaan, sillä kauimmaisen painikkeen käyttäminen yhdellä kädellä alkaa olla hieman hankalaa. Koti- ja paluunäppäin ovat Honor 4X:ssä tavalliset, mutta moniajopainikkeeseen (neliö) Huawei on toteuttanut kaksoistoiminnon. Lyhyellä painalluksella se avaa ruudun sisältöön liittyvän asetus/lisävalikon näytön alareunaan, joka helpottaa suuren puhelimen käyttöä yhdellä kädellä. Pidemmällä painalluksella avautuu puolestaan perinteinen viimeisimpien auki olleiden sovellusten näkymä.

Laitteen alapäädystä löytyy hieman epäkeskeisesti sijoitettu micro-USB 2.0 -liitäntä (ei MHL-tukea), pieni mikrofonin reikä sekä kuusi hieman suurempaa rivissä olevaa reikää, joiden takaa löytyy puhelimen kaiutin. Kaiuttimen äänenlaatu on tyypillistä älypuhelintasoa ja sillä on taipumus särkeä hieman maksimivoimakkuudella. Kaiutin vaimenee lähes täysin, jos ritilän peittää esimerkiksi sormella tai kädellä. Tämä on ongelmallista erityisesti pidettäessä puhelinta vaakatasossa esimerkiksi pelatessa ja videoita katsellessa, jolloin kämmen asettuu luonnollisesti kaiuttimen päälle.

Näytön yläpuolinen kaistale on noin 15 mm korkea ja siihen on sijoitettu vaakamallinen kuulokeritilä, etäisyys- ja valoisuussensorit sekä viiden megapikselin etukamera. Etukamera käyttää 1/4 tuuman kuvakennoa sekä laajakulmaista 88 asteen kuvakulman tarjoavaa f2.4-aukkosuhteen objektiivia. Puhelimen yläpäädyssä sijaitsee 3,5 mm ääniliitäntä sekä pieni vastamelumikrofonin aukko.

Honor 4X:n takakuori on valmistettu kovapintaisesta polykarbonaattimuovista ja se jatkuu yhtenäisenä laitteen kylkiin asti. Testikappaleessa takakuoren väri on valkoinen ja sopivassa valaistuksessa siinä on havaittavissa häivähdys helmiäisen sävyä. Huawei on päätynyt elävöittämään muovikuoren pintaa hauskalla harvasti punottua tekstiilipintaa muistuttavalla kuvioinnilla, joka näyttää ja tuntuu sileää pintaa mukavammalta. Kuvioinnista huolimatta kuori saattaa olla kuivissa käsissä melko liukkaan tuntuinen. Takakuori on muodoiltaan suurimmaksi osaksi tasainen, mutta sen reunoilta löytyy loivat pyöristykset. Kuoren kyljen puolelle sijoittuvat osat ovat sileäpintaiset. Käyttömukavuus on kohtalaisen hyvä, eikä teräviä kulmia ole havaittavissa.

Takakuoren ainoa merkintä löytyy keskelle yläosaa sijoitetun Honor-logon muodossa. Kiiltävän musta logo on sijoitettu pieniin uriin hieman pinnan alapuolelle. Kamera on sijoitettu LED-valon kanssa omaan kiiltävän mustaan hienouritettuun kehykseensä takakuoren vasempaan ylänurkkaan. Puhelimen ainoat fyysiset näppäimet löytyvät oikean kyljen yläpuoliskosta. Näppäinten tuntuma on miellyttävän terävä ja liikerata lyhyt. Väriltään tummemman lukitusnäppäimen käyttöä helpottaa se, että näppäimen ympäristö on nostettu hieman koholleen muusta kyljestä.

Takakuori irtoaa toisesta alakulmasta löytyvästä pienestä lovesta kynnellä vääntämällä ja sen alta paljastuu pari mielenkiintoista yksityiskohtaa. Takakuoren sisäpinnassa ei ole mitään komponentteja ja kuoren muovi on melko taipuisaa, joten sen ei luulisi ottavan kipeää ainakaan pienemmistä kolhuista. Puhelimen runko on harmaata muovia ja sen keskellä sijaitsee suurikokoinen akun päälle liimattu tyyppikilpi. Valitettavasti akku ei jostain syystä ole irrotettavaa mallia, vaikka takakuori irtoaakin pois tieltä. Rungon toiseen reunaan on sijoitettu micro-SD-muistikorttipaikka sekä kaksi micro-SIM-korttipaikkaa. Molemmat SIM-korttipaikat tukevat 4G-yhteyksiä ja käyttäjä voi hyödyntää puhelimessa samanaikaisesti esimerkiksi henkilökohtaista ja työliittymää.

Honor 4X:n akun kapasiteetti on tasan 3000 mAh, joka on melko tyypillinen lukema tämän kokoluokan puhelimelle. Huawei lupaa yhdellä latauksella 48 tuntia normaalia käyttöä tai jopa seitsemän vuorokautta rajoitetussa Ultra Power -tilassa.

Kamera ja kuvanlaatu

Honor 4X:n pääkamera on sijoitettu takakuoren ylänurkkaan ja sen kanssa samaan tummaa metallia imitoivaan kehykseen on sijoitettu yhden LED-valon salama. Kamera perustuu 13 megapikselin (4208 x 3120) Sonyn valmistamaan (Exmor RS IMX135) taustalta valotettuun (BSI) kuvakennoon sekä 27 mm:n (kinovastaavuus) f2.0-aukkosuhteen automaattitarkenteiseen objektiiviin. Kamera tukee myös videokuvausta 1080p 30 FPS laadulla.

Honor 4X:n kuvaussovellus on tuttu Huawein muista EMUI 3.0 -käyttöliittymää käyttävistä puhelinmalleista. Ulkoasu on varsin yksinkertainen, mutta käyttölogiikassa on vielä joltain osin hieman viilaamista. Esimerkiksi asetusvalikko löytyy kuvaustilavalikon sisältä ja osa kuvaustiloista (kaunista ja videokuvaus) on sijoitettu erikseen kamerapainikkeen viereen.

Tarkentaminen onnistuu suoraan ruudulta valitsemalla ja sarjakuvaustila aktivoituu suljinpainiketta pohjassa pitämällä. Sarjakuvauksen otokset näytetään albumissa näppärästi yhden kuvan alla ja käyttäjä voi jälkikäteen valita mitkä otokset tallennetaan erikseen. Kuvaustiloihin lukeutuvat mm. HDR, Panoraama ja Tarkenna kaikki. Panoraamatila mahdollistaa otokset myös pystyasennossa sekä pystysuunnassa. Tarkenna kaikki ottaa useamman otoksen eri tarkennusetäisyyksillä ja tarjoaa mahdollisuuden tarkennuspisteen valitsemiseen jälkikäteen. Jostain syystä kuvan valitseminen kauttaaltaan tarkaksi ei ole mahdollista, vaikka kuvaustilan nimi lupaakin niin.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Honor 4X:n kameran käynnistämiseen on kolme eri vaihtoehtoa – perinteisesti kamerakuvakkeesta, lukitusnäkymän alakulman kuvakkeesta ylöspäin pyyhkäisemällä tai alempaan äänenvoimakkuusnäppäintä nopeasti tuplanäpäyttämällä, jolloin kamera ottaa heti käynnistyessään kuvan. Kyseinen pikakuvausvaihtoehto sopii lähinnä tilanteisiin, jossa olosuhteet ovat melko hyvät ja kuvauskohde ei ole aivan lähietäisyydellä. Pikakuvaustoiminnossa kamera näyttää kuvan ottamiseen kuluneen ajan ja testeissämme lukema oli aina 1,3 sekuntia. Yleisesti ottaen kamera toimii kohtalaisen nopeasti, mutta ei kuitenkaan yllä markkinoiden nopeimpien suorittajien tasolle.

Kameran kuvanlaatu hyvässä ja normaalissa valaistuksessa on nykypäivän parempaa keskitasoa. Kuvat ovat kohtalaisen tarkkoja ja niihin taltioituu mukavasti yksityiskohtia ilman, että havaittavissa olisi häiritseviä jälkikäsittelyn merkkejä. Läheltä tarkasteltuna havaittavissa on pientä tasaista kohinaa, joka ei kuitenkaan haittaa kokonaisuutta. HDR-kuvaustilan vaikutus otokseen näyttäisi kohdistuvan lähinnä värien ylisaturoitumiseen – dynamiikkaan vaikutus on vähäinen.

Valon määrän heikentyessä kuvat pehmenevät havaittavasti, mutta yksityiskohtia taltioituu silti yllättävän mukavasti. Myös värit tallentuvat yllättävän eläväisinä ja kohina pysyy hyvin aisoissa. Erityisen valoisia kamera ei kykene kuvista tekemään, jos olosuhteissa valoa on tarjolla heikosti.

Videokuvaa 1080p-tarkkuudella Honor 4X taltioi runsaan 23 megabitin sekuntivauhdilla. Videon laatu on hyvää perustasoa.

Käyttökokemukset ja huomiot

Honor 4X vieraili TaskuMuron ympärivuorokautisessa käyttötestissä maaliskuun lopulla noin viikon ajan. Käytimme koko testijakson ajan kahta SIM-korttia (TeleFinland ja DNA), joista toisessa oli 4G-yhteys, joten pääsimme tutustumaan myös dual-SIM-ominaisuuksien toimintaan. Ainoa testijaksolla vastaan tullut ongelma koski WhatsApp-viestejä, jotka tulivat välillä perille vasta puhelimen herätessä lukituksesta. Kävimme läpi kaikki taustalla ajettavia sovelluksia koskevat asetukset (EMUI:sta löytyy laajat hallintaominaisuudet), mutta emme löytäneet ongelmaan ratkaisu. Huawei on luvannut tutkia asiaa.

Kooltaan Honor 4X on siinä määrin suurikokoinen puhelin, että sen mahduttaminen tiukempien housujen taskuun saattaa olla hieman hankalaa ja se saattaa painaa ikävästi esimerkiksi autossa istuessa. Kooltaan Honor 4X on hyvin samaa luokkaa Note 4:n kanssa, vaikka näyttö onkin pari tuuman kymmenystä pienempi. Koko aiheuttaa omat rajoituksensa myös yhden käden käytölle, mutta onneksi Huawei on huomioinut asian ohjelmistopuolella ja tarjoaa näytön toiselle reunalle painotetun näppäimistön. Fyysisiä navigointipainikkeita ei luonnollisestikaan ole mahdollista siirtää ohjelmallisesti ja etenkin vasemmanpuolimmaista paluunäppäintä joutuu jonkin verran kurottelemaan epämukavuuden rajamailla. Suuren näytön käyttöä helpottaa myös moniajopainikkeen kaksoistoiminto, jolla sovelluksen asetusvalikon saa auki yhdellä näpäytyksellä.

Koska emme olleet TaskuMuron toimistolla todella pitkään aikaan käyttäneet muita kuin high-end-luokan Android-puhelimia, oli Honor 4X:n käytännön suorituskyvyn suhteen ennakkoon pieni epäilys. Honor 4X yllätti kuitenkin käytössä positiivisesti enkä jäänyt kovinkaan montaa kertaa kaipaamaan suorituskykyisempää laitetta. Käyttöjärjestelmän yleinen toiminta on sulavaa ja järjestelmäpiirin puhdittomuuden (kalliimpiin laitteisiin nähden) huomaa lähinnä useampia sovelluksia rinnakkain käyttäessä niiden välillä siirtymisen viiveessä. Huawein EMUI 3.0 -käyttöliittymä on tyylikäs, mutta sen voimakkaasti kustomoitu luonne ei ole välttämättä kaikkien mieleen. Miinusta tulee myös Androidin versiosta, joka vanha 4.4.2 KitKat.

Koska Honor 4X on ensimmäinen TaskuMuron testissä ollut kahden SIM-paikan 4G-puhelin, on hyvä käydä kyseinen ominaisuus nopeasti läpi. Puhelimeen on luonnollisesti oltava asennettuna kaksi toimivaa SIM-korttia, jotta kahta liittymää voi hyödyntää samanaikaisesti. Ensimmäisenä dual-SIM-ominaisuus muistuttaa itsestään puhelinta käynnistäessä, kun käyttäjän on syötettävä perätysten molempien korttien PIN-koodit.

Ensimmäisellä käyttökerralla puhelin avaa automaattisesti ”SIM-kortin hallinta” -valikon, joka löytyy myöhemmin myös asetusvalikosta. Asetuksista käyttäjä voi valita mitä toimintoja milläkin kortilla oletusarvoisesti tehdään. Täten käyttäjä voi esimerkiksi hyödyntää automaattisesti toisen kortin mobiilidatayhteyttä ja toisen kortin edullisia puheluita. Molemmat kortit ovat joka tapauksessa jatkuvasti toiminnassa ja viestejä sekä puheluita voi vastaanottaa kummallakin liittymällä.

Kahdesta liittymästä muistuttaa näytön yläreunassa näkyvät kaksi operaattorinimeä sekä kaksi kuuluvuuskuvaketta. Lisäksi puhelu- ja viestisovelluksissa on tarjolla mahdollisuus suorittaa toimenpide kummalla tahansa liittymällä. Testijaksollamme kahden liittymän yhteispeli sujui täysin ongelmitta – puhelin ja viestitoimintoja käytettiin toisella ja 4G-dataa toisella kortilla.

Testasimme HiSilicon Kirin 620 -piirin suorituskykyä muutamalla raskaammalla mobiilipelillä sekä joukolla yleisimpiä synteettisiä testisovelluksia. Peleistä testikäytössä pyörivät Asphalt 8 (high-grafiikat) sekä FIFA 15 Ultimate Team, joista kummatkin pyörivät Honor 4X:llä sujuvasti. Ajamiemme testisovellusten tulokset (AnTuTu 25359, GFXBench T-rex 1080p offscreen 9,3 FPS, Vellamo Browser 1040, Vellamo Metal 776, Vellamo Multicore 989, SunSpider 1.0.2 1409,5 ms) ovat karkeasti arvioiden samaa luokkaa 2-3 vuotta vanhojen high-end-puhelimien kanssa. GFXBench-sovelluksessa raskaampi Manhattan-testi ei ollut Honor 4X:n toimesta tuettuna OpenGL ES 3.0 -tuen puuttumisesta johtuen. GPU vaikuttaisikin olevan Kirin 620 -piirin heikon osa-alue.

Honor 4X:n akunkeston suhteen ennakko-odotukset olivat varovaisen toiveikkaat, sillä kapasiteetiltaan kohtalaisen suuren 3000 mAh akkua on kuluttamassa virtapihejä Cortex-A53-suoritinytimiä sekä tarkkuudeltaan maltillinen HD-tason näyttö. Käytännössä akunkesto ei yltänyt aivan odottamallemme tasolle, sillä laite oli ladattava käytännössä joka yö. Akkua oli päivän käytön (klo 08 – 24) jälkeen jäljellä keskimäärin 45-60 %, josta näytön osuus oli noin 10-20 %. Yhtenä päivänä hieman raskaamman rupeaman jälkeen akkumittari näytti 25 % lukemaa, jolloin näytön osuus virrankulutuksesta oli noin 25 %. Lataamatta emme uskaltaneet kertaakaan yrittää toisen päivän ylittämistä. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostin käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Yhteenveto

Uusi 4X istuu Huawein hiljattain lanseeraamaan Honor-tuoteperheeseen mainiosti. Se sisältää hintaluokassaan houkuttelevan valikoiman ominaisuuksia ja tarjoaa myös kelpo käyttökokemuksen jopa kalliimman hintaluokan puhelimiin tottuneille käyttäjille. Honor 4X:n teknisiin vahvuuksiin lukeutuvat tukeva rakenne, hyvä näyttö, kahden gigatavun RAM-muisti, akun kapasiteetti ja kameran kuvanlaatu. Lisäksi kahden SIM-kortin tuki on Suomen markkinoilla varsin harvinaista herkkua Android-pohjaisessa 4G-puhelimessa ja sitä voi hyödyntää niin säästötarkoituksissa kuin työkäytössäkin. Parannettavaa löytyy puolestaan vielä mm. olemattoman pienestä (3,4 Gt) vapaan tallennustilan määrästä, kaiuttimen sijainnista, toiminta-ajasta akun kapasiteettiin nähden sekä vanhasta Android-versiosta.

Honor 4X on yksi edullisimmista Suomen markkinoilta löytyvistä phablet-kokoluokan Android-puhelimista ja muutamista kauneusvirheistä huolimatta se tarjoaa varsin houkuttelevan ominaisuuskattauksen hintaluokassaan. Jos muutamien heikkouksien kanssa pystyy elämään, saa runsaalla parilla sadalla eurolla hyvinkin pätevän älypuhelimen. Kaikille tämän hintaluokan puhelinta etsiville Honor 4X ei varmasti sovi, mutta toisaalta joillekin se saattaa olla kirkkaasti järkevin vaihtoehto tähän rahaan.

 

Hyvää

  • Kaksi SIM-korttipaikkaa 4G-tuella
  • Näyttö tässä hintaluokassa
  • Näytön herätys tuplanäpäyttämällä
  • Kaksi gigatavua RAM-muistia
  • Yhden käden käyttöä helpottavat toiminnot
  • Sujuvasti toimiva käyttöjärjestelmä
  • Huawein kattavat hallintasovellukset
  • Kameran kuvanlaatu tässä hintaluokassa
  • Hinta

Huonoa

  • Ulkomitat näytön kokoon nähden varauksin
  • Vapaata tallennustilaa vain 3,4 Gt
  • Muistikortin maksimikoko 32 Gt
  • Kaiuttimen sijainti (peittyy helposti kädellä)
  • Toiminta-aika akun kapasiteettiin verraten
  • Vanha Android-versio
  • EMUI-käyttöliittymän raskas kustomointi ei kaikkien mieleen
  • Akku ei irrotettavissa, vaikka takakuori irtoaa

 

 

Muropaketin uusimmat