Uusimmat

Saksalla todisteita Huawein yhteistyöstä Kiinan tiedustelun kanssa – yritys kiistää

01.02.2020 20:20 Markku Leppilampi

Huawei on jälleen huomion keskipisteenä. Tällä kertaa Saksasta kantautui viestejä yrityksen yhteistyöstä kiinalaistiedustelun kanssa. Yritys kiistää itse vakoilevansa.

Saksan hallinnolla on raportoidusti hallussaan todisteita siitä, että tietotekniikkayritys Huawei on tehnyt yhteistyötä Kiinan tiedustelun kanssa.

– Vuoden 2019 lopussa saimme tiedustelutietoa Yhdysvalloillta, jonka mukaan Huawei on todistetusti toiminut yhdessä Kiinan tiedustelupalvelujen kanssa, lähde Saksan hallinnosta kertoi Handelsblatt-lehdelle.

Saksan viralliset tahot eivät ole vielä kommentoineet asiaa. Huawei itse ehti jo kiistämään väitteen.

– Huawei Technologies ei ole, eikä koskaan tule vaarantamaan tietoverkkojensa tietoturvaa tai asiakkaidensa dataa, kiinalainen yritys tiedotti.

Saksassa on kolme teleoperaattoria, jotka ovat kaikki Huawein asiakkaita. Saksan päättäjätkään eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, onko Huawei uhka vai ei. Ranskalaisen kyberturvallisuudesta vastaavan ANSSI-viraston päällikkö Guillaume Poupard taasen kommentoi, ettei savuavaa asetta Huawein suhteen ole vielä löytynyt.

– Huaweita ei ole saatu kiinni massiivisesta vakoilusta Euroopassa. Ehkä muualla on toisin, mutta ei Euroopassa, Poupard sanoi.

Eri maiden tiedustelupalvelut ja yritykset ovat kehottaneet Huawein suhteen varovaisuuteen melkein vuosikymmenen ajan.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat